Чи варто переходити на Windows 11 з Windows 10?

GEEKS.NEWS » Техніка і Наука » Чи варто переходити на Windows 11 з Windows 10?
Чи варто переходити на Windows 11 з Windows 10?
Техніка і Наука
19:00, 28 вересень 2022
5 006
0

Не дивлячись на те, що Windows 11 – новий виток в еволюції операційних систем від Microsoft, дана версія дуже подібна на свого попередника. Чи варто переходити на більш сучасну версію чи можливо краще ще трохи почекати ? 

Розберемо всі плюси та мінуси оновлення операційної системи від Microsoft на прикладі порівняння версій Windows 10 та Windows 11

Візуально ці дві операційні системи можуть виглядати зовсім по-різному. Але у Windows 11 є ключові відмінності, які виокремлюють її як нове покоління ОС Windows від Microsoft. Тому постає логічне питання: «Чи варто оновлюватися до нової версії купляючи, чи за можливості безкоштовно переходячи, на Windows 11 замість Windows 10?» Спробуємо розібратися в ключових відмінностях і ступені їх критичності.

Так само як і для Windows 10 можна було безплатно оновитися переходячи з Windows 8.1 чи Windows 7, можна зараз перейти з 10-ї версії на 11-ту. Але цей перехід можливий лише за умови, якщо ваш комп'ютер відповідає мінімальним системним вимогам Windows 11. А вони доволі таки не малі. Але навіть якщо вам повезло і ваш комп’ютер їм відповідає, не спішіть оновлюватися.

Windows 10 проти Windows 11: порівняння продуктивності

У порівнянні з Windows 10, Windows 11  дійсно може потенційно мати кращу швидкість роботи. У Microsoft розповіли про переваги продуктивності і оптимізації у Windows 11 у відео, яке було опубліковано на їхньому офіційному каналі в YouTube.  Загалом,  переваги продуктивності у Windows 11 у значній мірі зводяться до того, як нова операційна система обробляє  системні процеси, які можна з легкістю побачити просто відкривши диспетчер задач (можна відкрити за допомогою хоткею «Сtrl + Shift + Esc»).

Інші зміни продуктивності у Windows 11 є у площині того, як комп’ютер виходить із сплячого режиму і опрацьовує час очікування, що проявляється у зростанні продуктивності та швидкості виходу із стану очікування. У порівнянні з Windows 10, у Windows 11 ваша оперативна пам’ять може отримувати живлення, коли комп’ютер знаходиться у режимі «Сон», тому вона отримує живлення, а всі інші елементи – ні.  Це допоможе вашому комп’ютеру виходити із режиму «Сон» на 25% швидше.

Які помилки є у Windows 11

Windows 11 – це найновіша операційна система Microsoft, а Windows 10  існує вже п’ять років. Враховуючи це, можна очікувати, що у Windows 11 буде багато багів і проблем, які можуть вплинути на продуктивність вашої системи. У той же час, варто мати на увазі, що Microsoft кожного місяця будуть випускати оновлення для Windows 11, а тому весь цей масив проблем буде поступово вирішуватися. Хоча, з досвіду попередніх років, з кожним оновленням нас очікують і нові проблеми та баги.

Так, у Windows 10, також є баги. У минулому, у неї були проблеми з оптимізацією, але вони були виправлені. Особливої уваги в той час набула ситуація із процесорами AMD, коли продуктивність процесора могла зменшуватися на 15%, проте на сьогоднішній день цю проблему вирішили і врахували при розробці Windows 11.  Попри те, Windows 11 також мав та має значний масив проблем при перших запусках користувачів тому варто приготуватися до цього.

Сумісність програм з Windows 11

Для багатьох людей різниця між Windows 10 та Windows 11 існує лише у площині сумісності. Windows 11 уособлює в собі перші значні зміни в технічних вимогах до процесорів з моменту випуску версії Windows 8.1, а це означає, що якщо вам потрібна остання версія операційної системи Windows, то у такому випадку вам потрібно мати процесор Intel Core 8-го або вищого покоління або процесор AMD Ryzen 2000 або будь-який новіший процесор AMD.

Це виключає офіційну підтримку великої кількості комп’ютерів. Процесори Intel 8-го покоління появилися на ринку у 2017 році, а чіпи Ryzen 2000 появилися у 2018 році. Простіше кажучи, якщо вашому комп’ютеру більше чотирьох років, то є велика імовірність того, що він не підтримує Windows 11 (принаймні офіційно). Тому варто добре подивитися що за процесор встановлено у вас у комп’ютер, оскільки це може бути вирішальним фактором, який розсудить вас у виборі між цими двома операційними системами.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
358
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
317
0