Запрацював найпотужніший у світі комп'ютер Fugaku

GEEKS.NEWS » Новини » Запрацював найпотужніший у світі комп'ютер Fugaku
Запрацював найпотужніший у світі комп'ютер Fugaku
Новини / Техніка і Наука
19:18, 13 березень 2021
821
0
Технічний прогрес не стоїть на місці, і черговим доказом цього є той факт, що в роботу введено новий №1 у рейтингу найпотужніших суперкомп'ютерів у світі. Називається він Fugaku, і його розробкою займалися вчені з японського науково-дослідного інституту Riken. Базою для обчислювальної машини стали ARM процесори Fujitsu A64FX, які об'єднані в збірку із 7 630 848 ядер. Робоча потужність складає 442 петафлопс, а пікова аж 537 петафлопс.

Сам проект стартував ще у 2014 році, а монтування 432 стійок тривало з грудня 2019 року по травень 2020 року. З того часу дотепер тривали випробування, в ході яких з допомогою суперкомп'ютера досліджували коронавірус.

Після офіційного введення в експлуатацію Fugaku займатиметься обчисленнями для обмеженого кола досліджень у різних галузях науки. Наприклад, японська дослідницька організація з інформаційних наук і технологій (RIST) відібрала 74 проекти, для яких стануть доступними обчислювальні потужності суперкомп'ютера на найближчий місяць.

Загалом, планується, що Fugaku стане корисним для досліджень вірусів, створення нових ліків, кліматичних досліджень, розробки нових типів акумуляторів тощо. Перші результати він вже продемонстрував при підборі ліків, що полегшують перетікання хвороби COVID-19.

Джерело: Kyodo News
Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
439
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
397
0