Google закриває Stadia, а розробники ігор навіть про це не знали

GEEKS.NEWS » Ігрові новини » Google закриває Stadia, а розробники ігор навіть про це не знали
Google закриває Stadia, а розробники ігор навіть про це не знали
Ігрові новини
13:30, 30 вересень 2022
218
0

Всього 2 місяці тому мережею ширились чутки про закриття Google Stadia - сервісу для ігор, де покупець грав на віддаленому "залізі", навантажуючи свій ПК лише потоковою трансляцією процесу гри. 

Google закриває Stadia уже в січні

Як повідомили в Google - Stadia припинить працювати уже в січні 2023 року, а користувачам буде відшкодовано кошти за придбане в Google Store обладнання та усі придбані ігри і доповнення до них. У власників Stadia буде доступ у власну бібліотеку до 18 січня 2023 року, а до середини місяця Google планує повернути своїм покупцям кошти. 

«Хоча підхід Stadia до потокової трансляції ігор для споживачів був побудований на потужній технологічній основі, він не отримав такої популярності серед користувачів, як ми очікували, тому ми прийняли важке рішення розпочати згортання нашого потокового сервісу Stadia», — генеральний менеджер Stadia Філ Гаррісон.

Також представники Google заявили, що їм вдалося протестувати та створити хорошу модель платформи для трансляції потокового відео, технології якої можуть застосовуватись в майбутніх проектах, що стосуються YouTube, Google Play та доповненої реальності. Крім того Google не відкидає можливість ліцензувати дану технологію і для інших компаній та отримувати за це прибуток.

У Stadia було безліч проблем, які до кінця не вдалося виправити. Найбільшою проблемою залишалась варіативність ігор. Бібліотека, хоча й поступово збільшувалась, але назвати її великою (близько 300 ігор), або хоча б задовільною було важко. Крім цього відлякувала і політика купівлі ігор. Якщо у гравця уже була придбана копія гри в якомусь із цифрових магазинів, або ж він купив гру на фізичному носії, для гри через Stadia доводилось повторно купляти гру за повну ціну, а крім цього ще й купляти підписку для трансляції відео в хорошій якості.

Нікуди не зникла і затримка під час гри, яку всіляко намагалися мінімізували, але відчуття "мильного" керування нікуди не ділося. 

А в останні тижні особисто мені трапився український стрімер, який намагався транслювати гру в Thomb Raider через Stadia, та був змушений грати мовою агресора, адже ніяких модифікацій на придбану в даному сервісі гру встановити неможливо, що повністю вбиває сенс деяких ігор з високою реграбельністю, досягненою за рахунок модифікацій спільноти (наприклад Skyrim, на який окрім модифікацій на офіційному порталі існують масштабні користувацькі модифікації, які необхідно завантажувати зі сторонніх ресурсів).

Розробники шоковані закриттям Google Stadia 

Рішення про закриття сервісу приймалось поспіхом, або ж керівництво вирішило не провокувати паніку серед спільноти та розробників. Тому останніх навіть не попередили про згортання роботи сервісу. Не попередили, незважаючи на те, що безліч студій займались розробкою ігор для Stadia та портуванням своїх існуючих ігор під цей сервіс. Розробники дізналися про закриття із засобів масової інформації.

Ось деякі з обурених дописів розробників:

У нас є гра, яка вийде на Stadia в листопаді. Хто хоче здогадуватися, що Google відмовиться платити нам гроші, які вони нам за це винні. - Майк Роуз

Tangle Tower мав бути запущений на Stadia через 2 дні, і я вперше почув про її закриття в цій статті - Том Віан

Розробники Stadia створили платформу розробки, яка дала нам змогу продовжувати створювати та оцінювати Destiny 2 не виходячи з дому протягом останніх кількох років. Я впевнений, що сьогодні для багатьох людей важко, дякую, що допомагаєте нам створювати ігри.- Джо Блекберн

Багато розробників відзначили і якість проекту, адже незважаючи на всі недоліки, сервіс був однією з найкращих та найперспективніших платформ для віддалених ігор. 

Рішення про закриття Stadia багатьох шокувало, адже зараз невідомо, яку компенсацію отримають розробники. Чи буде це виплата вартості розробки, або ж хтось вимагатиме від Google компенсації за втрачену вигоду через неможливість продати копії гри користувачам. 

Крім цього портування AAA-проектів на Stadia коштувало багатьом розробника великої кількості коштів, часу та ресурсів які вони в подальшому планували окупити за рахунок продажу гри на цій платформі. Тепер розробники обережніше відноситимуться до пропозицій інших схожих платформ, адаптувати свої продукти для них, а в контрактах з'являться додаткові пункти, застереження та підрахунки втрат і компенсацій у разі закриття сервісів. 

Це не перше таке закриття проектів. Тепер Stadia приєднається до таких побратимів по нещастю, як Hangouts, Picasa, Google Play Music і YouTube Gaming.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
408
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
369
0