Хакер продає вихідний код GTA 5 та 6, а в Великій Британії затримали 17-літнього підлітка

GEEKS.NEWS » Ігрові новини » Хакер продає вихідний код GTA 5 та 6, а в Великій Британії затримали 17-літнього підлітка
Хакер продає вихідний код GTA 5 та 6, а в Великій Британії затримали 17-літнього підлітка
Ігрові новини
00:56, 24 вересень 2022
365
0

На перший погляд безневинний інформаційний витік, в якому опублікували кадри ранньої версії GTA 6 стрімко переростає в наймасштабніший злив в історії ігрової індустрії. Схоже, через певний час варто очікувати екранізацію даної події від Netflix або Hulu, адже все виявилось масштабнішим, ніж виглядало спочатку.

Хакер, який зламав Rockstar продає вихідний код GTA 5 та Grand Theft Auto 6

Як виявилось, хакер отримав доступ до корпоративних чатів Rockstar в Slack. Йому вдалось авторизуватися в акаунт одного чи декількох розробників та потаємно стежити за корпоративними чатами компанії. Оскільки велика частка розробки велась з дому, а також між різними підрозділами, то у цих чатах постійно публікували відео напрацювань на різних етапах розробки, демонструючи ігролад, механіки, фізику та особливості майбутньої гри. Як розповів сам TeapotUberHacker - хакер, йому вдалось отримати близько 90 роликів та кліпів з ігроладом гри. 

Але порівняно з іншими даними це просто ніщо, адже хакер також повідомив, що отримав доступ до вихідного коду GTA 5, та ранньої версії GTA 6, а також різноманітних документів компанії, які стосуються GTA 6 («Увесь вихідний код і ресурси для GTA 5 доступні разом з документами GTA 6»). Більш того, він заявив, що коду достатньо, щоб створити ранню збірку GTA 6, яка хоч і без більшості текстур, але демонструвала б велику кількість ігроладу та механік гри. 

Він опублікував свій Telegram-контакт та заявив про готовність комунікувати з Take Two та Rockstar, а також оголосив про продаж вихідного коду GTA 5. В мережі навіть поширювалась інформація, що код був проданий за $100 000 в криптовалютному еквіваленті, Але згодом сам зловмисник спростував цю інформацію. Хакер сказав, що код GTA 5 досі продається.

А ось з GTA 6 все складніше. Схоже, що він вирішив дати компанії можливість викупити код майбутньої гри, щоб запобігти катастрофічному витоку даних. Але як вчинить компанія поки невідомо. Навряд чи нас повідомлять про виплату викупу злочинцю. 

Йому надійшло близько 3000 повідомлень, тому для розробників він залишив спеціальний код "22559219889638875756", який йому і потрібно надіслати в Telegram.

Поліція Великої Британії затримала 17-річного підлітка за підозрою у причетності до зламу GTA 6

В Оксфордширі було затримано 17-річного тінейджера, якого підозрюють у причетності до зламу Rockstar та крадіжки даних Grand Theft Auto 6. 

Його підозрюють у зв'язку з організацією хакерів «Lapsus$», яка уже неоднократно підозрювалась у зв'язках з неповнолітніми, а також звинувачується у зламі таких гігантів, як Microsoft, Samsung і Cisco. Розслідування проводилось британськими поліцейськими, спільно з ФБР, які долучились до розслідування даної справи раніше. 

Поки підлітку не висунули офіційні звинувачення, а розслідування триває. Невідомо і те чи був злам справою однієї особи, чи групи хакерів. 

Grand Theft Auto 6 може не вийти, або отримати відтермінування

Схожий витік даних не лише вдарив по іміджу компанії та мотивації працівників. Це явище набагато об'ємніше і ми спробуємо пояснити чому. 

Почати варто з того, що через злив акції компанії можуть постраждати та обвалитися в ціні. Також невідомо, які зобов'язання компанія несе перед інвесторами та чи не вимагатимуть вони компенсацій і штрафних. Колосальні суми грошей будуть витрачені і на усунення наслідків інциденту. Нагадаємо, що Grand Theft Auto - найдорожчий, або  один з найдорожчих ігрових проектів. 

Крім цього гра суттєво постраждала і в технічному плані. Незважаючи на те, що розробники запевнили щодо відсутності затримок та перенесень у процесі розробки - їм доведеться писати більшість програмного коду з нуля, навіть у випадку, якщо хакер його не опублікує. Адже ніхто не дає гарантію, що витік не станеться в майбутньому. Крім цього через посилення безпеки пропаде можливість вільно обмінюватися файлами та інформацією стосовно гри, що суттєво уповільнить комунікацію між розробниками. 

Раніше ми уже бачили, як від схожого витоку постраждала Cyberpunk 2077. Попри те, що гра зараз почуває себе дуже добре - розробники анонсували єдине доповнення, а після цього припинять розробку оновлень для гри через те, що вихідний код був злитий в мережу. Більш того, їм довелося розробку наступних проектів переносити з власного рушія на Unreal Engine 5. 

Аудиторія теж по різному реагує на схожі витоки. Не всі розуміють, що перед ними рання версія ігрової збірки, яка призначена для вузького застосування і можуть прийняти побачене за фінальний продукт, або припустити, що баги та артефакти перекочують в фінальну версію гри. Це може відчутно вдарити по мотивації розробників. Крім того розробники почнуть підозрювати одне одного у зливі, нервувати через необхідність спілкування з правоохоронними органами тощо.

Аргументів, чому злив пошкодив грі можна наводити ще доволі багато, але навіть наведених достатньо, щоб зрозуміти значущість інциденту. Імовірно, що він вплине не тільки на Rockstar, а й на інших розробників, які переглянуть свої безпекові рішення та зроблять правила комунікації між розробниками більш жорсткими. 

Традиційно, з оптимізмом на душі надіємось на краще, та готуємось дати розробникам стільки часу, скільки буде необхідно для релізу відполірованої версії цієї чудової та масштабної гри.

Джерела: PCGamer та TheGamer.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
424
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
384
0