Як перевірити сумісність комп'ютера з Windows 11

GEEKS.NEWS » Статті » Гайди » Як перевірити сумісність комп'ютера з Windows 11
Як перевірити сумісність комп'ютера з Windows 11
Гайди
00:57, 31 березень 2022
1 347
0

Мінімальні системні вимоги Windows 11

Перевірку сумісності комп'ютера з Windows 11 варто розпочати із системних вимог цієї ОС. Системні вимоги нової ОС помітно збільшилися в порівнянні з Windows 10, тому багато комп'ютерів, які працювали на Windows 10, не зможуть оновитися до Windows 11.

  • Процесор:
    • 64-бітний процесор із 2 ядрами та тактовою частотою 1 ГГц або вище.
  • Оперативна пам'ять та сховище:
    • 4 ГБ оперативної пам'яті чи більше;
    • 64 ГБ вільного місця на диску або більше.
  • Відеокарта та дисплей:
    • Відеокарта із підтримкою DirectX 12 або вище;
    • Драйвер відеокарти на базі WDDM 2.0 (Windows Display Driver Model);
    • Також потрібний 9-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 1366×768 пікселів або вище.
  • Материнська плата та BIOS:
    • Материнська плата із підтримкою UEFI;
    • Secure Boot;
    • TPM (Trusted Platform Module) версії 2.0.
  • Доступ до Інтернету:
    • При інсталяції Windows 11 Home Edition для завершення початкової установки потрібний доступ до Інтернету та облікового запису Майкрософт.
    • Також доступ до Інтернету потрібний для роботи режиму S Mode, оновлень та деяких інших функцій.

Нижче ми докладніше розглянемо деякі з цих пунктів і розповімо про те, як перевірити сумісність вашого комп'ютера з цими системними вимогами.

Чи сумісний процесор з Windows 11

Для роботи Windows 11 потрібен 64-бітний процесор з 2 ядрами та тактовою частотою 1 ГГц або вище. Це означає, що старі 32-бітні процесори не підтримуватимуться, але в Windows 11 залишиться підтримка 32-бітних програм, їх можна буде запускати так само як і в 64-бітній версії Windows 10.

Яка Розрядність процесора потрібна для встановлення Windows 11

Усі сучасні процесори, які випущені після 2006 року, є 64-бітними. Для того щоб точно дізнатися про розрядність вашого процесора можна подивитися інформацію про систему в Windows 10.

Для цього потрібно відкрити меню «Параметри» (комбінація клавіш Win-i) та перейти до розділу «СистемаПро програму». Тут серед іншого буде вказано і розрядність процесора.

Яка Розрядність процесора потрібна для встановлення Windows 11Також можна скористатися програмою CPU-Z. Після запуску цієї програми на вкладці «CPU» відображатиметься список підтримуваних інструкцій. Якщо процесор 64-розрядний, то повинен підтримуватись один із наступних варіантів інструкцій:

  • x86-64
  • EM64T
  • Amd64
  • Intel 64
  • x64

Список процесорів Intel та AMD які підтримують Windows 11

Ще один спосіб перевірити сумісність процесора з Windows 11 - це переглянути список офіційно підтримуваних процесорів.
На даний момент список підтримуваних процесорів для Windows 11 досить обмежений. У ньому присутні лише ті процесори, які були випущені Intel та AMD за останні 3 роки. Так із процесорів Intel, операційна система Windows 11 підтримує:

  • 8-е покоління Core (Coffee Lake)
  • 9-е покоління Core (Coffee Lake Refresh)
  • 10-е покоління Core (Comet Lake, Ice Lake)
  • 11-е покоління Core (Rocket Lake, Tiger Lake)
  • Xeon (Cascade Lake-SP, Cooper Lake-SP, Ice Lake-SP)

З процесорів AMD підтримуються:

  • 2-ге покоління Ryzen (Zen+)
  • 3-е покоління Ryzen (Zen 2)
  • 4-е покоління Ryzen (Zen 2)
  • 5-е покоління Ryzen (Zen 3)
  • 2-е покоління Ryzen Threadripper (Zen+)
  • 3-е покоління Ryzen Threadripper (Zen 2)
  • 2-е покоління AMD EPYC (Zen 2)
  • 3-е покоління AMD EPYC (Zen 3)

Також компанія Microsoft розглядає можливість підтримки Ryzen 1-го покоління та Intel Core 7-го покоління. Можливо, ці процесори будуть додані до списку підтримуваних пізніше.

Нижче наведено повний список всіх процесорів, які рекомендуються Microsoft для Windows 11.

ВАЖЛИВО: у цьому списку є лише нові процесори, випущені останніми роками. Хоча, швидше за все, Windows 11 працюватиме і на більш старих CPU, які відсутні у списку. В мережі можна прочитати про велику кількість випадків, коли з Windows 11 працювали і набагато старіші процесори. 

Які відеокарти сумісні з Windows 11

Щоб комп'ютер був сумісний з Windows 11, йому потрібна відеокарта з підтримкою DirectX 12 або вище, а також драйвер відеокарти повинен бути побудований на базі WDDM 2.0 (Windows Display Driver Model).

Яка версія DirectX потрібна для Windows 11

Головною вимогою є підтримка DirectX 12, якої може не бути на старих відеокартах або процесорах з вбудованою графікою.

Найпростішим і найнадійнішим способом перевірити сумісність відеокарти з Windows 11 є програма GPU-Z. Після запуску даної програми на вкладці «Graphics Card» серед іншої інформації буде вказуватися і версія DirectX, яку підтримує ця відеокарта.

WDDM 2.0 необхідний для встановлення Windows 11

Що стосується підтримки WDDM 2.0 драйвером відеокарти, інформацію про це можна отримати в Windows 10.

Для цього потрібно натиснути комбінацію клавіш Win-R, виконати команду «dxdiag.exe», і у вікні, що з'явиться, перейти на вкладку «Монітор». Тут у блоці «Драйвери» буде вказано версію WDDM, яка підтримується драйвером для вашої відеокарти.

WDDM 2.0 необхідний для встановлення Windows 11

WDDM 2.0 необхідний для встановлення Windows 11

Також для сумісності з Windows 11 потрібен дисплей з діагоналлю 9 дюймів і роздільною здатністю 1366х768 точок або вище, хоча саме це навряд чи стане проблемою.

Системні вимоги UEFI, Secure Boot и TPM для Windows 11

Мабуть, найсерйознішим пунктом системних вимог Windows 11 є сумісність із материнською платою та BIOS. Тут для роботи Windows 11 потрібна материнська плата з підтримкою UEFI та Secure Boot, що одразу відсікає старі комп'ютери, які працюють на класичному BIOS.

UEFI и Secure Boot

Щоб отримати інформацію про те, чи підтримує комп'ютер UEFI і Secure Boot, можна скористатися стандартною програмою «Відомості про систему», яка доступна у Windows 10. Для цього натисніть комбінацію клавіш Win-R і виконайте команду «msinfo32».

UEFI и Secure Boot

Тут буде доступна інформація про режим BIOS (UEFI або Legacy/Застарілий) та стан безпечного завантаження (Secure Boot). Але, якщо тут зазначено, що у вас застарілий BIOS і безпечне завантаження вимкнено, то це ще не означає, що комп'ютер на сумісному з Windows 11, можливо, ці функції просто відключені в BIOS і після їх увімкнення ви зможете встановити Windows 11.

Підтримка TPM (Trusted Platform Module) для Windows 11

Ще одна вимога Windows 11 – це підтримка TPM (Trusted Platform Module) версії 2.0 з материнської плати або BIOS. Щоб дізнатися про поточний стан TPM, потрібно натиснути комбінацію клавіш Win-R і виконати команду «tpm.msc».

Підтримка TPM (Trusted Platform Module) для Windows 11Якщо ви побачите напис "Не вдається знайти сумісний довірених платформний модуль" (або аналог тексту на англійській), це означає, що на вашому комп'ютері TPM не працює. Можливо, модуль відсутній або він вимкнений у налаштуваннях BIOS.

Підтримка TPM (Trusted Platform Module) для Windows 11

Зайдіть в BIOS і пошукайте опцію, яка називалася:

  • TPM;
  • Trusted Platform Module;
  • Security Chip;
  • TPM Device;
  • fTPM;
  • PTT.

У нас ви можете переглянути інструкції, як увімкнути TPM на материнських платах та ноутбуках MSI, Asus, а також на платах Gigabyte (Aorus) та ASRock.

Після ввімкнення цієї опції ще раз виконайте команду . Якщо все нормально, то має з'явитися напис «Керування TPM на локальному комп'ютері» (або аналог тексту на англійській) та інформація про поточний стан TPM.

Підтримка TPM (Trusted Platform Module) для Windows 11

При цьому в нижній частині вікна, в блоці «Інформація про виробника TPM» буде вказана версія специфікації TPM. Для роботи Windows 11 потрібна версія 2.0.

Якщо в BIOS немає потрібної функції або вона не включається, то можливо для вашої плати потрібне встановлення зовнішнього TPM модуля.

Підтримка TPM (Trusted Platform Module) для Windows 11

Але перед покупкою зовнішнього TPM модуля потрібно уточнити, який модуль потрібен саме для вашої плати. Оскільки кожен виробник материнських плат має власні TPM модулі, і вони не сумісні з платами інших виробників.

Програма для перевірки підтримки Windows 11

Також компанією Microsoft було випущено програму під назвою PC Health App (або "Перевірка працездатності ПК"), яка перевіряє сумісність комп'ютера з Windows 11. Завантажити програму можна за цим посиланням. (Посилання на скачування взяте з офіційного сайту Microsoft).

Після встановлення та запуску програми потрібно натиснути кнопку «Перевірити зараз».

Програма для перевірки підтримки Windows 11Після перевірки комп'ютера на сумісність із Windows 11 програма покаже результат. На жаль, поки що програма не виводить жодної інформації про те, які комплектуючі комп'ютера не пройшли перевірку. Можливо, така функція з'явиться у майбутніх версіях.

Якщо ви отримали повідомлення «Цей пк не відповідає мінімальним системним вимогам Windows 11». Це ще не означає, що встановити Windows 11 не вийде. Можливо, після увімкнення Secure Boot і TPM в налаштуваннях BIOS установка пройде без проблем. Також процесор, який позначається, як непридатний не може кінцево ставити хрест на встановленні Windows 11, адже велика кількість процесорів підтримує Windows 11, хоча вони не вказані у специфікації.

Програма для перевірки підтримки Windows 11Також почали з'являтися програми для перевірки сумісності з Windows 11 від сторонніх розробників. Наприклад, програма WhyNotWin11 (посилання на скачування взяте з GitHub сторінки розробників даної програми)

Програма для перевірки підтримки Windows 11На відміну від PC Health App, ця програма демонструє весь список системних вимог Windows 11 і вказує за якими пунктами комп'ютер проходить перевірку, а за якими ні. Це дозволяє зрозуміти, що потрібно зробити для оновлення комп'ютера перед інсталяцією Windows 11.


Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
431
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
391
0