На видимій стороні Місяця було виявлено молеклуи води

GEEKS.NEWS » Новини » На видимій стороні Місяця було виявлено молеклуи води
На видимій стороні Місяця було виявлено молеклуи води
Новини
20:49, 27 жовтень 2020
577
0
Про важливу новину стало відомо ввечері 26 жовтня завдяки прес-конференції NASA. Відкриття було зроблене за допомогою літаючої обсерваторії SOFIA. Астрономам вдалося вперше підтвердити наявність води на освітленій Сонцем частині Місяця. Також в журналі Nature Astronomy опублікована стаття, в якій опубліковано більш детальні результати  досліджень.

Дотепер вважалося, що водяний лід і інші леткі речовини в замороженому стані на поверхні Місяця можуть зберігатися в «холодних пастках» (так називають приполярні кратери, на дно яких ніколи не падають промені Сонця). Однак, нове відкриття вказує, що сучасні уявлення про геологічні особливості Місяця не є достатньо точними, і вода може бути розподілена по місячній поверхні. Це відкриття важливе саме по собі - воно дає більш широке уявлення про процеси на поверхні супутника. Але ще важливіше його значення для майбутніх пілотованих польотів - NASA розраховує вже в 2021 році відправити на Місяць вантажні місії, а в 2024-му - висадити на її поверхню астронавтів в рамках програми Artemis. 13 жовтня США, Великобританія, Італія, Японія, Канада, Австралія, ОАЕ і Люксембург підписали угоду про освоєння Місяця, яке регламентує, крім іншого, видобуток корисних копалин. Більш рівномірний розподіл місячних ресурсів позитивно вплине на реалізацію Договору про космос.


Телескоп SOFIA виявив молекули води (H₂O) в кратері Клавіуса - це один з найбільших кратерів у південній півкулі Місяця, який можна побачити з Землі. За допомогою інфрачервоної камери FORCAST (Faint Object InfrRed CAmera for the SOFIA Telescope) група астрономів на чолі з Кейсі Хоннібалл з Гавайського університету змогла вловити певну довжину хвилі (в 6,1 мікрон), унікальну для молекул води, і, на свій подив, виявити відносно високу концентрацію в сонячному кратері Клавіуса. Зокрема, аналіз даних показав, що в кратері Клавіуса і в його околицях містяться молекули води в кількості від 100 до 412 мікрограмів на грам грунту, що приблизно відповідає обсягу 0,3 літра на кубічний метр грунту. Для порівняння, пустеля Сахара містить в сто разів більше води, ніж місячний грунт. У той же час це відкриття піднімає нові питання щодо утворення та збереження води на суворій безповітряній поверхні Місяця, яка піддається нагріванню сонячними променями.



Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
426
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
386
0