Все, що потрібно знати про Starfield

GEEKS.NEWS » Статті » Все, що потрібно знати про Starfield
Все, що потрібно знати про Starfield
Статті
04:33, 18 червень 2022
373
0

Є ігри, які ви із задоволенням проходите з друзями. Є ігри, які ви погравши одразу ж забуваєте. Є ігри, які розважають вас в маршрутці чи на парі, коли нудно. А є ігри, які по праву заслуговують називатися мистецтвом. Ті ігри, які гравець здатен пропустити через себе та залишити якусь частинку душі у пройденому віртуальному світі. 

Bethesda Game Studios - компанія, яка не може дозволити собі створювати прохідні ігри, адже те, над чим працюють ці люди займає дуже багато часу як в розробці, так і в плані ігрового процесу для користувача. 

The Elder Scrolls та Fallout - це гігантські світи, масштабні історії, які не лише були якісно розказані геймерам, але і отримати численні продовження, що втілились у тисячах ігрових модифікацій. Загальний час, проведений гравцями в цих іграх порахувати складно. Це мільйони годин. І тому кожен наступний проект Bethesda повинен бути якіснішим за попередника, відповідати сучасним ігровим запитам і при цьому ставити чергову планку якості, для усієї індустрії. З такими вхідними даними у 2018 році і було анонсовано гру Starfield

Як розповідали самі розробники та безпосередньо Тодд Говард (виконавчий продюсер студії) - щоразу, коли вони беруться до розробки чогось нового, вони запитують себе про те, який світ їм було б цікаво досліджувати. Саме тому ми отримати багатий та насичений фентезійний світ Древніх Сувоїв, а згодом нам дали можливість відкрити для себе постапокаліптичні руїни нашої планети в Fallout. Цього разу розробники вирішили відкрити для себе космос. Це не лише новий сетинг та механіки. Насамперед, це новий, більший масштаб ігрового світу. Якщо до цього всі дії відбувалися в одному регіоні єдиної планети, то тепер гравцям потрібно дати безліч планет, безліч локацій, які повинні бути наповненими контентом та квестами. А ще важче правильно все це реалізувати в межах однієї гри, із обмеженим розміром на жорсткому диску, та обмеженими можливостями консолей і комп’ютерів. 

Тепер, коли я завершив цю оду одній з найкращих студій розробки ігор, я розповім вам усе, що на даний момент відомо про майбутню забавку, яка ризикує стати наймасштабнішою грою, яку коли небудь створювали.

Розмір територій, доступних для гравця у Starfield

Starfield - це, насамперед, пісочниця, у якій кожен гравець побудує власну історію. Саме тому розповідь варто розпочати з огляду доступних для гри територій. 

Дія гри відбувається у 2330 році на Регульованих системах - сукупності систем, які віддалені від Сонячної Системи приблизно на 50 світлових років. Зазначається, що це далеко не всі системи, які належать до Молочного шляху, а лише маленька їх частина. Маленька частина, яка налічує кілька сотень систем. 

Розмір територій, доступних для гравця у Starfield

Кожна система, за подобою нашої складається із світила та планет, які рухаються по своїх орбітах. Залежно від умов гравець може зустріти, як незаселені, покриті льодом пустки, так і планети на яких вирує життя. 

Розмір територій, доступних для гравця у Starfield

На кожну планету можливо висадитися у будь-якій точці та рухатись по її території як завгодно.

Розмір територій, доступних для гравця у Starfield

У гравця є змога будувати власне житло на будь-якій планеті. Детальніше про це я розповім у відповідному розділі. 

Також для гравця доступний і космічний простір. Тут в нагоді стає космічний корабель, який гравець самотужки створить. Корабель - своєрідне космічне житло та засіб переміщення, який також потрібно покращувати та обслуговувати.

Розмір територій, доступних для гравця у Starfield

Переміщення між космічним простором та атмосферою планет не буде безшовним. Розробники додали момент завантаження, який слугуватиме межею між космосом та атмосферою планет. 

Чотири найбільші локації Starfield

Все життя Регульованих систем концентрується в чотирьох локаціях. На даний момент нам відомо про три із них, які розміщуються планетах та є великими містами. Особисто я маю здогад, що четверта локація може бути гігантською космічною базою, щоб додати в гру ще більше різноманітності.

Найбільшим місто у Starfield є Нова Атлантида, яка знаходиться на планеті Jamison (Джеймісон). За словами розробників, це найбільше місто, яке вони коли небудь створювали. Нова Атлантида - столиця Об'єднаних колоній. Це "плавильний котел", який змішує у собі усі культури та інтереси. Тут твориться міжсистемна політика, приймаються закони, відбувається торгівля. В цьому місті герой зможе зустріти представників багатьох форм життя та рас, а також займатися переважною більшістю занять, які доступні у грі. Нова Атлантида - це те, як розробники бачать міста майбутнього і в реальності. 

Чотири найбільші локації Starfield

Якщо у всесвіті є центр розвитку усього цивілізаційно-позитивного та державницького, то повинен бути і центр всього забороненого та злочинного. Саме таким стало місто Неон

Колись давно корпорація Xenofresh побудувала на воді гігантську риболовну платформу. Проте зовсім непримітне місце посеред океану було особливим. Як виявилось, в тенета підприємства почала ловитись риба, організм якої виробляв психотропні речовини. Природньо, що збут наркотиків почав приносити більший дохід, а місце стало приваблювати шукачів пригод, заборонених розваг та усіляких злочинців. Тому риболовна станція переросла у місто розваг на воді. Наркотик назвали Аврора, та легалізували його споживання в межах Неона. 

Третім великим поселенням стало місто Акіла. Воно виступає столицею Конфедерації трьох об'єднаних зоряних систем (Freestar Collective). Людей, які тут проживають об'єднує повага до особистої свободи та волі. Саме ж місто обнесене гігантською стіною, яка відділяє мешканців від небезпечної території, населеної страшними хижаками, що нагадують суміш вовка та велоцераптора.

Про четверте місто, як писалось вище, поки нічого не відомо. Все ж, велику ставку я роблю на космічну базу, або щось на кшталт цього. 

Аналізуючи міста очевидна аналогія Нової Атлантиди з Цитаделлю, із Mass Effect, а Неона із Омегою. Також є імовірність, що розробники надихалися твором Френка Герберта. Адже вільні жителі Акіли викликають пряму асоціацію з Фрименами.

Фракції угруповання та політичний устрій в Starfield

Тепер, коли ми розібралися із локаціями, можемо розібратися і з політичними та діловими рухами, які оточуватимуть нашого героя, адже йому доведеться самотужки торувати свій шлях і вибирати із ким співпрацювати, а хто стане запеклим ворогом. 

Отже, за 20 років до подій, які описані в грі, відбулась масштабна війна за Регульовані Системи між двома найбільшими фракціями - Об'єднаними колоніями (United Colonies) та Конфедерацією об'єднаних зоряних систем (Freestar Collective).

Фракції угруповання та політичний устрій в StarfieldКровопролитна війна забрала багато життів, та проторувала шлях для злочинних угруповань, діяльність яких розквітла після війни. Серед них ми можемо зустріти Найманців Екліптики, піратів Багряного Флоту та Спейсерів.

Фракції угруповання та політичний устрій в StarfieldКрім світу державницького та світу бізнесово-кримінального, нікуди не поділися і речі духовні. Поки не відомо, яка віра чи невіра поширена в жителів Об'єднаних колоній, але і тут знайшлося місце для релігійних фанатиків, які нележать до дому Ва'руун.

Крім цього основна пригода нашого героя буде пов'язана з організацією Сузір'я (Constellation). Це спілка дослідників галактики, яка переслідує свої цілі та прагне розгадати усі загадки, котрі ховають у собі не до кінця досліджені Регульовані системи. Знайомство з цією організацією нагадуватиме зустріч з Лігою Видатних Джентльменів, або якоюсь секретною організацією надлюдей.

 

Про що буде основний сюжет Starfield

Очевидно, що розмаїття рас, ремесел, політичних та релігійних рухів змусить персонажа ставати на ту чи іншу сторону, вибирати між добром та злом, а інколи між одним сірим кольором, та іншим відтінком сірого. Відповідно і сюжети всіх цих пригодницьких розгалужень очевидні. Гравцю доведеться вирішувати: стати на бік космічних піратів Багряного Флоту, чи навпаки забезпечувати порядок в космічному просторі, виконуючи роль поліцейського. Імовірно, доведеться вибирати, чи допомагати релігійним фанатикам, або ж їхній культ та ритуали виявляться надто жорстокими. Кого підтримати? Конфедерацію чи Об'єднані колонії? Все це буде потім. 

А спершу героя очікує основний сюжет. Його призначення. І полягає воно у тому, що він вступає в Сузір'я (Constellation). Це організація, яка складається з доволі колоритних осіб, кожен з яких професіонал своєї справи. 

Про що буде основний сюжет Starfield

Сюжет основного квесту полягає у тому, що Сузір'я під час досліджень знайшло фрагмент давнього артефакта, призначення якого невідоме. Гравцю доведеться допомогти Сузір'ю віднайти усі фрагменти дивного пристрою та відкрити те, що досі вважалось недосяжним. Фактично перед гравцем постане головоломка, яка дозволить заглянути за межі Регульованих систем.

Про що буде основний сюжет StarfieldЗвучить цікаво. І я дуже надіюсь, що ця загадка буде достойною проходження цієї гри. 

До речі, про хронометраж. Тодд Говард розповів, що тривалість основного квесту Starfield буде на 20% довшою, за основний сюжет Небокраю, та займе у гравця понад 30-40 годин ігрового часу. Для порівняння, кожну з частин трилогії Mass Effect з ідеальною кінцівкою та повним пилососингом локацій мені вдавалось пройти за 40-60 годин. Та чи достатньо цього хронометражу для такої масштабної гри? Схоже, що все залежатиме не лише від основного сюжету, але і від другорядних сюжетних ліній, яких можна створити сотні. 

Будівництво та власність персонажа у Starfield

У кожній грі хочеться отримати своє віртуальне майно. І Starfield не виняток. З досвіду гри у Skyrim я можу поскаржитися, що будівництво свого дому там відверто храмало. Кривенька кастомізація, предмети інтер'єру, які неочевидно вибиралися та неможливість розставити все за власним бажанням трохи бісили. 

Схоже, що у Starfield це виправлять. Гравець матиме змогу будувати своє житло на будь-якій планеті. Фактично, перед нами гра у грі, адже варіацій будівництва безліч. Усе житло складатиметься з відсіків, кожен з яких матиме свою певну ціль. Наприклад мілітарний відсік (зброя), або відсік гідропоніки (теплиця), відсік для проведення досліджень. Деякі з відсіків матимуть декілька ступенів покращення. Для будівництва використовуватимуться ресурси. На презентації нам показали Алюміній та Сталь. Також потрібно потурбуватися про джерело енергії для живлення споруди, яке теж буде обмежене. 

Будівництво та власність персонажа у StarfieldЯк розповіли розробники, у відсіки можна наймати персонал, який стежитиме за функціонуванням станції та працюватиме над покладеними їм завданнями. Тобто гравець матиме змогу стати роботодавцем, або наймачем. Цікаво, де межа усієї цієї діяльності, та що ми отримуватимемо від роботи таких баз?

Діяльність гравця не обмежена наземними операціями, часто йому доведеться виплутуватися з космічних баталій та погонь. Тому другим, космічним домом стає корабель гравця. І його також доведеться самотужки побудувати та всіляко покращувати. Як і база, корабель також складатиметься із сегментів. Гравцю належить вибирати, які відсіки та модулі встановлювати на свою "пташку". 

Будівництво та власність персонажа у StarfieldГра у побудову корабля також не буде простою. Із того, що показали на презентації стає зрозуміло, що кожен сегмент корабля матиме своє власне здоров'я та власні пошкодження під час сутичок. Схоже, що на кораблі будуть критичні та вторинні сегменти, які впливатимуть на "здоров'я" усього корабля, або виходитимуть з ладу і при цьому не впливатимуть функціональність основної частини корабля. Кожен модуль матиме свою вартість та рівень споживання енергії

Відповідно, серед модулів будуть паливні баки, додаткові генератори, установки зі зброєю та різного роду зонди, які імовірно випускатимуться на планети, як це відбувалось і в Mass Effect. Також будуть основні відсіки, схожі за призначенням до наземних.

Серед можливостей кастомізації корабля буде також можливість пофарбувати відсіки корабля у довільний колір

Гравцю доведеться наймати екіпаж корабля, який і займатиметься роботою у всіх зонах корабля. 

Будівництво та власність персонажа у StarfieldА одним із членів екіпажу, який також буде у власності головного героя, стане робот Васко (імовірно, названий на честь одного з відомих мореплавців та дослідників Васко да Гами). Васко - робот-компаньйон, який супроводжуватиме нас під час усієї гри. Основними його функціями стане ремонт корабля, а також роль "мула", на якого гравець зможе завантажити свої пожитки та здобич. Хоча робот і мирний, його платформа включає певне захисне озброєння. Тому в бою, гравець не залишиться самотнім.

Крафт, прокачка навичок та створення персонажа у Starfield

Подібно до того, як у Небокраї ми вибирали расу та початкові вміння, схожий вибір доведеться зробити і у Starfield.

Для початку, перед гравцем з'явиться доволі багатий редактор вигляду персонажа, де можна налаштувати параметри обличчя, кольору шкіри, мускулатуру, повноту та багато іншого. 

Крафт, прокачка навичок та створення персонажа у StarfieldВ око одразу впадає надпис-попередження про те, що біометричні дані гравця можна міняти під час гри, відвідуючи якійсь генетичні лабораторії, чи контори, які надаватимуть подібні послуги.

Після вибору зовнішності потрібно вибрати також спеціалізацію персонажа. Вона включатиме три перших вміння, які даватимуть перевагу в певних характеристиках.

Крафт, прокачка навичок та створення персонажа у StarfieldСеред "засвічених" спеціалізацій є Мисливець на монстрів, Гангстер, Хакер, Бойовий медик, Дипломат, Пілігрим, Професор, та навіть Ронін

А серед перків, є покращення стрільби з пістолета, додаткові можливості при зламі, підвищений шанс переконання співрозмовника, зменшена шкода від лазерів чи роботів, знижки при покупці та вплив на співрозмовників. 

Також доведеться помізкувати і над вибором рис характеру персонажа.

Крафт, прокачка навичок та створення персонажа у StarfieldПісля цього гравець матиме змогу вибрати одяг для персонажа, якого у грі також доволі багато. 

Також у грі додано велику кількість перків, які поділені на класи, як це було у Небокраї. Гравцю доведеться виконувати різні дії, від яких залежатиме прокачка тих чи інших навичок. 

Крафт, прокачка навичок та створення персонажа у StarfieldПри цьому, якщо в Небокраї давались очки умінь, які довільно витрачалися на покращення тих чи інших вмінь, а також існував окремий рівень для кожної вітки прокачки, то тепер з'являться ще і конкретні вимоги, виконавши які гравець матиме змогу здобути певне покращення.  

Наприклад, щоб відкрити покращення "Балістика" у вітці "Сутичка", необхідно, щоб рівень вітки "Сутичка" був достатнім, і тоді стане доступне завдання, убити 250 цілей з балістичної зброї, яке і відкриє покращення "Балістика". При цьому поки не відомо, чи буде змога альтернативно відкрити "Балістику" застосувавши очки умінь. 

Крафт, прокачка навичок та створення персонажа у StarfieldКрім того, уміння "балістика" складатиметься з чотирьох рангів, які також можна покращувати.

Крафт, прокачка навичок та створення персонажа у StarfieldКрафт та різноманітні види діяльності не могли оминути Starfield. На презентації нам показали інтерфейс дослідницької лабораторії, в якій гравець матиме змогу проводити дослідження таких галузей, як фармакологія, їжа та напої, розбудова бази, екіпірування та зброя.

Крафт, прокачка навичок та створення персонажа у StarfieldУсі ці дослідження даватимуть змогу крафтити модифікації та покращення, які полегшуватимуть життя гравця та даватимуть йому більше шансів під час сутичок.

Процедурна генерація та система діалогів у Starfield

Очевидно, що вручну створити настільки обширний всесвіт гри було б неможливо. Саме тому розробники використали безліч технологій процедурної генерації. Як розповів Тодд Говард, при розробці важливо не мінімальне використання процедурної генерації, а правильна адаптація даних систем. Розробники Bethesda уже мають великий досвід у використанні технологій процедурної генерації, тому запевняють, що гравцям не потрібно переживати за те, що відвідування планет виглядатиме, як дослідження, яке гравець проводив на Mako в Mass Effect 1.

Проте, і очікувати на те, що усі планети будуть заселеними не варто, адже це не реалістично. Окрім заселених планет, на яких вируватиме розумне та тваринне життя, гравець зустрічатиме численні пустельні або крижані планети, які не матимуть умов для існування живих організмів. 

Розробники потурбувалися, щоб ландшафт таких планет виглядав переконливо, тому додали безліч варіацій процедурної генерації. На таких безлюдних пустелях гравець матиме змогу знайти свою власну романтику, наприклад спостерігати за мальовничим заходом сонця, тощо. 

Що стосується діалогів, тут все також не просто. Гравця обіцяють позбавити потреби бути хорошим або поганим, щоб отримати "хорошу кінцівку". Розробники створити таку систему діалогів, яка не змушуватиме гравця весь час вибирати верхню репліку, щоб бути героєм, а нижню для того, щоб стати відступником. Діалоги, як і весь світ Starfield, демонструватимуть, що поділу на чорне і біле не існує. І доведеться вибирати та діяти за покликом серця.
Імовірно квести піратів Багряного флоту цікаві, і під час їх виконання буде змога отримати цінну та унікальну здобич. Але якщо поклик совісті каже гравцю про те, що з піратами потрібно боротися відстоюючи порядок та закон, то доведеться відмовитися від можливої вигоди, та згодом отримати іншу нагороду. 

Як створювався музичний супровід для Starfield

Розробка саундтреку для такої масштабної гри, це вам не вставити музичку без авторських прав. Для створення того, що ви почуєте увімкнувши гру, залучався цілий зал живих музикантів, підбиралися інструменти, тональність та багато годин поспіль велась робота.
Над музичним супроводом для Starfield працював Інон Цур - композитор, який створив саундтрек для таких ігор, як Fallout 4, Dragon Age 2 та Syberia. Звукорежисером виступав Марк Ламперт. 

Із важливого, що варто знати про розробку, є цитата Інона Цура:

Найкраща музика в грі це музику, яку ви не чуєте.

Під цим твердженням композитор мав на увазі те, що музика повинна бути одним цілим з грою, та відповідати моменту, а не відволікати гравця від атмосфери.

Ви можете переглянути інтерв'ю композитора та звукорежисера у даному відео:

А також Bethesda опублікувала запис з готовим саундтреком гри, який ви можете оцінити ще до виходу гри.

Крім цього Тодда Говарда запитали про те, як студія ставиться до розробки Starfield, адже крім даної спроби створити гру, які гратимуть протягом наступного десятиліття, студія уже анонсувала ранню стадію розробки The Elder Scrolls 6 та Fallout 5, які, фактично, даватимуть розробникам другий та третій шанс для створення гри десятиліття.
Він відповів, що до створення гри розробники віднеслись дуже серйозно і не розглядають майбутні проекти, як "запасний аеродром". Тому варто очікувати на вдалий реліз гри наступного року. 

Не менш цікавим був і коментар Тодда стосовно модифікацій. Він визнав, що після проходження того, що розробники дали гравцям, гра потрапляє у руки модоробів, які дають їй друге життя. І саме Starfield - це не оране поле, для створення численних історій, адже кожну безлюдну планету, можна перетворити на окрему додаткову пригоду, окрему історію, яку створить спільнота. А інструменти для створення модифікацій цьому лише сприятимуть.

Фінально від себе, я скажу, що чекаю Starfield, адже для мене це шанс вчасно зануритися та вивчити один з наймасштабніших ігрових світів. Тому я маю надію, що гра вийде хорошою і Bethesda в черговий раз нас здивує.

Внизу я залишу демонстрацію геймплею гри з презентації Xbox, а також розширене інтерв'ю з Тоддом Говардом.

Переглянути відео можна використовуючи автоматичні українські субтитри.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
431
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
391
0