AMD чи Intel: що краще для ігор?

GEEKS.NEWS » Статті » AMD чи Intel: що краще для ігор?
AMD чи Intel: що краще для ігор?
Статті
22:48, 14 жовтень 2022
1 821
0

Під час збирання нового або модернізації старого ПК в основі цього процесу лежить важливе питання: обрати процесор AMD чи Intel?
Подібно до ситуації на кшталт «Apple проти Microsoft» або «Destiny проти Borderlands», суперництво між AMD та Intel є однією з найсерйозніших дискусій серед любителів ПК. Обидві компанії дуже відрізняються одна від одної, як і продукти, які вони випускають.

Проте тільки один з цих двох виробників процесорів може забезпечити бажану потужність вашого ПК. Або ж кожен з виробників впорається з цією задачею? Який процесор підходить вам? Ми розібралися в деталях, щоб довідатися відповідь на це питання.

Які процесори кращі для настільних ПК: AMD чи INTEL

Оскільки вартість є основним фактором при збиранні, оновленні або купівлі ПК, вибір правильного процесора часто зводиться до пошуку того, що пропонує найкращу віддачу від витрачених коштів. Зазвичай чіпи від AMD коштують дешевше і працюють гірше, але це не стосується процесорів останнього покоління. У той час як AMD як і раніше є відмінним прикладом співвідношення ціни і якості, у компанії все ж є деякі дорогі варіанти, які в деяких випадках навіть більш потужні, ніж у Intel.

Які процесори кращі для настільних ПК: AMD чи INTELУ найнижчому діапазоні процесори AMD та Intel коштують від 3 000 до 4 000 гривень за декілька ядер та енергозберігаючі тактові частоти. Що стосується високого рівня, ціни за чіпи обох компаній сягають кількох десятків тисяч гривень, і ці пристрої здатні багато на що. У випадку з AMD, Ryzen 9 5900X є королем - процесор має 12 ядр, 24 потоки, а ціна становить більше ніж 16 000 гривень. Найкращий чіп від Intel з останніх масових — це 12900K, оснащений 16 ядрами та 24 потоками, але працює трохи краще із частотою ядра 5,2 ГГц, порівняно з 4,8 ГГц у 5900X. За ціною він дорожчий – понад 24 тисячі гривень.

Які процесори кращі для настільних ПК: AMD чи INTELДля середнього рівня можливостей ми рекомендуємо використовувати чіпи Intel Core i5-12400F за приблизно 8 тисяч гривень та Core i7-12700K за дещо більше ніж 18 тисяч гривень. Що стосується AMD, 3700X - це фантастичний 8-ядерний / 16-потоковий процесор, який значно прискорює показник виконання інструкцій за такт у порівнянні із своїм попередником — 2700X, і все це приблизно за 9 000 гривень. Це доволі потужна мікросхема, яка дає Intel прикурити та має перевагу над конкурентами у відеоіграх, також домінуючи у багатопотокових навантаженнях.

Які процесори кращі для настільних ПК: AMD чи INTELПроцесори Intel Core i9 і AMD Threadripper, орієнтовані на затятих ентузіастів і розробників, пропонують ще більш багатопотокову продуктивність і демонструють продовження тенденції щодо збільшення кількості ядер і потоків. Процесори Intel десятого та дванадцятого поколінь пропонують від 10 до 18 ядер, а завдяки гіперпотоковості (Hyper-Threading) – до 36 потоків. Ціни можуть бути дуже високими, для флагманів вона може перевищувати більше 35 тисяч гривень, а деякі версії можуть коштувати більше ніж 200 тисяч гривень.

 Які процесори кращі для настільних ПК: AMD чи INTEL У той час як нове покоління процесорів AMD Ryzen 5000 може дати цим мікросхемам фору за свої гроші при деяких робочих навантаженнях, якщо вам потрібно безліч ліній PCI Express, процесори Threadripper першого та другого поколінь все ще заслуговують на увагу. Чіпи Threadripper серії 2000 пропонують від 12 до 32 ядер та до 64 потоків з одночасною багатопотоковістю.

Які процесори кращі для настільних ПК: AMD чи INTELВсі чіпи Threadripper підтримують 64 лінії PCI Express, що є великою перевагою в порівнянні з максимальним діапазоном Intel, що дорівнює 44. Однак вони більш енергоємні завдяки всім цим додатковим ядрам.

Якщо ви плануєте побудувати дешеву систему без дискретної графіки, Intel практично єдиний варіант. Сучасна лінійка APU AMD Ryzen 5000 починається з Ryzen 5 5600G, який коштує майже 7 000 гривень. Як правило вбудована графіка Intel зазвичай повільніша у дешевих процесорах, ніж у AMD, проте Core i3-12100 із вбудованою графікою дешевий – приблизно 4 500 гривень, досить швидкий і добре поєднується з майбутнім графічним процесором середнього класу. Проте, якщо ви плануєте грати на вбудованій графіці - дивитися варто виключно на AMD, оскільки навіть графіка i7 та i9 12 та 11 покоління Intel без розгону не може забезпечити гру в щось більше, ніж умовні "танки", у той час, як AMD дозволяє грати в значно вимогливіші проекти.

Які процесори для ноутбуків кращі: AMD чи INTEL

Ринок ноутбуків – це взагалі окрема історія. Більшість з того, що ви знайдете, ґрунтується на процесорах Intel різних поколінь та інтегрованій графіці. Як зазначив представник Dell минулого року, асортимент Intel просто величезний порівняно з AMD: розрив між двома компаніями значний з погляду частки ринку та «варіантів використання».

Які процесори для ноутбуків кращі: AMD чи INTELПроцесори Intel для ноутбуків, як і процесори для настільних ПК засновані на архітектурі Alder Lake, і ви зможете знайти ноутбуки, оснащені процесорами 12-го покоління, практично в кожному сегменті. Alder Lake випускається у чотирьох варіантах: моделі малої потужності – U, моделі середньої потужності – P та у моделях високої потужності – H та HX. Дехто каже, що чим більша потужність, то швидший і ЦП, але деякі ЦП моделей H і HX мають менше ядер, ніж ЦП моделі P, тому продуктивність залежить не тільки від потужності.

Загалом, ви знайдете процесори моделей U- та P типів у більш легких і тонких ноутбуках із хорошим часом автономної роботи, гідною вбудованою графікою та задовільною сумарною продуктивністю. ЦП моделей H та HX в першу чергу призначені для ігрових ноутбуків, і вони зазвичай працюють у парі з потужним графічним процесором AMD або Nvidia, а незабаром також і з графічними процесорами Intel.

Інколи покупка дорожчого процесора H та HX має зміст ще і з безпекової точки зору. Процесори U - так-звані "комбайни", які безпосередньо працюють з вводом/виводом комп'ютера. Банальне коротке замикання через неправильно вставлену USB-флешку виводить з ладу весь процесор, у той час, як в ноутбука, який базується на процесорах H та HX виходить з ладу лише "хаб", який можна замінити значно дешевше.

AMD нещодавно випустила свої процесори Ryzen 6000, і хоча вони хороші, вони обмежені конкуренцією в нижньому і середньому діапазоні. Найбільша проблема AMD полягає в тому, що її найшвидші процесори для ноутбуків пропонують лише 8 ядер, тоді як найшвидші процесори Intel мають 16.

Мобільні процесори Ryzen бувають різних видів, як і процесори Intel: 
С – Низької продуктивності.
U - Ефективної продуктивності.
HS - Високої продуктивності.
H/HX - найвищої продуктивності.

AMD використовує в загальному ту ж схему іменування, що і Intel, що дозволяє використовувати їх як і в тонких та легких ноутбуках, так і висококласних ігрових ноутбуках. Поточне покоління Ryzen – 7000, але ви можете знайти процесори Ryzen 5000 і Ryzen 6000 в ноутбуках. Обидва вони засновані на одній і тій же архітектурі, тому, хоча Ryzen 6000 пропонує покращення продуктивності, вони не є значними.

В цілому, обидві компанії виробляють процесори рука в руку практично по всіх напрямках – ціни, потужності і продуктивності. Чіпи Intel, як правило, пропонують кращу продуктивність на ядро, але AMD компенсує це великою кількістю ядер за заданою ціною та кращою вбудованою графікою.

Які процесори кращі для ігор: Intel чи AMD

Геймінг - одна зі сфер, де вибір процесора може значно ускладнитися. Незалежно від того, чи використовуєте ви Intel або AMD, ви витратите приблизно від 7 000 до 16 000 гривень на ігрові процесори середнього рівня і до 35 000 гривень, якщо потребуєте процесор вищого рівня для високої частоти кадрів або стрімінгу ігор одночасно.

Які процесори кращі для ігор: Intel чи AMDТі, хто серйозно ставляться до геймінгу використовують дискретний графічний процесор, а не вбудовану графіку. У такому разі Intel має перевагу, яка дозволяє процесорам цієї компанії домінувати в ігровій продуктивності. Суть переваги криється в тому, яку архітектуру два чіп-гіганти використовують у своїх процесорах. 13900K, можливо, є найпотужнішим ігровим процесором, доступним зараз на ринку, навіть якщо ранні тести були трохи підозрілими.

Чіпи AMD і, зокрема, новітні процесори Ryzen, є потужними суперниками та становлять 13900K конкуренцію у більшості ігор з 6900X. Вони також переграють Intel у багатопотокових сценаріях і добре працюють з додатками, які підтримують кілька ядер.

Раніше порекомендувати Intel для ігор було набагато легше, проте зараз часи змінилися. Якщо ви використовуєте ПК лише для ігор, то 12700K та 12900K – найкращі варіанти, але процесори Ryzen 7000 за подібними цінами забезпечать порівняно паритетну продуктивність в іграх та набагато більшу продуктивність в інших областях. Якщо ви робите щось окрім ігор, процесор Ryzen 7000 – найкращий вибір. І все одно, під час покупки має місце і аналіз оптимізації ваших конкретних програм до процесора. Деякий "софт" краще працює з AMD, а деякий оптимізований для кращої роботи з Intel. В такому випадку, перед покупкою варто порадитись з "колегами по цеху", або людьми, які працюють з такими ж програмами.

Варто розглянути і процесори Ryzen середнього класу, у тому числі попередніх поколінь. Ryzen 3600 і 3600X становлять собою доволі непогану цінність, адже здатні навіть зараз багато що показати в ігровому плані. Навіть на найнижчому рівні процесори AMD Ryzen з APU Vega пропонують гідну ігрову продуктивність, яку варто враховувати, проте з другого боку мають більш слабкі обчислювальні можливості, що говорить про те, що вони не є оптимальними за вартістю в довгостроковій перспективі.

Якщо ви не намагаєтеся грати з дуже високою частотою кадрів або використовуєте такі розширення, як 1080p, процесор рідко є обмежуючим фактором в іграх. Перехід до потужнішої відеокарти зазвичай дає кращі результати, ніж у випадку з переходом на потужний процесор. І не забувайте, що такі технології синхронізації, як FreeSync і G-Sync, також можуть суттєво вплинути на якість геймплею з оптимізацією вашого процесора або без нього.

Хто кращий AMD чи INTEL

Під час щоденного робочого навантаження топові процесори від AMD та Intel не дадуть радикально різних результатів. У конкретних сценаріях і тестах є чіткі відмінності, але чіп вже не є наріжним каменем продуктивності ПК, яким він був колись.

Проте процесори AMD, особливо новітні моделі Ryzen 5000 та 7000, пропонують цікаву для ком’юніті вартість та продуктивність у всьому діапазоні. Від скромних 5600G аж до 7900X, віддача, можливо, набагато більша у випадку з процесорами AMD, навіть якщо ви в основному геймер. Процесори ж Intel, як і раніше, хороші, але якщо компанія хоче залишатися конкурентоспроможною по відношенню до AMD, Intel доведеться знизити ціни, чого, можливо, варто їм дотримуватися, якщо ви зацікавлені тільки в покупці Intel.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
408
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
369
0