Відеокарти з LHR та без – у чому між ними різниця?

GEEKS.NEWS » Статті » Відеокарти з LHR та без – у чому між ними різниця?
Відеокарти з LHR та без – у чому між ними різниця?
Статті
22:00, 03 жовтень 2022
1 930
0

Хочете розібратися в тому, що становлять собою LHR-відеокарти і як ця технологія впливає на ігрову продуктивність? Прочитайте нашу статтю і все одразу стане на свої місця. Адже заплутатися дуже легко, особливо тоді, коли коли майнінг на відеокартах поступово втрачає актуальність.

На щастя, пік майнінгу криптовалют залишився позаду. Минули часи, коли ціни на відеокарти злітали до небес за лічені дні, а спекулянти та крипто-майнери розкуповували все, що було тільки у наявності.

Такий небувалий ажіотаж, який згодом призвів до кризи у цьому сегменті ринку, спонукав виробників чіпів до створення резерву певної кількості вироблених відеокарт для геймерів, адже дефіцит особливо гостро спостерігався саме серед цього сегменту покупців. Одна із ідей по вирішенню проблеми у цьому напрямку полягала в тому, щоб почати випускати відеокарти із зменшеною ефективністю для майнінгу.

Виходячи з такої задумки, Nvidia розробила та почала виготовляти LHR-версії своїх відеокарт RTX 3000. Цей тип відеокарт мав забезпечувати ту ж ігрову продуктивність, але з меншою ефективністю видобутку найпопулярнішої криптовалюти - Ethereum. Але що ж являє собою LHR і як ці три літери можуть вплинути на ваші критерії при виборі відповідної відеокарти в майбутньому? Читайте далі та дізнаєтесь.

Що таке LHR-технологія у відеокатах Nvidia?

Почнемо з пояснення того, що означає абревіатура LHR. Це скорочення від фрази «Lite Hash Rate», що з англійської перекладається як «полегшений хешрейт». Коротко кажучи, швидкість хешування є здатністю GPU видобувати різні криптовалюти.

За замовчуванням, швидкість хешування окремого пристрою (одного графічного процесора) є загальною кількістю хеш-рівнянь, які один пристрій може обробити за одну секунду. А оскільки різні валюти використовують різні алгоритми майнінгу, вони використовують різні хеш-рівняння. Це означає, що та сама відеокарта має різний хешрейт для майнінгу різних криптовалют.

Оскільки технологія LHR уповільнює хешрейт, ви, ймовірно, вже здогадалися, що такі відеокарти мають нижчу швидкість хешування в порівнянні зі звичайними.

Що таке LHR-технологія у відеокатах Nvidia?

Проте у всьому цьому є один нюанс. LHR не означає зниження продуктивності по добуванню будь-якої криптовалюти. Дане апаратне забезпечення має обмежену продуктивність майнінгу, в основному тільки у випадку з криптовалютою Ethereum, а швидкість хешування більшості інших криптомонет не зміниться.

Деякі алгоритми, такі як той, який використовувався для майнінгу Ergo, були ненавмисно нейтралізовані цією технологією, але більшість криптовалют, хешрейти яких відрізняються від Ethereum можна спокійно майнити і на LHR-відеокартах.

Обмеження майнінгу Ethereum є програмним. Перша спроба впровадити його із картами RTX 3060 досить швидко провалилася. Сама ж компанія Nvidia випадково випустила версію драйвера без обмежувального програмного забезпечення, та, фактично, вистрілила собі в ногу. Незабаром після цього майнери почали використовувати карти RTX 3060 з максимальним хешрейтом.

Друга версія виявилася набагато ефективнішою і жодні драйвери та сторонні програми не змогли обійти модернізоване обмеження хешрейту. Крипто-майнерам все ж таки вдалося збільшити швидкість хешування приблизно з 50% (це межа, встановлена обмежувачем Nvidia) до приблизно 70%, проте повністю розблокувати хешрейти нових LHR-відеокарт їм не вдалося аж до останнього часу. Лише на завершенні популярності майнінгу "копачам" вдалося повністю обійти алгоритм LHR. 

Щодо того, як працює обмежувач: він розпізнає ситуації, коли карта використовується для майнінгу Ethereum і знижує швидкість хешування вдвічі. LHR-відеокарти зрештою споживають таку ж кількість енергії, приносячи набагато менший прибуток від майнінгу Ethereum. Це призвело до того, що покупка таких відеокарт стала в рази менш привабливою та вигідною для майнерів, навіть у період максимального всесвітнього божевілля, пов'язаного із криптовалютами.

Отже, ми переконалися, що LHR-технологія дійсно впливає на швидкість видобутку Ethereum, але чи це впливає також на ігрову продуктивність чи, можливо, на загальну продуктивність графічного процесора?

Яка різниця між відеокартами – LHR та без

На даний момент з обмежувачем майнінгу Ethereum виробляються та продаються наступні моделі відеокарт:

  • RTX 3050
  • RTX 3050 Ti
  • RTX 3060
  • RTX 3060 Ti
  • RTX 3070
  • RTX 3070 Ti
  • RTX 3080 10GB
  • RTX 3080 12GB
  • RTX 3080 Ti
  • RTX 3090 Ti

Зверніть увагу, що в той час як більш старі моделі, такі як RTX 3070 або 3080, можна знайти без обмежувача, нові карти, такі як 3070 Ti, 3050 або 3080 Ti випускаються відразу з вбудованою технологією LHR.

Яка різниця між відеокартами – LHR та без

Коли справа доходить до відмінностей між LHR-відеокартами та звичайними їх версіями, є лише один фактор, на який варто зважати: менший коефіцієнт видобутку Ethereum. Крім зниженого хешрейту Ethereum, графічні процесори з LHR не мають жодних відмінностей у порівнянні зі стандартними картами. Вони працюють так само як і в іграх, так і під час завдань, що сильно навантажують графічний процесор, таких як рендеринг, редагування відео, machine learning і т.д. і т.п.

Так що покупка LHR-відеокарти не означає, що ви знизите ігрову продуктивність вашого ПК або будь-який інший вид продуктивності, пов'язаний із графічним процесором – тільки майнінг Ethereum, який і без того став неактуальним.

Отже, якщо ви вже підібрали відповідну відеокарту, і раптом помітили лячну позначку "LHR", сміливо купуйте її. Вона працюватиме так само, як і звичайна відеокарта.

Також поки до кінця невідомо чи буде LHR в новинках 40-го покоління, які Nvidia презентувала зовсім нещодавно.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
410
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
370
0