Що краще для ігор, комп'ютер чи ноутбук?

GEEKS.NEWS » Статті » Що краще для ігор, комп'ютер чи ноутбук?
Що краще для ігор, комп'ютер чи ноутбук?
Статті
23:55, 14 грудень 2022
214
0

Коли комп'ютери тільки з'явилися і займали цілі кімнати, а жорсткі диски були схожі на пральні машини, хто б міг подумати, що приблизно через півстоліття в тисячі разів потужніші машини будуть розміщуватися в нашій кишені?
Справді, комп'ютери з кожним роком стають все більш потужними та легкими. Однак ця стаття присвячена ігровим ноутбукам, і натяк на смартфони вище наведено лише для того, щоб показати рівень розвитку технологій.
Якщо говорити більш конкретно, то ми за декількома параметрами порівняємо ігрові ноутбуки з настільними ПК і розберемося, які переваги та недоліки є у кожного варіанту.

Потужність відеокарти у настільних ПК та ноутбуків

При розгляді ігрових систем характеристики відеокарти майже завжди цікавлять нас у першу чергу. І якщо встановити у ноутбук процесор Intel Core i9 або Ryzen 7 не так складно, то відеокарти - зовсім інша історія.

Потужність відеокарти у настільних ПК та ноутбуківПроблема в тому, що потужні відеокарти є габаритними. Це не так важливо як у випадку з їх настільними аналогами, але головна перевага ноутбуків в тому, що вони портативні і відносно легкі. Тому при встановленні відеокарти в маленькому та тонкому пластиковому корпусі значну роль відіграють такі фактори:

  • Габарити та вага – у ноутбуках використовуються спеціальні мобільні версії відеокарт, розроблені для розміщення у тісному просторі та мінімального обтяження загальної маси ноутбука. Однак виникає ще одна серйозна проблема.
  • Температура - відеочіпи сильно нагріваються. Всі ці величезні радіатори та системи охолодження із трьома вентиляторами потрібні не просто для краси. Тому потрібно не просто вмістити відеокарту в ноутбук, але й адаптувати все охолодження ноутбука для додаткового нагріву, пов'язаного з наявністю дискретної відеокарти.
  • Продуктивність – враховуючи два попередні фактори, неможливо зменшити розмір та тепловиділення, якщо нічим не пожертвувати. Мобільні версії відеокарт завжди слабші за свої стаціонарні аналоги інколи, навіть, за вищої ціни. 

Потужність відеокарти у настільних ПК та ноутбуківЗ огляду на сказане, у плані чистої продуктивності жодної конкуренції між десктопами та ноутбуками бути не може. Більше того, вартість ігрових ноутбуків практично вдвічі більша, порівняно з настільними комп'ютерами з аналогічними характеристиками, що теж не додає оптимізму.
Але не все так безнадійно! Зовнішні відеокарти - відмінний спосіб перетворити звичайний ноутбук на ігровий, якщо у нього досить потужний процесор, а ви не заперечуєте проти додаткового навантаження і готові розщедритися на подібний девайс.

Продуктивність процесора, дисків та підсистеми пам'яті у ПК та ноутбуків

Отже, очевидно, що за відеокартами настільні комп'ютери однозначно лідирують, але яка ситуація із іншими комплектуючими?

  • Процесор – подібно до відеокарт, у Intel і AMD є мобільні версії процесорів зі зниженим тепловиділенням і енергоспоживанням. Але вони теж завжди слабші за версії для стаціонарних комп'ютерів.
  • Оперативна пам'ять – зазвичай у ноутбуків менше пам'яті за замовчуванням, проте деякі з них дозволяють встановлювати додаткові модулі, хоча така необхідність виникає рідко. Для десктопів використовується оперативна пам'ять формату DIMM, тоді як у ноутбуки встановлюється ОЗП SO-DIMM, проте щодо продуктивності між ними немає різниці, а відмінності полягають лише в розмірах і розташуванні контактів. Тобто планка ОЗП від лептопа не підійде для встановлення в стаціонарний ПК.
    Проте, як показують тести, різниця у продуктивності існує і про неї розповімо нижче.
  • Накопичувачі – очевидно, що вільного місця в корпусі ноутбука немає, тому встановити додатковий HDD або SSD неможливо (хоча іноді моделі комплектуються додатковим посадковим місцем для SATA або M.2), але завжди можна замінити наявний HDD/SSD або скористатися зовнішнім накопичувачем.

Як ви можете переконатись, у плані наведених вище параметрів ігрові ноутбуки особливо нічим не жертвують. Проте, можливості апгрейду в них значно менше, ніж в настільних комп'ютерів.

Проблема підсистеми пам'яті та тротлінгу у ноутбуках

Попри яскраву рекламу та високі ціни, ситуація з ноутбуками є далеко не ідеальною. Найбільшою проблемою у ноутбуках є підсистема пам'яті. Якщо провести заміри пропускної здатності оперативної пам'яті ПК, виявиться що вона значно нижча за показники десктопу, адже пам'ять та процесор повинні вкладатися в норми по тепловиділенню. А от на десктопі можна сміливо переводити оперативну пам'ять в XMP-режим - визначений на заводі набір налаштувань, які дозволяють розігнати оперативну пам'ять одним налаштуванням в біосі. 

Крім того у вимогливих задачах часто спостерігається тротлінг процесора, коли захищаючись від перегріву, процесор змушений знижувати свою продуктивність і відповідно пропускну здатність. 

На даний момент ситуація з підсистемою пам'яті краща на ноутбуках з процесорами від AMD, проте на момент написання статті невідомо, якими вийдуть нові ноутбучні процесори від Intel на базі нового техпроцесу з використанням екстремального ультрафіолету (орієнтовно 13-14-те покоління).

Також радимо задуматися, чому ноутбуки з однаковими характеристиками, та навіть від одного виробника можуть відрізнятися по ціні майже вдвічі. У дорожчих ноутбуках продуктивність ідентичного заліза буде краще реалізована та довше зберігатиме свої характеристики без скидання частоти та зменшення споживання. 

Проблема підсистеми пам'яті та тротлінгу у ноутбукахКрім того варто звернути увагу на біос ноутбука. Вітається, якщо у вас буде можливість самостійно керувати споживанням процесора та відеокарти, а також налаштовувати таймінги ОЗП. Адже у випадку, якщо вам попався хороший процесор та відеочіп, є можливість суттєво знизити споживання та тепловиділення, при цьому залишивши продуктивність на тому ж рівні.

НЕ дивуйтесь тому, що деякі сучасні ігрові ноутбуки комплектуються навіть зовнішнім водяним охолодженням, яке дозволяє хоча б якось відводити тепло від найпотужніших комплектуючих.

Периферія на ПК та Ноутбуках

Якщо говорити про периферію, то варто відзначити, що хоча ноутбуки, природно, вже мають вбудовані дисплеї, клавіатури та тачпади, проте це може бути як їх перевагою, так і недоліком.

Периферія на ПК та НоутбукахСправді, вам не доведеться купувати все це додатково, але якщо наявний варіант вам не сподобається? Якщо вам хочеться ігровий монітор 144 Гц або круту механічну клавіатуру, екран і клавіатура ноутбука будуть мертвим вантажем, за який ви все одно заплатите гроші.З іншого боку, деякі флагманські моделі ігрових ноутбуків мають 144 Гц дисплеї дуже високої якості, а також досить непогані клавіатури. У цьому випадку вартість периферії скорочує ціновий розрив між ноутбуками та десктопами до доволі несуттєвих значень.

  • Екран – у більшості ігрових ноутбуків FullHD дисплеї з частотою оновлення 60 Гц та діагоналлю від 15 до 17 дюймів, проте останнім часом спостерігається тенденція до покращення цих параметрів: нерідко попадаються моделі з 1440р та 4K дисплеями, а також із частотою оновлення 144 Гц. Розмір екрана цілком зрозумілий, якщо вам потрібно, щоб ноутбук вміщався у сумці, але якщо вам потрібна вища роздільна здатність та/або частота оновлення, вам знадобиться монітор.
  • Клавіатура – у ноутбуках використовуються мембранні кнопки з низьким профілем. Механічні клавіатури та вбудоване підсвічування зустрічаються досить рідко, лише у дорожчих моделях.
  • Тачпад/миша - будь-хто, хто хоч раз у житті користувався тачпадом, абсолютно точно погодиться з тим, що для ігор він ніяк не є зручним, як і у плані динамічних шутерів так і стратегії, де потрібно багато кликати і водити мишкою. Вам у таких випадках точно знадобиться окрема мишка, якщо ви не збираєтеся грати тільки на контролері (який теж потрібно купувати окремо).
  • Колонки та мікрофон – зазвичай вбудовані колонки та мікрофони ноутбуків досить непогані, хоча все залежить від моделі. Втім, якщо вам потрібен ігровий ноутбук, можете не турбуватися - такі моделі часто використовують якісну акустику.

Гнучкість, кастомізація та портативність ПК та Ноутбуків

Зрештою, розглянемо питання гнучкості. Вона має дві складові, в одній з яких лідирують настільні ПК, а в іншій – ноутбуки. Їх переваги та недоліки у цих сферах ми подали нижче.

Мабуть, найбільша перевага настільного ігрового ПК – це кастомізація. Будь-яка людина з мінімальними знаннями в галузі IT може відкрити системний блок і вільно налаштовувати, кастомізувати та замінювати будь-які комплектуючі на власний розсуд. Більше того, для цього досить найпростіших інструментів – зазвичай навіть однієї викрутки.

Комплектуючі ПК можна перенести в новий корпус, щоб покращити охолодження чи збільшити об’єм оперативної пам’яті, замінити корпусні вентилятори заради більш красивого підсвічування або потужнішого обдування. Ви можете встановити водяне охолодження або зробити апргрейд корпусу - все у ваших руках!

Ноутбуки, навпаки, вимагають набагато делікатнішого підходу. Звичайно, їх теж можна розбирати та замінювати запчастини, але для цього потрібні спеціальні інструменти, а самі комплектуючі не так легко купити. Найчастіше доводиться миритися з гучним шумом від ноутбука, високою температурою чи доволі простим зовнішнім виглядом. А якщо захочеться чогось незвичайного, доведеться шукати моделі з оригінальним дизайном, при цьому вони можуть програвати менш красивим ноутбукам у цьому плані.

У аспекті портативності все очевидно. І надтонкий офісний ноутбук, і двокілограмовий ігровий все одно набагато мобільніші за ігровий ПК. Зрештою, навіть багато звичайних порожніх корпусів для системних блоків можуть бути важчими за ноутбук.
Ігровий ПК у повному зборі не просто більший і важчий. Він має багато периферії з кабелями – монітор, клавіатуру, мишку і т.д. Очевидно, що його транспортування набагато складніше. Іншими словами, ви не зможете взяти ПК з собою на диван, щоб подивитися серіал або пограти в онлайн шутер, а при переїзді на нове місце проживання вам доведеться потурбуватися про безпечне транспортування доволі громіздкого системного блоку, та ще й під’єднувати всю периферію знову.

Гнучкість, кастомізація та портативність ПК та НоутбуківВраховуючи всі вищенаведені факти, можна зробити висновок, що в переважній більшості випадків настільні ігрові ПК кращі за ігрові ноутбуки. У них:

  • Значно кращим є співвідношення ціна-продуктивність.
  • Значно вищий загальний рівень продуктивності порівняно з мобільними варіантами процесорів та відеокарт.
  • Більше можливостей з кастомізації, ремонту та апгрейду.

У свою чергу, перевагою ігрових ноутбуків є портативність та відсутність необхідності купувати найдорожчу периферію (монітор, клавіатуру та колонки).
Тому ми рекомендуємо купувати ігровий ноутбук тільки в тому випадку, якщо ви часто подорожуєте або можете підібрати таку модель, де вам знадобиться мінімум супутньої периферії (і спокійно ставитеся до гри на маленькому екрані). Також можна звернути увагу на зовнішні відеокарти, більшість з яких не так сильно впливає на портативність і легко піддається апгрейду.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
420
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
380
0