Intel представила свої відеокарти — не все так однозначно

GEEKS.NEWS » Техніка і Наука » Intel представила свої відеокарти — не все так однозначно
Intel представила свої відеокарти — не все так однозначно
Техніка і Наука
19:30, 06 квітень 2022
389
0

Intel показала вигляд першої відеокарти Intel Arc

Розпочнемо з повноформатної десктопної відеокарти. Компанія показала вигляд новинки у короткому ролику, а також заявила, що відеокарта повинна вийти літом 2022 року. За припущеннями на відео варіант у якого 32 Xядра та 16GB GDDR6 пам'яті. 

Що відомо про мобільні відеокарти Intel Arc для ноутбуків

Наступними Intel показала свої мобільні відеокарти, які діляться на три градації Arc 3, Arc 5 та Arc 7. Кожна відеокарта має приставку M, яка означає що вона буде використовуватися в мобільних пристроях. У таблиці ви можете переглянути усі характеристики відеокарт.

Що відомо про мобільні відеокарти Intel Arc для ноутбуків

Найбільше інформації Intel розповіла про Arc 3, адже ноутбуки з даною графікою вже надходять у продаж. Щодо старших моделей відомо те, що вони плануються до виходу у 2 кварталі 2022 року. 

Стосовно Arc 3 компанія повідомила про підтримку сучасних ігрових AAA-проектів на частоті 60 кадрів\секунду (60 фпс) у розширені 1920х1080, а кіберспортивних ігор на частоті 90 кадрів при тому ж розширенні. До слова маркетологи Intel забули вказати на яких налаштуваннях проводились ігрові тести.

Що відомо про мобільні відеокарти Intel Arc для ноутбуківВід тепер розробники Intel Arc вимагатимуть від компаній не занижувати характеристики портів для периферії. 

  • HDMI не нижче HDMI 2.0b
  • DisplayPort не нижче 1.4a

Зумовлено це підтримкою відеокарт відтворення медіаконтенту на зовнішніх моніторах 1440p з частотою до 360 Гц, 4к - 120 Гц та 8к - 60 Гц.

Цікавою виявилась і технологія Deep Link, яка нагадує схожу технологію від AMD. Річ іде про синхронну роботу відеоядра процесора та відеокарти. У AMD ця технологія давала не суттєвий приріст, і буде цікаво, на що здатна реалізація від Intel. На разі ніяких конкретних даних показано не було.

Також Intel презентувала своє власне програмне забезпечення Intel Arc Control, яке нагадує NVIDIA GeForce Experience. Ходять чутки, що Intel також планує зробити власний відеодрайвер сегментованим. Тобто буде можливість вибрати, які компоненти драйвера встановлювати, а які ні. Це доволі актуально, адже драйвер від NVIDIA "важить" від 800 мб до 1 гігабайта залежно від версії та продукту.

Першим пристроєм на базі Intel Arc став ноутбук від компанії Samsung - Galaxy Book 2 Pro. За 1350 вічнозелених клієнти отримають пристрій з процесором Intel Core i7 12700H, відеокартою Intel Arc, 8 гб оперативної пам'яті та 256 гб вбудованої пам'яті (SSD). За таку ціну на ринку можна знайти доволі багато пристроїв з схожими або навіть кращими характеристиками.

В мережі уже встигли провести тести відеокарт Intel Arc 370M. Даний чіп супроводжується об'ємом пам'яті 4GB GDDR6. За продуктивністю він нагадує Nvidia 1050Ti, що не дуже тішить, хоча фінальний вердикт поставить ціна масового середньостатистичного пристрою.

За посиланням ви можете переглянути відео-порівняння Intel Arc 370M з відеокартою Nvidia GTX 1650.

Користувачі не задоволені частотою мобільних відеокарт Intel Arc. Компанія відповідає

В ході презентації користувачі обурились і низькими частотами на яких працюють графічні процесори Intel. Адже роботу Arc A370M було показано на частоті 1550 МГц, що є доволі малим показником.

Відповідь ком'юніті отримало від Тома Петерсена - розробника графіки Intel. Він пояснив, що 1550 МГц - "середній" показник частоти відеочіпа, а не його максимальною частотою. Він заявив, що під терміном "частота графіки" (Graphics Clock) не варто розуміти базову частоту або номінальну частоту графіки, як це роблять інші виробники відеокарт. Він розповів про залежність частоти від споживання відеокарти і заявив, що показник був отриманий при роботі зі споживанням 35Вт, хоча відеочіп може працювати в діапазоні TDP 35–50 Вт, а частота може досягати 2000 мГц та вище. 

Користувачі не задоволені частотою мобільних відеокарт Intel Arc. Компанія відповідає

 

Це нагадує регулювання MaxQ від Nvidia, яке дозволяє "вмістити" відеокарту в потрібний теплопакет, щоб запобігти перегріву пристрою та тротлінгу. Чи буде на пристроях маркуватись фактичне максимальне споживання відеокарти - залишається питанням.

Заяву Тома Петерсена також частково підтвердив злитий скріншот з GPU-Z. Зокрема, на зображенні нижче показано характеристики мобільної відеокарти Arc A350M, у якої GPU працює з частотою 2,2 ГГц. Але при цьому офіційна заявлена частота CPU цієї відеокарти складає 1150 МГц.

Користувачі не задоволені частотою мобільних відеокарт Intel Arc. Компанія відповідаєВарто також зробити припущення, що такий метод підрахунку частоти графічного процесора ускладнює його порівняння з конкурентами від Nvidia та AMD, за що варто похвалити маркетинговий відділ компанії Intel, адже стає важче виділити серед лінійки прямого конкурента конкретної відеокарти Intel.

Як AMD "привітала" Intel з презентацією відеокарт

Компанія AMD не могла пропустити дебют "Синіх" на ринку відеокарт. Маркетологи вирішили "привітати" Компанію, виклавши порівняння з своєю відеокартою Radeon RX 6500M. Результати порівняння будуть на скріншоті нижче. 

Кумедно, але при однаковому техпроцесі (6 нм, TSMC) та з майже ідентичними характеристиками (1024 обчислювальних ядер, 4 ГБ відеопам'яті типу GDDR6, 64-бітна шина, електроспоживання 35-50 Вт) конкурент від AMD суттєво обганяє конкурента вiд Intel. Після подібних тестів гострим ребром стає питання ціни простоїв на Intel Arc, у порівнянні з гаджетами на комплектуючих AMD та NVIDIA, які значно продуктивніші судячи з тестів.

Як AMD "привітала" Intel з презентацією відеокарт


Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
439
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
397
0