Еволюція ігор про Підлітків Мутантів Черепашок Ніндзя

GEEKS.NEWS » Статті » Еволюція ігор про Підлітків Мутантів Черепашок Ніндзя
Еволюція ігор про Підлітків Мутантів Черепашок Ніндзя
Статті
20:07, 02 вересень 2022
679
0

Якщо добре подумати, то не так уже й багато у світі вдалих франшиз з багаторічною історією, які не втрачають актуальності. Світ Гаррі Поттера, Володаря Перснів, Зоряних Воєн, DC, Marvel та ще декілька таких титанів з року в рік тішать ту аудиторію, яку вдалось зібрати якісними проектами, або ж розгублюють останніх вірних фанатів завдяки проектам, що покликані "настригти трішки грошиків". 

Одною з таких франшиз є історія, що почалась через взаємодію черепах та невідомого мутагену, який перетворив їх в людиноподібних істот, що оволоділи технікою ніндзя. За цю історію ми дякуємо Кевіну Істмену та Пітеру Лерду, адже саме на сторінках коміксів їхнього виробництва вперше і з'явилися черепашки.

До наших днів ця історія з паперу перекочувала в декілька повноцінних мультсеріалів, повнометражних мультфільмів та ігор. Були навіть спроби екранізації, але оскільки перша з них побачила світ ще коли мене не було навіть в планах, а більшість глядачів другої не може навіть згадати як там виглядало те, що автори вирішили назвати Шредером, та згодувати фанатам під соусом з Меган Фокс, то і особливої причини згадувати їх детальніше я не бачу.

Основний акцент завжди робився на мультсеріали, а вже вони обростали різноманітними ігровими адаптаціями, адже юні глядачі просто божеволіли від можливості пограти за улюблених героїв, та можливості надерти зад Відроголовому. 

Та до чого це я? Точно. У цьому матеріальчику я розповім вам про еволюцію ігор, у яких можна пограти за зелених рептилій ніндзя, а також розберемося у тому, чому вони такі, якими є.

У різний час права на розробку ігор про черепашок кочували між різними компаніями. На початку це була Konami, а згодом права потрапили ы до рук Ubisoft та Activision. Деякі порти та java/мобільні ігри ми розглядати не будемо, адже в них було мало цікавого, або дублювали уже існуючі проекти. Проте 30 років розвитку були для франшизи доволі плідними, тож давайте розбиратися, що там і до чого.

Маленький дисклеймер: автор не безсмертний та не дуже ладнає з подорожами у часі, тому більшість ігор він просто не мав змоги пройти самотужки. Якщо у вас є власний досвід проходження - діліться ним в коментарях - це цінна інформація, яка допоможе читачам отримати ще більше достовірної та доповненої інформації.

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (1989)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (1989)

Виходила на платформах: NES, PC, Amiga, Atari ST, Commodore 64, MSX, ZX Spectrum.

Перша гра серії вийшла в 89-му році і досі вважається доволі хардкорною грою. Тут юних геймерів ніхто жаліти не збирався, тому на деякі рівні (підводний з електризованими стінками) доводилося витрачати не лише десятки годин, але і всю концентрацію. 

Гра пропонувала лише самітний режим, але гравець мав змогу переключатися між черепахами. Донателло і Леонардо вважались найефективнішими, а от Раф та Майкі вважалися брелками. Проте грі вдалося підкорити аудиторію, що посприяло подальшому виготовленню ігор про черепашок.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES II: THE ARCADE GAME (1989)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES II: THE ARCADE GAME (1989)

Виходила на платформах: Arcade, Amiga, NES, Atari ST, Commodore 64, DOS, ZX Spectrum, XBLA.

Хоча дана гра і вийшла у тому ж році, але суттєво відрізнялась від попередниці. Тут розробники явно намагалися розважити гравця, а не зцідити з нього каністру поту.
Основною перевагою була можливість грати одночасно чотирьом гравцям. Уміння черепашок суттєво відрізнялись одне від одного. Розробникам вдалось ще краще популяризувати франшизу серед спільноти геймерів та назбирати ще більше тих, хто очікував продовження.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES III: THE MANHATTAN PROJECT (1991)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES III: THE MANHATTAN PROJECT (1991)Виходила на платформах: NES.

Гра, яка розроблялась спеціально для оригінальної приставки Nintendo. У даній грі було доволі багато посилань на Arcade Game для NES та Turtles in Time, а також запозичені механіки бою. Підтримувалась гра для одного або двох гравців, кожен з яких вибирав собі персонажа.
Крім цього гра була однією з перших, де здібності та удари черепах суттєво відрізнялись, роблячи їх унікальними, а гру ще більш реграбельною, адже хотілось пройти її за кожного з братів-черепашок. Леонардо володів ударом торнадо-спін, Раф - міг робити переворот, Майкі - стрибок на руках, або Дон слеш з сальто.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TURTLES IN TIME (1991)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TURTLES IN TIME (1991)Виходила на платформах: Arcade, SNES, XBLA, PSN.

Дану гру знавці вважають однією з найкращих ігор, які коли-небудь створювалися, та однією з найкращих аркадних ігор всіх часів. 

Вдале поєднання якісного музичного супроводу, хороша бойова система, яка вимагала натискання всього двох кнопок, а також різні уміння та характеристики у всіх черепах, які дозволяють проходити гру різними стилями. Та і графіка на той час вважалась дуже якісною. Таку гру не гріх пограти і тепер.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: THE HYPERSTONE HEIST (1992)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: THE HYPERSTONE HEIST (1992)Виходила на платформах: Sega Mega Drive.

Turtles in Time здобула настільки великий успіх, що надихнула розробників на створення Hyperstone Heist. Гра і починається аналогічно, з репортажу Ейпріл, і анімації черепашок схожі та і графіка помітно дублює версію Arcade. Проте тут була видалена одна з цікавих механік, коли ніндзя від удару бились "об монітор". Тобто розробники прибрали своєрідне "пробиття четвертої стіни". 

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES III: RADICAL RESCUE (1993)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES III: RADICAL RESCUE (1993)Виходила на платформах: Game Boy.

Ось такий монохромний варіант був створений для приставки Game Boy. Це одна із цілої лінійки ігор, яка вважається кращою з них. Крім неї були ще такі екземпляри, як Fall of the Foot Clan та Back from the Sewers. Стиль цих ігор більше схилявся до метродиванії.

Серед плюсів варто відзначити різноманітність ударів, відносно зброї, яку використовували черепашки, а також використання черепахами зброї для переміщення. Наприклад нунчаки Мікеланджело працювали для забезпечення вертикального переміщення,  Рафаель міг пересуватися через вузьку переходи, ховаючись у панцир. Леонардо ламав каміння катаною, Донателло керував поверхнею. 

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TOURNAMENT FIGHTER (1993)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TOURNAMENT FIGHTER (1993)Виходила на платформах: SNES, Sega Mega Drive, NES.

В один прекрасний момент боси студій зрозуміли, що у франшизі налічується доволі багато персонажів, а ігролад та сенс гри крутиться навколо бойових мистецтв. Не треба було навіть дяка з указкою, щоб допетрати, до розробки файтингу. Так і появилась ця гра.
Гравців трохи дивувала можливість сутички між двома черепашками, а ще більше розчарувало те, що у гру додали багато другорядних персонажів, при цьому не додавши відомих.
Проте гра могла похвалитися хорошим набором механік та ударів, тому як файтинг її прийняли доволі тепло.

Ігролад гри:

Вплив на франшизу мультсеріалу 2003 року

Далекий 2003 рік. На екрани виходять Підлітки мутанти черепашки ніндзя: Нові пригоди. Суттєво перемальована графіка, дуже якісний музичний супровід та небачена харизма. Звичайні веселі добряки на моїх очах перетворилися у щось, якісно нове. Думаю ви навіть через екрани своїх пристроїв можете відчути мою щиру любов до даного мультсеріалу, який я переглянув повністю декілька разів.
П'ять шедевральних сезонів та три доволі посередніх, зі зміною малювання, проте дивитися можна. Черепахи уже не схожі на відвертих блазнів. Саме в цьому серіалі комізм розчинився в цікавій пригодницькій оповіді, і глядачі отримали змогу заново закохатися в черепашок. Хто дивився, той розуміє - Нарцис Стокман, грізний Ороку Сакі (Шредер), Качок хан. І це лише перший сезон. А далі пішли події Нексус-Турніру, війна Федерації та Трицератонів, Вторгнення на землю, Агент Бішоп, Шкіроголовий, Караі та багато такого, від чого у мене просто мурашки по шкірі. Тому не дивно, що на основі цих по справжньому якісних серій вийшли цілих чотири гри. Піксельні 2D ігри були замінені тривимірною графікою, у них багато мінусів, але саме в ці ігри пощастило пограти і мені.

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (2003)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (2003)Виходила на платформах: Nintendo GameCube, PC, PS2, Xbox.

Гра пропонувала кооператив на двох та вибір персонажів, які відкривалися по мірі проходження. Тобто була можливість грати не лише за черепашок. Доволі цікаві механіки beat’em’up, робили гру приємною.
З недоліків варто відзначити невелику варіативність ворогів на рівнях, та жахливий музичний дизайн. Черепахи часто вигукували одні і ті ж фрази, а звуки сповіщень дратували. Загальний музичний супровід був доволі непоганим.
Крім цього любителів мультсеріалу тішили сюжетні вставки з самого мультика. По суті ця гра давала можливість пройти події першого сезону серіалу.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES 2: BATTLE NEXUS (2004)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES 2: BATTLE NEXUS (2004)Виходила на платформах: Nintendo GameCube, PC, PS2, Xbox.

Хороша на той час графіка та покращені механіки beat’em’up-у, зробили дану гру достойним продовженням. На відміну від попередниці, вона підтримувала гру для чотирьох, а також надавала можливості грати не лише за черепах, а й за інших персонажів. Також гравці хвалили різноманіття та унікальність кожного персонажа, що додавало грі реграбельності.
Дана частина розповість про пригоди четвірки на планеті Трицератонів, та боротьбу зі Шредером. Тому її пропускати не варто.

Ігролад гри:

TMNT: MUTANT MELEE (2005)

TMNT: MUTANT MELEE (2005)

Виходила на платформах: Nintendo GameCube, PС, PS2, Xbox.

Доволі мінорна гра, яка все одно зробила свій внесок в загальну франшизу, а саме додала новий жанр - гра вечірка. Тут гравцям потрібно було вибирати одну з черепах та брати участь в різних сутичка і квестах, набираючи при цьому якомога більше очок. Чудовий варіант для проведення часу з друзями, навіть незважаючи на недосконалий ігролад. 

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES 3: MUTANT NIGHTMARE (2005)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES 3: MUTANT NIGHTMARE (2005)

Виходила на платформах: Nintendo GameCube, PS2, Xbox.

Кошмаром називалась одна з місій, у якій черепахам доводилось стикатись з Драко. Крім цього у грі можна зустріти події вторгнення Трицератонів на землю. Також кошмарним був розділ у якому гравців чекала низка жорстоких випробувань та босів.

Серед механік присутнє прокачування персонажів (еволюція), коли черепахи здобували магічні сили. Проте в загальному гра не відрізнялась від попередніх частин.

Ігролад гри:

TMNT (2007)

TMNT (2007)

Виходила на платформах: Xbox 360, Wii, Nintendo GameCube, PS2, PSP, Nintendo DS, GBA, PC.

У 2007 році вийшло творіння Ubisoft Montreal на рушії від Prince of Persia, яка поєднала у собі механіки платформера та beat’em’up. Гра втратила кооперативний режим та змусила гравця проходити все в гордій самотності. З хорошого варто відзначити схожість з тим некрасивим мультфільмом, а також чотири оригінальні голоси озвучення, які долучилися і до роботи над озвученням гри.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TURTLES IN TIME RE-SHELLED (2009)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TURTLES IN TIME RE-SHELLED (2009)

Виходила на платформах: Xbox 360, PS3.

Приклад того, що римейки це не завжди добре. Гру вважають однією з найгірших в лінійці, хоча розробники переробляли її з Turtles in Time, яка вважається однією з найкращих. Надія оновити графіку повністю вбила гру, адже вийшло те ж саме, що й з GTA Trilogy. Нові текстури виглядали жахливо, фірмовий музичний супровід змінили, а обіцяний онлайн-мультиплеєр працював не так, як цього очікували гравці. 

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: SMASH-UP (2009)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: SMASH-UP (2009)

Виходила на платформах: Wii, PS2.

Гра провокувала великі очікування у гравців, адже планувалась до релізу на честь 25-ліття франшизи. Проте на виході гравці відзначили її посередність та малу варіативність персонажів. Розробники створили непоганий файтинг, який хоч і розчарував очікування фанатів, але міг похвалитися широким асортиментом прийомів та ударів.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: ROOFTOP RUN (2013)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: ROOFTOP RUN (2013)

Виходила на платформах: iOS, Android.

У 2013 році на мобільних пристроях вийшов раннер-платформер з видом збоку в якому потрібно граючи за черепашку долати перешкоди та битися з ворогами, що зустрічаються на шляху.
В цілому звичайний представних мобільного геймінгу в якому можна було пограти за черепашок та їх друзів.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: OUT OF THE SHADOWS (2013)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: OUT OF THE SHADOWS (2013)

Виходила на платформах: XBLA, PSN, PC.

Якщо виникло бажання щось скопіювати - тричі подумайте, або все може відбутися як з даною грою. Погана графіка, неякісне озвучення та незрозуміле керування явно суперечили хорошому проведенню часу у даній грі. Намагаючись повторити успіх Batman: Arkham гравці замахнулись на те, на що у них однозначно не вистачало сил.

У грі було небагато схожості з шоу, з якого вона і адаптувалась, а черепахи виглядали як монстри. Сюжет подавався коміксами, які не були ніяк анімовані та озвучені. Тому, якщо ви пройшли мимо цієї гри - ви нічого не втратили.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (2013)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (2013)

Виходила на платформах: Xbox 360, Wii, Nintendo 3DS.

Гра від Activision наслідувала мультсеріал 2012 року та була стандартним beat’em’up-ом. Тут гравців чекала стандартна рутина черепашок та їх друзів, сутички з ворогами та кланом Фут. Хоча на деяких платформах гра і не вирізнялась якісною графікою, її важко назвати поганою. Але і купляти консоль заради неї ніхто б не став.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TRAINING LAIR (2014)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TRAINING LAIR (2014)

Виходила на платформах: Xbox 360.

Ця гра хоч і є унікальною в лінійці, проте ви її точно не захочете грати. Річ у тім, що її розробляли в колаборації з Pizza Hut ексклюзивно для Kineсt Xbox 360. Мало того, що на кожному кроці були розкидані коробки від піци, так і Кінект був далеко не в кожного. Та і відчути себе черепашкою навряд чи вийде. 

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (2014)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: TRAINING LAIR (2014)Виходила на платформах: Nintendo 3DS, Android, iOS.

Хоча Майкл Бей і вважається хорошим режисером, проте з екранізацією черепах йому явно не пощастило. Те графічне ганьбисько, яке було у фільмі - перекочувало в мобільну гру, яка працювала на залізі 2014 року. Вийшло те, що вийшло.
Самітна капманія пропонувала гравцю міняти вибір черепах, але всіляко відлякувала візуалом. Саме тому ніхто і не оцінив механіки прокачування та RPG.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: DANGER OF THE OOZE (2014)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: DANGER OF THE OOZE (2014)Виходила на платформах: Xbox 360, PS3, Nintendo 3DS.

Сиквел гри від Activision за мотивами мультсеріалу 2012 року. Гру помітно "підтягнули" порівняно з попередньою частиною. Сюжет знову стикає черепах зі Шредером, який задумав створити власну армію мутантів. 

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: MUTANTS IN MANHATTAN (2016)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: MUTANTS IN MANHATTAN (2016)Виходила на платформах: Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4, PC.

У 2016 році грою зайнялися PlatinumGames, які розробляли такі проекти, як Bayonetta та Metal Gear Rising: Revengeance. Бойова система виявилась розвинутою та цікавою. Були присутні як варіативні сольні механіки бою, так і командні удари. Проте студія не змогла в дизайн рівнів, через що вони були нудними та одноманітними.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: LEGENDS (2016)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: LEGENDS (2016)

Виходила на платформах: iOS, Android.

Покрокова мобільна колекційна РПГ в стилі темного фентезі колабанга черепашок. 75+ колекційних персонажів, багато суперників та потреба продумувати тактики і комбінувати "пачку" персонажів. Хоча у грі і присутні транзакції, проте вони не обов'язкові та не порушують баланс. Типова гра, яку можна потрошки клацати щодня збираючи колекцію улюблених героїв. Нічого особливого.

Ігролад гри:

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: SHREDDER’S REVENGE (2022)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: SHREDDER’S REVENGE (2022)Виходила на платформах: PC, Xbox, PS5, Switch.

Рано чи пізно усі невдалі спроби повинні були привести до чогось хорошого. Тому розробники вирішили повернутись до витоків, залучити до розробки людей, які раніше створювали Scott Pilgrim vs. the World: The Game і TMNT 2007 року та зібравши волю в кулак дати гравцям якісну забавку. Гра увібрала у себе все хороше із старих частин, а також обросла новими механіками. Додався мультиплеєр, кросплей та кооператив.

Сотні стрімів та відео по даній грі доводять, що і зараз піксельна гра з видом збоку може виглядати якісно та гратися свіжо. Однозначно раджу її оцінити.

Ігролад гри:

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection (2022)

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection (2022)

Виходила на платформах: PC, Xbox One/X/S, PS5/4, Switch.

На фоні успіху попередньої гри реліз отримала і дана забавка. Вона не дає гравцям нічого нового. Вона лише надає можливість пограти в хороше старе. Це збірка портованих на сучасні платформи старих легендарних частин про пригоди черепашок. Однозначно варто пограти, щоб сформувати розуміння витоків усієї серії, та секрету успіху ігор того часу.

Ігролад гри:

Чому черепашки досі піксельні, та чи варто очікувати чогось нового в майбутньому

Навряд чи когось переконає моя скромна думка, але перегляд та оцінка усієї лінійки ігор показує, що успіх здобув лише піксельний формат ігор, та більш-менш непоганими були ігри за мотивами серіалу 2003 року. Очевидно, що намалювати естетично привабливу гру про рептилій доволі важко, адже потрібно знайти той самий баланс між мультяшністю та реалізмом. Не виключаю, що саме мій улюблений серіал в майбутньому стане підгрунтям для створення гри від третьої особи, у якій графіка буде виконана в такому ж стилі. А до того, у нас є можливість насолоджуватися чудовими піксельними платформерами, які комусь нагадають про чудове дитинство, а комусь розкажуть зовсім нову історію.

Дана тема прекрасна тим, що вона багатогранна і кожному подобаються різні ігри з франшизи. Буду радий почитати про ваш особистий досвід гри в черепашок та вашу думку щодо подальшого розвитку ігор даної лінійки.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
426
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
386
0