Resizable BAR та SAM: підтримка, принцип роботи, увімкнення

GEEKS.NEWS » Статті » Resizable BAR та SAM: підтримка, принцип роботи, увімкнення
Resizable BAR та SAM: підтримка, принцип роботи, увімкнення
Статті
17:03, 31 грудень 2022
6 474
0

За останній десяток років технології комп'ютерного обладнання здійснили відчутний стрибок у продуктивності, хоча архітектура не сильно змінилася. Тому виробники "заліза" змушені не лише розробляти потужніші апаратні комплектуючі, але і вигадувати усілякі технології для збільшення продуктивності наявних рішень. Одними із таких рішень є Resizable BAR та SAM. Про них ми сьогодні і поговоримо.

Як працюють технології Resizable BAR та SAM

Незважаючи на різні назви, принцип роботи цих двох технологій від Nvidia та AMD схожий. Сучасні відеокарти обладнані набагато більшою кількістю пам'яті ніж їх попередники. Зросли і розширення, в яких необхідно відтворювати зображення, а відповідно і потік даних, якими відеокарта обмінюється з процесором. В звичайному стані існує обмеження 256 Mbit/s на передачу інформації від відеокарти до процесора. Якщо цей ліміт перевищується, то утворюється своєрідний застій, адже дані обробляються не на пряму, а записуються в оперативну пам'ять та очікують своєї черги. Через це знижується кількість кадрів в секунду, які може згенерувати система. 

Намагаючись побороти цей недолік Nvidia створила технологію Resizable Bar, суть якої полягає в знятті обмеження 256 Mbit/s на взаємодію відеокарти з процесором. 

Як працюють технології Resizable BAR та SAMСхожу технологію представили і AMD, назвавши її Smart Access Memory (SAM).

Як працюють технології Resizable BAR та SAM

Підтримуються технології далеко не всім залізом. На платформі Intel Resizable Bar працюватиме лише з процесорами 10-го покоління і вище. А у випадку AMD Re-bar працюватиме з процесорами Ryzen 50xx та вище і платформою Zen 3 та 4. 

Як працюють технології Resizable BAR та SAMЗаявляється підтримка технології на материнських платах ASUS, ASRock, COLORFUL, EVGA, GIGABYTE, MSI. Проте і інші вендори можуть її підтримувати, просто у Nvidia їх не вказали. Цю інформацію варто уточнювати перед покупкою конкретної плати.

Також заявлена робота Re-Bar з відеокартами Intel Arc.

А Smart Access Memory працюватиме лише на платформах AMD та вимагатиме наступних характеристик:

  • AMD 500 Series Материнські плати
  • Select AMD Ryzen™ 3000 Series Процесори
  • AMD Ryzen™ 5000 Series Processors або новіший
  • AMD Radeon™ RX 5000 Series GPUs або новіший
  • Драйвер AMD Radeon Software 20.11.2 або новіший

Як увімкнути Resizable Bar або Smart Access Memory (SAM)

Після того, як ви впевнились, що ваша система сумісна з даними технологіями, розглянемо як вони вмикаються.

Як увімкнути NVIDIA Resizable Bar:

  1. Впевніться, що BIOS вашої материнської плати оновлений до останньої версії. За потреби перейдіть на сайт виробника та завантажте останню стабільну версію BIOS та оновіться до неї.
  2. Впевніться, що у вас встановлена остання версія драйвера для відеокарти. За потреби оновіться, перейшовши за посиланням.
  3. Увійдіть в BIOS вашої материнської плати, натиснувши визначену кнопку при старті (Del, F12).
  4. Знайдіть пункт, який відповідає вашій материнській платі: ASRock — Clever Access Memory, в ASUS — Re-Size BAR Support, в Gigabyte — Resizable BAR Support та увімкніть його.
  5. Також Enabled потрібно проставити навпроти пункту Above 4G Decoding. 
  6. Модуль Compatibility Support Module (CSM) повинен бути увімкненим.
  7. Рівень підтримки повинен бути не нижче PCI-E Gen 3.0 або 4.0.
  8. Windows повинна завантажуватись з GPT-диска (не MBR) з UEFI-BIOS.
  9. Якщо усі пункти виконані, збережіть налаштування BIOS та переходьте у Windows. 

Сумісність вашого ПК з Resizable Bar допоможе перевірити утиліта від Nvidia, яка також може допомогти оновити драйвери до необхідної версії.

Якщо усі дії ви виконали правильно, то перевірити роботу Resizable Bar можна перейшовши в Панель керування NVIDIA та натиснувши на пункт System Information.

Один з пунктів вказуватиме на працюючий Resizable Bar.

Як увімкнути Resizable Bar або Smart Access Memory (SAM) Як увімкнути Smart Acces Memory:

  1. Впевніться, що BIOS вашої материнської плати оновлений до останньої версії. За потреби перейдіть на сайт виробника та завантажте останню стабільну версію BIOS та оновіться до неї.
  2. Впевніться, що у вас встановлена остання версія драйвера для відеокарти AMD. За потреби оновіться, перейшовши за посиланням.
  3. Увійдіть в BIOS вашої материнської плати, натиснувши визначену кнопку при старті (Del, F12).
  4. Знайдіть у вашому BIOS пункти Advanced Settings або Advanced menu.
  5. Перейшовши в них знайдіть пункти Above 4G Decoding та Re-Size BAR Support та виставте для них значення Enabled.
    Як увімкнути Resizable Bar або Smart Access Memory (SAM)
  6. Виходячи з BIOS збережіть зміни.

Чи варто вмикати Resizable Bar або Smart Access Memory (SAM)

Проте, у цій ложці меду, є явна бочка дьогтю. Полягає вона у тому, що більшість розробників ігор поки не використовують дану технологію та не реалізовують розширену роботу з пам'яттю відеокарти. 

NVIDIA та AMD заявляли про приріст від 5% до 11% залежно від гри та називали низку ігор, які підтримують дану технологію. 

Чи варто вмикати Resizable Bar або Smart Access Memory (SAM) Проте, як показали незалежні тести, які проводились оглядачами та журналістами - таких показників справді важко досягти, а в більшості ігор продуктивність і взагалі знижується. Існують проекти, які навіть не вмикаються при увімкненому Re-Bar або видають 1-2 кадри на секунду.

Крім того погіршується плавність зображення, адже падають показники рідкісних та дуже рідкісних подій, незважаючи на стабільну частоту кадрів.

Технологія за своєю суттю дійсно хороша, але поки не має ніякого практичного застосування. Можливо, в майбутньому її сумісність з іграми та робочими завданнями стане кращою, а збільшені обсяги даних дійсно вимагатимуть розблокування обмеження у 256 Mbit/s. Але поки, рекомендувати користуватися даною технологією ми не можемо.

Стаття про Resizable Bar від Nvidia.

Стаття про SAM від AMD.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
435
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
394
0