Ігри із серії Diablo

GEEKS.NEWS » Статті » Ігри із серії Diablo
Ігри із серії Diablo
Статті
21:30, 07 жовтень 2022
583
0

У даній статті висвітлюється історія серії ігор Diablo, що стали основою нового напряму серед RPG-сегменту і спричинили появу безлічі «діаблоподібних» ігор.

Появлення ідеї та джерел натхнення

Появлення ідеї та джерел натхнення

Ідея створення Diablo належить Девіду Бревіку та двом братам – Еріку та Максу Шеферам, які у 1993 році спільними зусиллями заснували напіваматорську ігрову студію Condor, яку пізніше було перейменовано в Blizzard North.

Появлення ідеї та джерел натхнення

Основна концепція нової гри була розроблена Бревіком, який був великим фанатом RPG-ігор. Причому осяяння прийшло до нього у ранньому віці — задовго до появи власної студії. Він чимало років (майже з часів шкільної парти) виношував і плекав її, доки не з'явилися найбільш сприятливі умови, такі як достатня кількість фінансових коштів, досвіду та надійних однодумців, для її реалізації.

Задумка була наступна - нова рольова гра повинна була бути максимально простою для освоєння гравцями: ніякої рольової системи, що базується на складних обчисленнях, і ніяких тяжких для сприйняття статистик. У той час «математичних» CRPG, заснованих на багатотомних правилах класичних настільних рольових ігор, і без того було достатньо, і багато гравців вже почали втомлюватися і відходити від усього цього, вишукуючи щось новіше і оригінальніше. 

Появлення ідеї та джерел натхнення

Друга важлива деталь нового проекту – принцип «винагороди» за вбивства ворогів. Будь-яка успішно завершена битва мала залишити по собі хоч якусь, нехай навіть зовсім незначну і випадкову нагороду для гравця, тим самим сформувавши в нього позитивний настрій і залишивши почуття якоїсь дитячої радості від раптового подарунку.

Саме з цієї ідеї поступово сформувався один із головних принципів ігрового процесу, який незмінно присутній у всіх частинах Diablo – збір рідкісних та цінних предметів. За рахунок випадкового випадіння спорядження та зброї процес лутання в іграх серії Diablo не залишає вражень втоми та важкості, а навпаки, викликає інтерес і азарт, що нерідко межує з одержимістю.

Появлення ідеї та джерел натхнення

Вдалим поєднанням разом із великою кількістю дропу в Diablo стало введення безлічі ворогів як і в плані кількості так і в плані різноманіття, знищення яких відбувається в реальному часі. Але це одна з небагатьох особливостей гри, яка спочатку не входила в плани авторів, а прийшла до них трохи пізніше, так би мовити – «з боку». За оригінальним задумом битви з монстрами мали проходити в покроковому тактичному режимі, на кшталт того ж UFO: Enemy Unknown (1994). Невідомо, чи досягла б гра такого успіху, якби цей аспект був реалізований у своєму первісному вигляді.

Окрім того, ще одним ключовим елементом серії, який з'явився в першій частині і потім залишався незмінним для всіх продовжень і доповнень є атмосфера і сеттинг.

За задумом нова РПГ повинна відрізнятися вкрай похмурою і навіть лячною атмосферою, в основу якої лягла би класична фентезійна історія про безстрашного героя, який самотужки спускається в моторошні підземелля, які кишать монстрами. При цьому візуальний дизайн у гри мав бути пластиліновим, що вносило явний дисонанс на тлі обраного антуражу темного фентезі.

Появлення ідеї та джерел натхнення

На щастя, боси Blizzard, які вирішили профінансувати нову гру молодої студії, а пізніше викупили Condor і перейменували її в Blizzard North, наполегливо порадили Бревіку і компанії відмовитися від подібної пластилінової стилістики, дуже складної і дорогої в реалізації, і здається безглуздої при обранні похмурого сеттингу. Також вони запропонували відмовитися від надто громіздкого меню, покрокових боїв і ще кількох менш істотних особливостей первісної концепції гри.

Автори-розробники, хай і не відразу, але все ж таки прийняли ці доленосні поради і внесли відповідні зміни до свого проекту.

І саме у такому вигляді гра постала перед широкою публікою.

Історія та сюжет DIABLO (1996)

Історія та сюжет DIABLO (1996)

Платформи: PC, PlayStation

Нова рольова гра, якій вирішено було дати назву Diablo (на честь гори Діабло, що в штаті Каліфорнія, з якою пов'язано безліч стародавніх легенд про злих духів і чудовиськ), вийшла на ПК у 1996 році.

Історія та сюжет DIABLO (1996)

Сюжет гри розповідає про героя, який повертається до рідного міста Трістрам і дізнається, що під катакомбами міського собору ховається давнє зло, що вже винищило більшу частину місцевих жителів і готове ось-ось вирватися назовні, щоб занурити в безодню хаосу і жаху уже весь Санктуарій – названий вигаданий фентезійний світ у Diablo.

Історія та сюжет DIABLO (1996)

На вибір в оригінальній грі було три персонажі різних класів: воїн, чарівник і лучниця. Герой починає зачищення катакомб собору, поступово спускаючись все нижче і нижче, зустрічаючи на своєму шляху все більш складних і різноманітних супротивників, поки не досягає пекла, де на нього чекає зустріч із самим Діабло.

При цьому герой може отримувати різну допомогу від невеликої кількості уцілілих жителів Трістрам, а також поступово вникає в суть і причини подій, що відбуваються, дізнається про нескінченну війну між ангелами і демонами, і про роль, яка в цій війні відведена людям – нащадкам нефілімів.

Історія доповнення DIABLO: HELLFIRE (1997)

Історія доповнення DIABLO: HELLFIRE (1997)

Платформи: РС

У 1997 році для Diablo вийшло сюжетне доповнення Hellfire, що внесло у гру сюжетні відгалуження, нових супротивників та додаткові ігрові класи. Незважаючи на офіційний характер доповнення, компанія Blizzard Entertainment (розробила і випустила Hellfire компанія Sierra Entertainment) не вважає його канонічним, тому подальший розвиток серії існування Hellfire просто ігнорує.

Історія доповнення DIABLO: HELLFIRE (1997)

Історія та сюжет DIABLO II (2000)

Історія та сюжет DIABLO II (2000)

Платформи: РС

Після релізу Diablo у Blizzard North залишилося чимало цікавих напрацювань, які вони з різних причин не змогли реалізувати у першій частині. Та й сама кінцівка оригіналу залишала дуже непогані шанси на вихід сиквелу.

Історія та сюжет DIABLO II (2000)

Тому хоч спочатку в Blizzard North не думали про швидкий випуск продовження, розраховуючи попрацювати над проектами зовсім іншого характеру, наприклад, над спортивним симулятором (крім інших захоплень, багато хто з Blizzard North були великими аматорами NHL Hockey), помітний успіх і нереалізований повною мірою потенціал змусив їх розпочати роботу над Diablo II.

Історія та сюжет DIABLO II (2000)

Реліз другої частини Diablo відбувся в 2000 році, причому концепція, принцип ігроладу, атмосфера та дизайн не зазнали практично жодних змін.

Це був похмурий рольовий екшен у сеттингу темного фентезі, що продовжував історію про війну між демонами, ангелами і людьми. Битви з ворогами в Diablo II також використовували принцип «hack and slash», а ось кількість ігрових персонажів, як і система прокачування умінь, відчутно розширилися.

Світ гри також став більш глобальним та різноманітним, з'явилися нові супротивники та боси. Більше того, в грі стала доступною неймовірно велика кількість різних предметів і з'явився спеціальний розрахований на багатьох користувачів режим, який використовував сервери battle.net і давав можливість перебувати в одному ігровому світі одночасно 8 ігровим персонажам.

Сюжет доповнення DIABLO II: LORD OF DESTRUCTION (2001)

Сюжет доповнення DIABLO II: LORD OF DESTRUCTION (2001)

Платформи: РС

У 2001 році для Diablo II вийшло велике сюжетне доповнення — Lord of Destruction. Доповнення додало в гру новий сюжетний поворот, головним босом якого стало останнє з трьох великих втілень зла - демон Баал, який за сюжетом був звільнений своїм молодшим братом, Діабло, та попрямував зі своїми поплічниками на Північ.

У грі з'явилося два нових класи з унікальними вміннями — вбивця і друїд, нові локації, розташовані в горах, що охоронялися варварами, безліч нових предметів і ворогів.

Історія та сюжет DIABLO III (2012)

Історія та сюжет DIABLO III (2012)

Платформи: PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Nintendo Switch

Розробка третьої частини тривала майже десять років і була овіяна багатьма чутками та легендами.

Історія та сюжет DIABLO III (2012)

За словами деяких співробітників Blizzard, за цей час компанія встигла забракувати і законсервувати відразу кілька майже завершених і навіть непоганих проектів. А все тому, що Blizzard були не потрібні «непогані проекти», їй потрібен був справжній хіт, який би в найкращому вигляді представив гравцям їхній улюблений всесвіт і його незрівнянну атмосферу, і в той же час приніс із собою неабияку частку чогось нового.

Загалом, Diablo III, що вийшла в 2012 році, саме такою і стала, хоча деякі речі довелося поступово виправляти і доводити до ладу подальшими патчами та оновленнями. Та й невдоволених новою грою шанувальників серії було чимало, але тут вже нічого не вдієш - догодити всім геймерам просто нереально.

Історія та сюжет DIABLO III (2012)

Звичний світ Санктуарію постає перед шанувальниками Diablo через двадцять років після завершення подій першої частини. За цей час війна між силами добра і зла не тільки не закінчилася, але розгорілася з ще більшою люттю, отримавши несподівані повороти та розвиток.

Традиційно у грі був великий вибір персонажів, який потім було ще більше розширено за допомогою доповнень. Причому для кожного класу в Diablo 3 є безліч варіантів розвитку, що залежать від вибраних умінь та екіпірування.

Історія та сюжет DIABLO III (2012)

З самим обмундируванням та зброєю також не було жодних проблем, адже була величезна кількість предметів, включаючи унікальні класові сети та потужну артефактну зброю.

Дуже велике значення в Diablo III відводилося реграбельності, яка ґрунтується на безлічі елементів та нюансів. Всі персонажі в грі по суті могли прокачуватися до безкінечності завдяки рівням вдосконалення, забезпеченими системою Paragon.

А проходити ту саму сюжетну кампанію можна на різних рівнях складності. При цьому щоразу вона сприймалася по-новому, завдяки системі випадкової генерації, що визначала особливості кожної локації: ворогів, міні-квести, випадіння предметів, випадкові події тощо.

Історія та сюжет DIABLO III (2012)

Крім сюжетної кампанії гру можна проходити в режимі «Пригод», що відкриває доступ до повторюваних доручень, нефілімських та великих порталів. Цей режим з'явився після виходу Reaper of Souls.

Історія доповнення DIABLO III: REAPER OF SOULS (2014)

Історія доповнення DIABLO III: REAPER OF SOULS (2014)

Платформи: PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Nintendo Switch

У 2014 році для третьої частини вийшло велике доповнення - Reaper of Souls. Воно принесло у Diablo III кілька нових локацій, босів та новий ігровий клас – хрестоносця. Пізніше, після виходу численних оновлень для Reaper of Souls, змінилася система розвитку героїв, наприклад, з'явився такий артефакт як «Куб Канаї», що дозволяв витягувати з легендарних предметів їхні властивості, а також конвертувати непотрібні речі у нову броню, зброю та біжутерію.

Історія доповнення DIABLO III: REAPER OF SOULS (2014)

В цілому, Blizzard досить часто піддавали свій витвір серйозним змінам і нововведенням, і продовжують робити це досі, здійснюючи спроби підтримати цікавість до всіх частин серії Diablo.

Історія DIABLO III: RISE OF THE NECROMANCER (2017)

Історія DIABLO III: RISE OF THE NECROMANCER (2017)

Платформи: PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Nintendo Switch

У 2017 році відбувся реліз останнього на сьогоднішній день великого доповнення для Diablo III, який повернув у третю частину гри одного з найзнаковіших персонажів серії – Некроманта, а також додав у гру декілька призначених спеціально для нього сетів.

Історія DIABLO III: RISE OF THE NECROMANCER (2017)

Історія ремастера DIABLO II: RESURRECTED (2021)

Історія ремастера DIABLO II: RESURRECTED (2021)

Платформи: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch

На лютневому BlizzConline 2021 компанія Blizzard анонсувала ремастер Diablo II для РС і консолей, і вже через півроку випустила його.

Враховуючи статус ремастеру, серйозних нововведень в ігровий процес вносити не стали: трішки переробили інтерфейс, розширили схованку, додали інтеграцію з акаунтом Battle.net, реалізували можливість синхронізувати прогрес та інвентар на різних платформах, проте сам кроссплей залишився за бортом. Навіть деякі баги та ігроладні лазівки залишилися без змін.

Історія ремастера DIABLO II: RESURRECTED (2021)

Разом з тим, розробники значно покращили графіку, замінивши 2D-спрайти на тривимірні моделі та додавши підтримку роздільної здатності в 4K, причому залишили варіант перемикання на «класичне» відображення гри. І, звичайно, Diablo II: Resurrected була адаптована під консольну схему керування: геймери з геймпадами отримали можливість грати так само ефективно, як і користувачі з клавіатурою і мишкою.

Історія мобільної DIABLO: IMMORTAL (2022)

Історія мобільної DIABLO: IMMORTAL (2022)

Платформи: Android, iOS, PC

На мобільні платформи все дедалі частіше та впевненіше мігрують розраховані на багатьох користувачів хіти. Тут знайшли друге життя танки і кораблі від Wargaming, королівська битва PUBG, шутер Call of Duty, гріндилка Black Desert, космічна РПГ — EVE та багато інших проектів, що роками були популярними серед мільйонів гравців на консолях та ПК.

Blizzard теж не залишилися осторонь. У 2018 році на Blizzcon корпорація анонсувала нову частину Diablo для iPhone, iPad та пристроїв на базі Android, а також для PC.

Історія мобільної DIABLO: IMMORTAL (2022)

Сюжет розповідає про події, що сталися у Санктуарії десь між другою та третьою частиною гри. Героям довелося битися з демоном  Скарном, Вісником Жаху. Могутній поплічник володаря зібравши величезну армію, має намір воскресити Діабло за допомогою фрагментів Ока Ану, розбитого Тіраелем.

Історія мобільної DIABLO: IMMORTAL (2022)

Immortal залишається ізометричним рольовим екшеном, візуальний стиль якого є запозиченим у третьої частини, адаптує управління під мобільні платформи та ощасливлює шістьма звичайними класами, а саме: чернець, варвар, чародій, мисливець, хрестоносець та некромант.

Геймери, що спочатку сприйняли гру неоднозначно, пом'якшили критику, коли отримали можливість особисто випробувати Diablo: Immortal. Тайтл виявився дуже приємним та цікавим. Втім, невдовзі на Blizzard знову обвалилася лавина критики: гравці розкритикували мобільну Diablo за перенасичення гри мікротранзакціями, без яких проходження ставало дуже тяжким.

Деталі майбутньої DIABLO IV (2023)

Деталі майбутньої DIABLO IV (2023)

Платформи: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

На наступний, 2022 рік, все на тому ж Blizzcon була нарешті анонсована довгоочікувана четверта частина Diablo для ПК, PlayStation і Xbox. За трейлером, що оповідає про пробудження творця світу Ліліт, пішли ролики з попереднім ігроладом, в яких до уваги гравців представили три класи: варвар, чарівниця і друїд. Пізніше до них приєдналися ще два класи: розбійниця та некромант.

Деталі майбутньої DIABLO IV (2023)

Вперше в історії серії величезний світ Санктуарію виявиться цілком доступним для досліджень, а похмура атмосфера більше відповідатиме першим двом частинам. Крім того, герої тепер зможуть зустрічатися один з одним у відкритому світі, щоб разом кинути виклик особливо грізним втіленням страху.

За заявами Blizzard, гравцям перепадуть нові, цікаві гілки талантів, покращена система луту, система рун, а також їздові тварини, щоб пересуватися світом.

Реліз Diablo IV заплановано на 2023 рік.

Diablo – одна з найвідоміших та найуспішніших серій комп'ютерних ігор. У зловісні підземелля поколіннями стікалися шукачі пригод з усього світу. Сьогодні шанувальники цього всесвіту з нетерпінням очікують на можливість продовжити свої пригоди у всесвіті Санктуарію. Ми стежитимемо за останніми новинами та  обов’язково повідомимо про нові деталі релізу Diablo IV.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
439
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
397
0