Що таке Ізодинамічні або Магніто-планарні навушники

GEEKS.NEWS » Статті » Що таке Ізодинамічні або Магніто-планарні навушники
Що таке Ізодинамічні або Магніто-планарні навушники
Статті
23:07, 05 жовтень 2022
1 670
1

Стоячи перед вибором навушників ми часто чуємо про безліч технологій, які виробники просувають, як щось проривне та унікальне, хоча принцип роботи більшості навушників однаковий. Проте, якщо відкрити категорію дорогих навушників для аудіофілів можна помітити, що там часто пропонують до покупки магніто-планарні або ізодинамічні навушники. Чим вони відрізняються від звичайних електродинамічних навушників, розповімо у статті

Ізодинамічні навушники - нове це забуте старе

Ізодинамічні, або як їх ще називають магніто-планарні навушники створені для відтворення ідеальної автентичності будь-якої музичної композиції. Надягнувши ці навушники, можна розчути будь-які ледь чутні акорди, відчути настрій музиканта, його найменші рухи, дихання, відлуння допоміжних інструментів чи голосів. Звучання планарних навушників настільки якісне, що не залишить байдужим нікого, особливо тих, кому важливі не лише музика та текст, а й найтонші її відлуння, щоби відчути і прожити музичну композицію.

Важливою основою випромінювача є прямокутна мембрана, яка складається з лавсанової плівки з алюмінієвим шаром, що виглядає як множина прямокутних ліній. Розташовується мембрана між двох рядів магнітів з потужним магнітним полем – це або двостороння або одностороння магнітна система. Проведення імпульсу приводить її у роботу і цю вібрацію вловлює вухо людини.

Ізодинамічні навушники - нове це забуте старе

Трохи історії про планарні навушники

Для тих, хто цінує дуже насичений звук цей вид навушників неодмінно знайде місце в їх колекції і безумовно буде першим вибором серед інших, оскільки сам пристрій розроблений таким чином, що не перекручує низькі частоти, що нерідко буває, наприклад, у електродинамічних навушниках. Цікаво, що велика кількість брендів, що їх продають, виділяють цей тип навушників як нововведення в сучасному світі, хоча їх використовують досить давно. Проте в широких колах вони маловідомі. Наприклад, у "совку" їх пам'ятають під марками ТДС5 і ТДС7. 

Трохи історії про планарні навушники

Це, мабуть, найзнаменитіші навушники минулого століття, адже їх хотіли скуповувати всі та випускали масово в 80-90х роках. Проте можливість купити і випробувати була не у всіх, через кризу, що бушувала. На той момент характеристики їх були близькі до ідеальних та мали багато сильних сторін. Так, можливо форма була трохи безглузда, подібна до сучасних студійних навушників, та й вага не маленька - близько 400 грам . Але загалом поціновувачі музики гналися не за красою дизайну, а за якістю програвання та звучання. Зараз деякі любителі хорошої акустики зберігають їх у своїй колекції. Дехто навіть принципово розглядає купівлю радянської антикварної аудіотехніки в комісійних магазинах або у музичних колекціонерів. Пройшло вже достатньо часу і навушники багаторазово піддавалися реконструкції та вдосконаленню, завдяки чому на даному етапі увібрали в себе найкращі характеристики, поєднуючи ідеальну ергономіку, матеріали та форми.

Які переваги мають ізодинамічні (магніто-планарні) навушники

Ізодинамічні навушники – це натуральний, енергійний звук у найкращих його проявах, легкість звучання та комфорт. Будова багатьох навушників здебільшого не може передавати звуки або імпульси з найкращого боку звучання, а також переривчасто або волатильно видає амплітуду частот. При виготовленні основного обсягу навушників використовується клейкий матеріал, який надалі може розпадатися або ще гірше, кришитися, що призводить до спотворення звуку. Наприклад, при складанні навушників Snorry використовується магніто-планарний квазар (випромінювач), тому звучання цих навушників порадує будь-якого аудіофіла. При прослуховуванні музичних записів у навушниках користувач ніби переноситься до студії чи концертної зали - настільки реальне відчуття присутності виконавця.

Коли ви почнете використовувати навушники, то перше, на що звертають увагу і що «кидається у вуха» - це глибокий і рельєфний бас, який дуже несподівано звучить з таких невеликих відтворювачів звуку. Сигнал настільки імпульсивний і блискавичний, що дає незаперечну перевагу перед іншими динаміками, зробленими в традиційному стилі. Низькі частоти добре оброблені, тому завдяки їм звучання стає повним, цілісним та насиченим. Весь звук відчувається не лише вухами, зокрема барабанною перетинкою, а й створюється відчуття фізичного перенесення та переживання кожної композиції. Цей пристрій багатьом ще не відомий, особливо через його ціну, яка дуже далеко не бюджетна як для навушників, але якщо ви справжній поціновувач музики, то фраза «ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі» саме про вас. 

Магніто-планарні навушники самі по собі довговічні при правильній експлуатації, зручні у перевезенні, носінні та використанні. Ще одним плюсом можна відзначити те, що в пристрої є гладкий драйвер і звукова котушка, завдяки яким відбувається контроль всієї поверхні, що вагомо покращує якість передачі сигналу, який подібний до електростатичного. Оскільки сама мембрана дуже чутлива до будь-яких коливань, її спочатку зробили жорсткою. Ця жорсткість забезпечує широту звукових діапазонів з великою точністю для високих і низьких амплітуд.

Як вибрати магніто-планарні (ізодинамічні) навушники

Планарні навушники – предмет виключно індивідуальний. Він не підходить кожному та всім. Обирають такі речі лише справжні поціновувачі справжньої, живої та якісної музики.

Багато хто «підсів» на планарні навушники і перепробувавши інші види, все-таки прагне повернутися на "еталон". Добре, що сучасний асортимент цього виду навушників все збільшується і розширюється, що дозволяє підібрати моделі до душі. Проте варто і зважати на свою купівельну спроможність, адже сучасні магніто-планарні навушники – це доволі дорога річ. На ринку, як правило, такі навушники коштують у кілька разів, а то і в добрий десяток разів дорожче ніж звичайні навушники, тому якщо ви вирішили купити такі навушники добре вивчіть цінову кон’юнктуру. 

В цілому більшість позицій від відомих виробників буде давати достатню якість, тому основний акцент при виборі варто придуляти власним відчуттям від прослуховування музики та зручності носіння.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (1)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
431
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
391
0