Штучний інтелект навчили розпізнавати діпфейки

GEEKS.NEWS » Новини » Штучний інтелект навчили розпізнавати діпфейки
Штучний інтелект навчили розпізнавати діпфейки
Новини / Техніка і Наука
12:16, 12 березень 2021
448
0

Deepfake - це технологія заміни облич, що базується на штучному інтелекті. Суть її у тому, що обличчя однієї людини накладається на іншу, а міміка симулюється за допомогою нейронної мережі. Завдяки цій технологій вже відбулося кілька скандалів, а зважаючи на те, що вона дуже стрімко розвивається, масштаби її застосування дійсно лякають. З цією проблемою вирішили боротися в університеті Штату Нью-Йорк, що знаходиться в Баффало.

Ними була розроблена система, що виявляє діпфейки, аналізуючи візерунки, створені відбиттям світла на рогівці очей. Згідно з твердженням вчених, фальшиві очі матимуть різний візерунок відбитого світла, коли на справжніх очах він буде схожим.


Штучний інтелект аналізує відмінності візерунків на очах людей, і виставляє оцінку їхньої схожості. Більший бал відповідає більшій схожості, і, відповідно, більшій реалістичності зображення. Менший бал означатиме, що відблиск на очах має менше спільного, і ймовірність того, що це фейк - вища. На першому зображенні зображено реальні очі людей, а на другому створені штучним інтелектом.Це можна зрозуміти, зокрема, за оцінками, виставленими фото штучним інтелектом.


Загалом, такий інструмент може бути корисним при боротьбі з фейками, та у нього є і вада: однаковий візерунок на рогівці можна домалювати вручну, і тоді користь такого методу зійде нанівець. Також, можливо, з часом і нейронні мережі позбудуться цього недоліку, і вченим прийдеться шукати інші методи боротьби з "фальшивками".

Джерело: Arxiv.org

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
358
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
317
0