Wargaming, розробник WOT закриває офіси в рф та білорусі. Зрада чи перемога?

GEEKS.NEWS » Ігрові новини » Wargaming, розробник WOT закриває офіси в рф та білорусі. Зрада чи перемога?
Wargaming, розробник WOT закриває офіси в рф та білорусі. Зрада чи перемога?
Ігрові новини
14:47, 05 квітень 2022
525
0

Нещодавно компанія Wargaming заявила про свій намір закрити офіси на рф та білорусі. Цей крок багато хто сприйняв схвально, проте давайте розберемось чи дійсно відбулася перемога.

Для початку варто відзначити сам анонс закриття офісів. Його доволі важко знайти на порталах WG. Пост розміщений на Facebook сторінці розробників, яка зараз недоступна для користувачів з рф (без VPN). Тобто розробники доволі обережно подають інформацію. В новинному розділі російського сервера WOT і взагалі про це немає згадки. Зате серед недавніх новин є рекламна колаборація з Яндекс. Можете перевірити самотужки. Тепер до тексту самої заяви.


За останні тижні Wargaming провела стратегічний огляд бізнес-операцій у всьому світі. Компанія вирішила, що не володітиме або керуватиме бізнесом в Росії та Білорусі і залишить обидві країни. З 31 березня компанія передала свій ігровий бізнес у Росії та Білорусі під місцеве управління Lesta Studio, яка більше не афілійована з Wargaming. Компанія не отримає прибуток від цього процесу ні сьогодні, ні в майбутньому. Навпаки, ми очікуємо на значні збитки в результаті цього рішення.

Ми завершимо операційний перехід з усією необхідною швидкістю, залишаючись при цьому в повній відповідності до всіх законів і забезпечуючи постійну безпеку та підтримку наших співробітників. Протягом перехідного періоду наші продукти залишаться доступними в Росії та Білорусі та керуватимуться новим власником.

З основного - заявляється про передачу російського бізнесу компанії Lesta Studio. Заходимо в Вікіпедію:

Дана компанія є частиною Wargaming та базується у Петербурзі. Зазначається, що до цього вона займалась розробкою проекту World of Warships.

З цього всього випливає, що Wargaming закриває свої офіси на території країн-агресорів, і перестає платити податки в казну даних держав. Але податок за працівників та діяльність є не значним, порівняно з податком який Wargaming сплачувала від доходу за продаж віртуальної валюти та внутрішньоігрових предметів. Зараз цим по суті займеться Lesta Studio. Тобто росіяни як грали Танки, і донатили в них, так і продовжать це робити. А податки від продажу ігрової валюти і далі надходитимуть в казну країни окупанта. (Економісти і бізнес-аналітики можуть спростувати чи виправити думку автора в коментарях). 

Схожий хід Wargaming зробила раніше для виходу на ринок Китаю. Як відомо - там доволі специфічні правила бізнесу, тому білоруській компанії довелось співпрацювати з китайською компанією KongZhong яка виступає видавцем проектів Wargaming на території Китаю та ділиться прибутком. 

Чи буде ділитися прибутком з Wargaming компанія Lesta Studio поки невідомо. Тому у цьому звинуватити компанію не можна.
Фактично відбулася так звана "Зрадомога", коли компанія Wargaming зробила заяву на підтримку Українців, виділила кошти на допомогу постраждалим від війни, та навіть звільнила працівника, який підтримував війну.
Проте її бізнес, хоча і під іншим "прапором" буде і надалі працювати в країнах-агресорах і приносити їм дохід від податків. Такий крок можна пояснити прибутками компанії, значна частина яких отримувалась з проекту WOT, а RU-сервери були найприбутковішими. 

У такому випадку компанії варто і подякувати за підтримку України і все ж вимагати, щоб були приузупинені функції надання платного контенту для ігор на території країн-агресорів, що могло суттєво знизити дохід рф та білорусі від податків отриманих з проектів Wargaming. 

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
431
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
391
0