Чим Windows 11 відрізняється від Windows 10 - Microsoft назвала основні відмінності

GEEKS.NEWS » Статті » Чим Windows 11 відрізняється від Windows 10 - Microsoft назвала основні відмінності
Чим Windows 11 відрізняється від Windows 10 - Microsoft назвала основні відмінності
Статті
22:00, 26 вересень 2022
1 879
2

Уже не вперше Microsoft позиціонує свій новий продукт, як вершину досконалості, а ось попередня версія, за словами маркетологів, одразу перетворюється на черепки. Та чи так це? Чи варто одразу бігти, та перекочовувати на новішу систему? У цьому можна легко розібратися, якщо знати основні нововведення, на яких й самі "Дрібном'які" акцентують увагу.

Підтримка старого програмного забезпечення у Windows 11

Головний виконавчий директор Microsoft Сатья Наделла бажає, щоби операційна система Windows 11 стала універсальною платформою для створення майбутніх платформ. Імовірно, це варто називати основною ідеєю Windows 11,  на базі якої втілені найбільші зміни.

В концепції цієї ідеї розробники зможуть завантажити в Microsoft Store всі свої старі програми та додатки, які вони створювали ще для операційної системи Windows 7. Раніше все це програмне забезпечення не підтримувалось магазином і викладалось на різних сайтах та файлообмінниках. Тепер в магазині з’явиться набагато більше корисних сервісів. Це відноситься як і до маленьких незалежних проєктів, так і до великих «агломерацій» ПЗ, на кшталт програм і додатків Adobе, які досі в магазині не з'являлися.

Підтримка старого програмного забезпечення у Windows 11

З таких великих розробників, у яких, як кажуть у Microsoft, є свій «комерційний двигун», не будуть брати комісію за продаж своїх продуктів і, більше того, дозволять використовувати власні платіжні системи. У контексті конфліктів «Apple vs Epic Games», в яких Epic Games не хоче платити комісію за покупки в Fortnite, до Microsoft Store можуть залучити нових розробників, які будуть розміщувати свої продукти саме на цій платформі.

Нове меню «Пуск» у Windows 11

 Microsoft ще раз обновила свій найбільш відомий інтерфейс. Кнопка «Пуск» разом із рештою піктограм  змінила своє розташування ближче до центру – тепер дизайн Windows 11 нагадує macOS.  Всередині розкладного меню розташовується пошук, піктограми програм та додатків, і останні відкриті файли та документи. У Windows 10 всі ці елементи розташовувались у різних місцях, а у випадку з останніми відкритими файлами часто не відображались.

Нове меню «Пуск» у Windows 11

Teams - заміна Skype в Windows 11

Програма для робочого листування і online-зустрічей Microsoft Teams, здається, приходить на заміну Skype та може складати конкуренцію суміжним продуктам на ринку цього ПЗ. Тепер Teams буде по замовчуванню встановлена у Windows 11. Вірогідно, під час ковід-карантину, в Microsoft побачили потенціал даного сервісу і тепер хочуть аби він поступово заміняв інші засоби дистанційного зв’язку.

Teams - заміна Skype в Windows 11

TikTok в Windows 11

Додатки для Android також зможуть відкриватися на комп’ютерах з операційною системою Windows 11. Щоправда не всі, а тільки ті, які є в магазині Amazon Appstore, наприклад, під час презентації Microsoft показали як на комп’ютері працює додаток TikTok. Наразі невідомо чи у всіх регіонах буде доступна ця функція, адже не на усіх ринках присутнє відповідне представництво Microsoft, до прикладу регіональні відділи і т.п..

TikTok в Windows 11

Ми розбирались, як запускати додатки для Android на Windows 11 та підготували відповідний ролик:

В Windows 11 додали дві корисні функції для геймерів

У Windows 11 з’являться два нововведення для ігор, які  вже є доступними на ігровій приставці Xbox Series X: Auto HDR і DirectStorage. Перша робить зображення в грі більш контрастним та яскравим, друга – пришвидшує завантаження. 

В Windows 11 додали дві корисні функції для геймерів

Важливий момент: Auto HDR працює в багатьох іграх, проте не у всіх, а завантаження буде лише прискорюватись на NVMе-накопичувачах. 

В Windows 11 додали дві корисні функції для геймерів

Цікава функція для планшетів у Windows 11

Windows 11 спростить роботу з вікнами в планшетному режимі. Тепер їх буде простіше переміщувати по екрану і змінювати їх розмір. Раніше з вікнами в планшетному режимі також можна було працювати, але операційна система не підлаштовувалась під новий режим.

Цікава функція для планшетів у Windows 11

У Windows 11 знову додали віджети

«Живі плитки» із Windows 8 і віджети із Windows 7 повертаються. Як і віджети в iOS, вони будуть розміщуватись в окремій панелі в лівій частині інтерфейсу. Поки що віджети є тільки у сервісів Microsoft: «Погода», «Календар», Microsoft Edge, Microsoft ToDo, «Новини». Імовірно, сторонні розробники зможуть створити віджети і для своїх сервісів.

У Windows 11 знову додали віджети

Зміна дизайну в Windows 11

В інтерфейсі з’явилось більше елементів, які можуть здатись знайомими тим людям, які користувалися операційною системою Windows 7. Наприклад, тепер кути вікон дещо округлені, а в операційній системі з’явились напівпрозорі елементи. Крім того, з’явився новий вид вікон – вони ширяють над панеллю задач. Такими вікнами стали меню «Пуск», панель віджетів, крім того, їх можна побачити в інтерфейсі сервісу Teams. Деякі з цих елементів, включно з меню «Пуск» по центру, зустрічались у Windows 10X, операційній системі для подвійних екранів, яку врешті решт відмінили.

Які системні вимоги в Windows 11

Раптово Microsoft доволі таки серйозно збільшила мінімальні системні вимоги для нової операційної системи. Якщо Windows 10 вимагала лише гігабайт оперативної пам’яті і 20 гігабайт  на жорсткому диску, то для Windows 11 тепер потрібно вже чотири гігабайти оперативної пам’яті, а це значить що любителі старих комп’ютерів з 2000-х, а також всякі завідуючі комп’ютерними класами, де як правило перебувають такі агрегати, мають приготуватись вийти з цього чату. Невідомо, скільки місця займе система на жорсткому диску, але Microsoft рекомендує накопичувач  з не менш як 64 гігабайтами вільної пам’яті.

Які системні вимоги в Windows 11

Чи показали нам готову версію Windows 11

Хто ще не вкурсі, а Windows 11 випущена 5 жовтня 2021 року разом із ще одним агрегатом – Microsoft Office 2021. Користувачам Windows 10 навіть зараз надходять пропозиції щодо переходу на нову версію. Проте навіть зараз, користувачам варто враховувати, що варто співвідносити як і можливості свого ПК, так і враховувати як скоро виправлять різного роду «фічі» в Windows 11 та доведуть її до оптимізаційного ладу.

Крім того ділимось із вами лайфхаком, як встановити Windows 11 на ПК, який не є сумісним із вашим пристроєм.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (2)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
436
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
395
0