Nvidia показала лінійку відеокарт RTX 40 для ноутбуків, 4070Ti для ПК та MaxQ 5-го покоління

GEEKS.NEWS » Техніка і Наука » Nvidia показала лінійку відеокарт RTX 40 для ноутбуків, 4070Ti для ПК та MaxQ 5-го покоління
Nvidia показала лінійку відеокарт RTX 40 для ноутбуків, 4070Ti для ПК та MaxQ 5-го покоління
Техніка і Наука
13:42, 04 січень 2023
360
0

 В межах CES 2023, Nvidia провела власну презентацію, на якій знову багато розповідали про хмарні технології, можливості для розробників та інтеграцію процесорів Nvidia в автомобільну промисловість. Крім того було показано і свіженьку лінійку RTX 40 для ноутбуків та анонсовано відеокарту RTX 4070Ti.

Nvidia представили лінійку відеокарт RTX 40 для ноутбуків

Нова лінійка відеокарт включає в себе п'ять моделей: від RTX 4090 Laptop до RTX 4050 Laptop. Усі відеопроцесори побудовані на архітектурі Ada Lovelace, проте оснащуються повільнішою (та холоднішою) пам'яттю GDDR 6.

У компанії заявили про суттєве збільшення продуктивності в робочих та ігрових завданнях на новому поколінні RTX 40. Наприклад, у грі Cyberpunk 2077, яку зелені полюбили наводити у своїх тестах, продуктивність виросла у більш ніж чотири рази, в Portal у три рази, а в інших протестованих іграх від 1.5 до 2.5 разів. 

Nvidia представили лінійку відеокарт RTX 40 для ноутбуків Проте така продуктивність досягається далеко на апаратним шляхом. Технічні характеристики нових відеокарт лише трохи переважають попереднє покоління Ampere. До прикладу, RTX 4090 Laptop має 9728 ядер CUDA, 16 гігабайт пам'яті та шину у 256 біт, що збігається з характеристиками повноцінної стаціонарної RTX 4080, за винятком повільнішої пам'яті GDDR6. Коли користувач вибиратиме собі майбутній ноутбук, він куплятиме відеокарту RTX 4090, надіючись отримати ту ж продуктивність, що і в звичайної відеокарти, проте отримає продуктивність, яка максимум може зрівнятися з 4070Ti, за рахунок менших частот та повільнішої пам'яті. Залишається лише здогадуватись, чи вплине назва на ціну. 

Не здивували і молодші відеокарти, адже технічно вони ледь відірвалися від RTX 30 Laptop. В найслабшу RTX 4050 докинули трохи пам'яті, а ось теплопакет у новинок суттєво зріс як в мінімальному так і в максимальних значеннях, з чого можна зробити висновок, що холоднішими нові ноутбуки не стануть. 

Nvidia представили лінійку відеокарт RTX 40 для ноутбуківНижче ми додамо таблицю характеристик RTX 30 Laptop, щоб у вас була змога самостійно порівняти їх та зробити власні висновки.

Nvidia представили лінійку відеокарт RTX 40 для ноутбуків 

Безумовно, що у Ada Lovelace архітектура сучасніша і приріст досягається за допомогою програмного забезпечення та RT і Тензорних ядер нового покоління, які забезпечують продуктивність під час трасування променів та обрахунків штучного інтелекту. Проте багато користувачів все ж чекали від Nvidia більшого.

Nvidia показали технологію MaxQ 5-го покоління

Пройшов той час, коли надпис MaxQ відлякував від покупки, а ви розуміли, що перед вами відеокарта з обмеженими можливостями. Тепер MaxQ у компанії бачать не лише як ліміт на споживання енергії, а як комплекс усіх технологій, які забезпечують більшу продуктивність, при меншому енергоспоживанні. 

Цікаво і те, що Nvidia хизуючись новим пакетом 5-го покоління MaxQ записала туди такі технології, як DLSS 3.0, використання повільнішої пам'яті GDDR6 та саму архітектуру Ada Lovelace, яка побудована на меншому техпроцесі, ніж попереднє покоління, адже все це здається більше маркетингом, ніж спеціально розробленими фічами. 

Nvidia показали технологію MaxQ 5-го покоління Проте сукупність цих рішень таки дає результат, тому компанія навіть підготувала графік, на якому показує ріст ефективності пакету технологій MaxQ відносно покоління.

Nvidia показали технологію MaxQ 5-го покоління І все ж нагадаємо, що споживання енергії хоч і стало ефективнішим, але все одно зросло. Деякі китайські бренди, які використовують платформу Clevo, уже пропонують своїм покупцям ноутбуки з можливістю під'єднання виносної СВО (системи водяного охолодження), адже фізику обманути важко і в тісних корпусах ноутбуків багато мідних радіаторів та теплових трубок не поміститься. Схоже, в майбутньому нас очікуватиме або суттєве зменшення техпроцесів та збільшення продуктивності на ват енергії, або ж ми всі будемо ходити з ноутбуками для робочих завдань, які перетворюватимуться на ігрові машинки тоді, коли ми приходитимемо додому і підключатимемо водяне охолодження.

Nvidia показала RTX 4070 Ti для домашніх комп'ютерів

Солоденьке на завершення. З 5-го січня стартують продажі відеокарти 4070Ti, яка згідно з повідомленнями Nvidia, швидша за 3090Ti. Планки дещо знизились, адже 3070 нам позиціонували для зручного геймінгу у 4к, а в випадку з 4070 заманюють 120 FPS у розширенні 1440p.

Навели і графік порівняння новинки з RTX 3090 Ti в якому продуктивність як завжди найвища у Cyberpunk 2077, а в інших іграх досягає двократного значення:

Nvidia показала RTX 4070 Ti для домашніх комп'ютерів Варто зазначити, що тести проводились з використанням DLSS 3.0, технології розумного згладжування, яка дає схожий приріст усій лінійці Ada Lovelace.

На борту новинки 7680 ядер Cuda, 12GB GDDR6X пам'яті та шина 192 біти. Тепловиділення 285W, а блок живлення для неї рекомендують не менш ніж 700W з сертифікатом та підтримкою ATX 3.0 стандарту. Старіші блоки радимо брати з більшим запасом.

Забути можна і про солодку ціну в $500 доларів, за яку продавали RTX 3070. За 4070Ti проситимуть від $799 у стандартних виконаннях. Для ігрових та розігнаних варіантів можете сміливо докинути зверху $100-150 та десь стільки ж з врахуванням транспортування в Україну. 

Хоча завершити варто на позитивному моменті: вихід RTX 4070Ti ще більше пришвидшить зниження цін на відеокарти попереднього покоління, особливо на вторинному ринку.

Джерела: Стаття Nvidia про 4070Ti, стаття про ноутбучні відеокарти.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
424
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
384
0