Що таке TPM 2.0 для Windows 11?

GEEKS.NEWS » Статті » Гайди » Що таке TPM 2.0 для Windows 11?
Що таке TPM 2.0 для Windows 11?
Гайди
03:47, 30 березень 2022
5 528
0

Що таке модуль TPM

TPM або Trusted Platform Module (Довірений Платформений Модуль) – це специфікація, яка описує спеціальний процесор, призначений для безпечного зберігання ключів шифрування та захисту інформації. Наприклад, у цьому чіпі можуть зберігатися ключі для шифрування жорсткого диска за допомогою технології Bitlocker.

Специфікація може бути реалізована у вигляді окремого фізичного процесора або у вигляді програмної емуляції з урахуванням прошивки BIOS. Програмна емуляція TPM 2.0 є на більшості сучасних материнських плат для процесорів Intel і AMD.

Що таке модуль TPMПриклад апаратних TPM-модулів, які зустрічаються на материнських платах різних виробників.

Також багато материнських плат підтримують установку окремих фізичних чіпів, які виглядають як невелика плата, що підключається через спеціальний роз'єм. Такі плати з чіпами випускаються виробниками материнських плат спеціально під своє устаткування і є універсальними. Тому при покупці окремого модуля потрібно уточнювати, чи він підходить до вашої материнської плати.


Як перевірити наявність TPM 2.0 для Windows 11

Команда "tpm.msc"

Для того щоб перевірити наявність TPM 2.0 на комп'ютері, можна скористатися вбудованою програмою для роботи з TPM, яка доступна на Windows 10. Для цього потрібно натиснути комбінацію клавіш Win-R і виконати команду «tpm.msc».
Як перевірити наявність TPM 2.0 для Windows 11В результаті відкриється вікно "Керування довіреним платформним модулем на локальному комп'ютері". Якщо на комп'ютері є модуль TPM, то тут будуть доступні налаштування TPM на локальному комп'ютері. У центральній частині вікна буде інформація про модуль, а праворуч кнопки «Підготувати» та «Очистити», або «Prepare the TPM» та «Clear TPM...».

Як перевірити наявність TPM 2.0 для Windows 11У самому низу центральної частини вікна буде доступний блок «Інформація про виробника» \ «TPM Manufacturer Information». Тут буде вказано виробника, версія TPM та версія специфікації. Для Windows 11 потрібна версія специфікації 2.0.

Як перевірити наявність TPM 2.0 для Windows 11Якщо модуль TPM відсутній або він вимкнений у BIOS, то даному вікні буде відображатися напис «Не вдається знайти сумісний довірений платформний модуль».

Як перевірити наявність TPM 2.0 для Windows 11У цьому випадку потрібно відкрити налаштування BIOS, увімкнути модуль TPM і ще раз виконати команду "tpm.msc", щоб перевірити стан модуля.


Процесор безпеки

Ще один спосіб перевірки TPM – це вікно «Відомості про процесор безпеки». Щоб скористатися цим способом, відкрийте меню «Пуск», введіть слово «tpm» і виберіть «Процесор безпеки».

Як перевірити наявність TPM 2.0 для Windows 11Після цього відобразиться вікно з інформацією про TPM. Тут доступні ті ж дані, що у вікні «tpm.msc».

Як перевірити наявність TPM 2.0 для Windows 11Зокрема, тут вказано версію специфікації TPM.


Як включити TPM 2.0 у BIOS

У більшості сучасних материнських плат від Intel та AMD є програмна реалізація TPM, яку можна включити в BIOS. Для цього потрібно зайти в налаштування BIOS, знайти там відповідну функцію та увімкнути її. Програмна реалізація зазвичай називається:

  • AMD fTPM (Firmware-based Trusted Platform Module) - на платах для AMD;
  • Intel PTT (Platform Trust Technology) – на платах Intel.

Як увімкнути Intel PTT:

Наприклад розглянемо материнську плату GIGABYTE AORUS для процесорів Intel. Тут потрібно перейти режим Advanced Mode (F2).

Як увімкнути Intel PTT:Потім відкрити розділ "Settings - Miscellaneous".

Як увімкнути Intel PTT:І включити функцію Intel Platform Trust Technology (PTT).

Як увімкнути Intel PTT:


Як увімкнути AMD fTPM:


Інший приклад – материнська плата Asus для AMD. Тут для включення TPM 2.0 потрібно перейти до розділу "Advanced Mode (F7)".

Як увімкнути AMD fTPM:А потім перейти до розділу «Додатково – AMD fTPM configuration».

Як увімкнути AMD fTPM:Тут потрібно включити опцію "AMD fTPM switch".

Як увімкнути AMD fTPM:Після увімкнення Intel PPT або AMD fTPM завантажтеся у Windows 10 і виконайте команду «tpm.msc». Якщо все було зроблено правильно, то у вікні вікно "Керування довіреним платформним модулем" повинні з'явитися налаштування.


Як встановити модуль TPM

Якщо ваша материнська плата підтримує окремий модуль TPM, ви можете придбати його, встановити на материнську плату і увімкнути в налаштуваннях BIOS. Нижче ми покажемо, як це робиться на прикладі материнської плати ASUS.

Як встановити модуль TPMДля початку потрібно встановити сам модуль TPM в материнську плату. Для під'єднання використовується спеціальний роз'єм, який має бути передбачений на материнській платі.

Як встановити модуль TPMПісля встановлення TPM модуля потрібно увімкнути комп'ютер та увійти до BIOS. У разі материнської плати від ASUS потрібно перейти в режим Advanced Mode (F7) і відкрити розділ Advanced – Trusted Computing.

Як встановити модуль TPMДалі потрібно увімкнути наступні функції та зберегти налаштування BIOS:

  • Security Device Support;
  • TPM State.

Як встановити модуль TPMПісля встановлення та увімкнення TPM модуля завантажтеся у Windows 10 і виконайте команду «tpm.msc». Якщо модуль запрацював, то у вікні вікно «Керування довіреним платформним модулем» повинні з'явитися налаштування.

Після цього ваш ПК буде відповідати вимогам Windows 11 по TPM.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
358
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
317
0