Bohemia Interactive хоче, щоб люди припинили використовувати Arma 3 для створення фейкових кадрів війни

GEEKS.NEWS » Ігрові новини » Bohemia Interactive хоче, щоб люди припинили використовувати Arma 3 для створення фейкових кадрів війни
Bohemia Interactive хоче, щоб люди припинили використовувати Arma 3 для створення фейкових кадрів війни
Ігрові новини
09:14, 30 листопад 2022
201
0

Протягом декількох останніх років фейкові відео з війни, зняті а Arma 3 ширяться в Інтернеті та вводять в оману багатьох користувачів. Війна в Україні, імовірно, стала останньою краплею терпіння для студії Bohemia Interactive і вони нарешті вирішили висловитись стосовно даних інцидентів.

Bohemia Interactive виступає проти фейкових відео війни, створених в Arma 3

«Хоча лестить те, що Arma 3 імітує сучасні військові конфлікти в такий реалістичний спосіб, ми, безумовно, не раді, що це можна прийняти за кадри реальних бойових дій і використовувати як пропаганду війни», — сказав PR-менеджер Павел Кржижка. ). «Це траплялося в минулому (відеоролики Arma 3 нібито зображували конфлікти в Афганістані, Сирії, Палестині та навіть між Індією та Пакистаном), але зараз цей контент набув популярності щодо поточного конфлікту в Україні.

PC Gamer приводить статистику, що лише на Fasebook Gaming, не найпопулярнішому у нашому регіоні ресурсі, фейкові відео про війну в Україні, створені в Arma 3, переглянули 110 000 людей та поширили понад 25 000 разів. З досвіду навіть пересічних громадян України, які щодня читають військові інформаційні канали в Viber та Telegram можна припустити, що цифра переглядів більша у декілька десятків разів. 

«Ми намагалися боротися з таким вмістом, позначаючи ці відео постачальникам платформ (FB, YT, TW, IG тощо), але це дуже неефективно. З кожним видаленим відео щодня завантажується ще 10. Ми виявили найкращий спосіб подолати це — активно співпрацювати з провідними ЗМІ та фахівцями (такими як AFP, Reuters та інші), які мають краще охоплення та здатність ефективно боротися з поширенням фейкових новин».

Подібні відео з'являлися як з кацапської так і з української сторони. Подібні відео є дуже небезпечними, адже їх переглядають користувачі, які не мають відношення до військової справи і не мають змоги відрізнити правду від брехні та розрізнити вдало замаскований ігровий процес від реальної зйомки. 

У вересні 2021 року такі кадри використав індійський канал, заявляючи про бомбардування Пакистаном території Афганістану.

Ось фейкове відео:

А ось, як його редагували та замаскували під справжнє:

В травні того ж року, інше відео ілюструвало фейкову роботу ППО Ізраїлю. В 2018 році засоби пропагандистської інформації свинособачарні хвалилися фейковим ударом літака СУ-25 по українській військовій колоні. Цьому фейку навіть присвячений цілий розділ на Вікіпедії.

У читача може виникнути питання: чому саме Arma, а не інші симулятори чи аркадні шутери використовуються для створення схожих фейків? Річ у тім, що Arma підтримує функціонал майстерні Steam. Тобто користувачі можуть додавати в гру власні модифікації та видозмінювати її на свій смак. Спільнота гравців наповнила Steam Workshop безліччю модифікацій, які додають в гру українських військових, техніку з відповідним маскуванням та емблемами, зброю та інші атрибути військової справи. Все це широко використовується спільнотою для відтворення та реконструкції бойових дій, якими переважно і займаються гравці Arma 3. (До прикладу стріми українського стрімера Alex D20).

Проте, ці модифікації часто використовують і для створення фейків, на користь пропаганди тої чи іншої сторони. Достатньо лише вміло замаскувати недоліки ігроладу, подавши відео в низькій якості, додавши той чи інший новинний блоку (Breaking news), або ефект тряски, щоб здавалось ніби відео знімають з рук, а не захоплюють зображення екрана.

Чим це погано? Схоже відео, опубліковане в визначений час може створити паніку серед мирного населення, або навпаки подарувати хибний ефект ейфорії у час, коли потрібно працювати на допомогу збройним силам.

Як відрізнити фейкове відео війни від справжнього

Студія Bohemia Interactive опублікувала низку порад, які допоможуть відрізнити реальне відео від фейкового. Їх варто знати і вам:

  • Дуже низька роздільна здатність. Навіть застарілі смартфони мають можливість відтворювати відео у HD-якості. Фальшиві відео зазвичай набагато нижчої якості та навмисно піксельовані та розмиті, щоб приховати той факт, що вони взяті з відеогри.
  • Камера тремтить. Для додання драматичного ефекту ці відео часто не знімаються в грі. Автори знімають екран комп’ютера з запущеною грою в низькій якості та з перебільшеним тремтінням камери.
  • Часто відбувається в темряві/вночі. Зйомки часто темні, щоб приховати недостатній рівень деталізації сцени відеогри.
  • Здебільшого без звуку. Звукові ефекти в грі часто відрізняються від реальних.
  • Не показує людей у русі. Хоча гра може відносно реалістично імітувати рух військової техніки, зафіксувати людей у русі, що виглядають природно, все ще дуже важко, навіть для найсучасніших ігор.
  • Видимі елементи Heads Up Display (HUD) – іноді видно інтерфейси користувача гри, як-от вибір зброї, лічильники боєприпасів, стан автомобіля, внутрішньоігрові повідомлення тощо. Вони зазвичай з’являються по краях або в кутах відеоматеріалу.
  • Неприродні ефекти частинок. Навіть у найсучасніших іграх є проблема з природним зображенням вибухів, диму, вогню та пилу, а також того, як на них впливають умови навколишнього середовища. Особливо зверніть увагу на незвично розділені хмаринки.
  • Нереальні транспортні засоби, уніформа, спорядження. Люди з глибокими знаннями про військову техніку можуть розпізнати використання нереальних військових засобів для даного конфлікту. Наприклад, на одному широко розповсюдженому фейковому відео система протиповітряної оборони США C-RAM збиває американський штурмовик А-10. Підрозділи також можуть мати неавтентичні знаки розрізнення, камуфляж тощо.

Студія просить своїх гравців Arma 3 та інших проектів ставитися до публікації схожих відео з відповідальністю. Якщо ви вирішили створити ігрове відео, та намагаєтесь зробити його більш реалістичним задля естетики - завжди позначайте, що воно створене в грі та не має відношення до реальних подій. Не вживайте у назві терміни "наживо", "live", "реально" та інших клікбейтних термінів, які можуть ввести користувача в оману. 

Пам'ятайте, що створене вами ігрове відео можуть використати зловмисники, щоб створити неприємну ситуацію та навіть масштабний конфлікт. Позначаючи, що відео несправжнє, а зняте у грі ви даєте можливість людям, які займаються факт чекінгом швидко знайти першоджерело та підтвердити фейковість. 

Джерело: PCGamer.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
359
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
317
0