Хакери оприлюднили найбільший в історії витік даних Valve, який стосується TF2, Half-life та Portal

GEEKS.NEWS » Ігрові новини » Хакери оприлюднили найбільший в історії витік даних Valve, який стосується TF2, Half-life та Portal
Хакери оприлюднили найбільший в історії витік даних Valve, який стосується TF2, Half-life та Portal
Ігрові новини
10:35, 15 січень 2023
365
0

Минулий рік закінчився справжнім жахом для Rockstar, у якої хакери викрали вихідний код GTA 5, інших проєктів та навіть змогли показати ранні збірки ігроладу GTA 6. Розробникам довелось навіть заново перестворювати античіт та імовірно переписувати код майбутньої GTA6.

2023-й розпочався з чергового масштабного зливу, який цього разу пов'язаний з Valve. Хакери опублікували гігантський витік даних, які стосуються ігор Portal, Counter Strike: Source, Day of Defeat: Source, Half Life 2: Episodes 1 & 2, Half-Life 2 multiplayer і Team Fortress 2. І цього разу виною став не пароль GabeN.

Користувач з нікнеймом WandererLeaker виклав в своєму Discord сервері величезні кількість архівів, заявивши, що вони знаходились у нього ще з 2016 року. Імовірно це репозиторії, які Valve надсилала комусь з партнерів для спільної роботи над проєктами. До прикладу, якщо у сторонньої компанії є певна колаборація з розробниками, то їм можуть надіслати спеціальний білд гри, архів з тематичними текстурами чи файли, які стосуватимуться оновлення.

«Тепер мені байдуже. Я також грався з цим кілька років, не завантажував, тому що мені щоразу погрожували [...] Справжня ганьба. Я не маю жодних юридичних зобов’язань щодо цих файлів. Більше ні [...] Я тримаю ці файли з 2016 року».

Ось такими дивними повідомленнями супроводжувався витік. І тепер у датамайнерів та любителів досліджувати ігрові файли додалось багато роботи. 

Найбільша кількість даних стосується Team Fortres 2. Це аж 61 гігбайт даних гри, які охоплюють практично все, що у ній є. Блогер, який спеціалізується на створенні контенту для TF 2 опублікував вміст опису та масштаби зливу:

«Тонни ніколи раніше не бачених карт, моделей, PSD і VMF, усе. Коли спільнота завершить перетравлення цього (61 ГБ), більше не буде про що говорити. Це останній офіційний вміст TF2, який ви чи я побачимо».

Серед злитих файлів можна побачити альтернативні емоції персонажів, численні заготовки карт, яких досі немає в грі, альтернативні вигляди зброї, жіночі персонажі, режими, яких очікувала спільнота на різних етапах розвитку гри (режиму рейду, який в оригіналі був інтерпретований у режим Man vs Machines) та навіть магічна старша версія однієї з персонажів гри міс Полінг:

Джерело зображення: Reddit tf2

 Серед файлів знайшли і Вартового 4 рівня (4 sentry). Якщо ви не граєте TF2, то просто знайте, що і в sentry 3 - це персонаж, який буде створювати дуже багато проблем на полі бою. 

Спільнота гри не могла не скористатись таким інформаційним приводом і почала масово видавати свої роботи з Steam WorkShop, як частину зливу, щоб отримати популярність.

Витоки стосовно інших ігор Valve є не такими масштабними і на жаль вихідного коду Half Life 3 там немає. Проте по мірі аналізу нас можуть очікувати цікаві відкриття від датамайнерів. 

Джерело зображення: Reddit tf2

Варто задуматися і над тим, якої шкоди це завдасть компанії. І тут моя думка буде неоднозначною. Якщо у випадку з Rockstar йшлось про закриті для творчості користувачів ігри, які пильно охоронялись юристами Take Two, то у випадку з Valve все значно простіше.

Компанія завжди надавала модоробам можливість модифікувати власну гру та інтегрувати в неї різні модифікації з Steam Workshop. А в останніх оновленнях ці можливості ще більше розширились. Можливо цей витік і матиме певні наслідки з юридичної точки зору, та порушить певні зобов'язання Valve перед партнерами, але для гри він не буде критичним. Можливо, розробникам доведеться попрацювати над новою античіт-системою, але в цілому такий об'єм зливів може стати рушійною силою для творчості ком'юніті та модоробів, які в вигляді модифікацій допрацюють та додадуть у гру безліч злитих режимів, скінів та карт. Якщо звісно датамайнери не знайдуть у файлах гри якийсь расистський жарт чи фото оголених розробників, що б переросло для Valve в значно гучніший скандал.

Джерело: PCGamer.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
426
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
386
0