Як вибрати блок живлення для ПК в 2022. Як розрахувати потужність БЖ. Які бренди кращі

GEEKS.NEWS » Статті » Як вибрати блок живлення для ПК в 2022. Як розрахувати потужність БЖ. Які бренди кращі
Як вибрати блок живлення для ПК в 2022. Як розрахувати потужність БЖ. Які бренди кращі
Статті / Техніка і Наука
00:30, 18 квітень 2022
919
0

Кожен комп’ютер живиться від електромережі. Але через делікатність своїх компонентів він фізично не може споживати 220 вольт напряму з наших розеток. Для того, щоб перетворити напругу 220 вольт на 12V, 5V та 3V, які придатні для споживання комп’ютером існує блок живлення (БЖ). Тому кожна збірка комп’ютера не може проходити без вибору даного компонента.

На перший погляд нічого складного у цьому немає - похід в магазин, вибір того, що порадив продавець, установка, підключення пари кабелів і ваш ПК працює. Або не працює, бо блок не підходить за кількістю роз’ємів, не влазить в корпус, не має потрібної потужності або просто працюючи на грані своєї можливості згорів. 

То як вибрати потрібний БЖ? Коротку відповідь на це питання дати неможливо, як і неможливо назвати найкращого виробника. У цьому матеріалі ми дамо максимум інформації та чіткий алгоритм того, як варто вибирати блок живлення та на що потрібно звертати увагу при виборі.

Як розрахувати потужність блока живлення ПК

Як уже писалось вище, блок живлення конвертує напругу розетки в 12V, 5V та 3V, які потрібні комп’ютеру для забезпечення енергією різних комплектуючих. Потужність блока прийнято оцінювати по лінії 12 вольт. На більшості блоків живлення ця потужність вказана в таблиці, яку розміщують на самому блоці, або на коробці.

Як розрахувати потужність блока живлення ПК

Як видно з фото - потужність блока по лінії 12 вольт - 744W, хоча загальна потужність 750W. Зустрічаються і блоки, які продаються ніби-то на 750W з потужністю 650-700W по лінії 12 вольт і сприймати їх варто, як блоки на 650-700W. 

Також існують БЖ із розділеною лінією 12V. (Найчастіше це обмеження зустрічається на блоках потужністю 750W і вище з міркувань безпеки). Вирахувати потужність кожної розділеної лінії дуже просто. W = V*A - проста формула.

Як розрахувати потужність блока живлення ПК

На другому скріншоті це чітко показано. 

Виробник позиціонує блок, як 500W, хоча по лінії 12V він видає всього 340W, але і ця лінія у нього розділена. За наведеною вище формулою ми дізнаємось, що кожна лінія 12V*14A видає всього 168W (168+168= 336 (виробник округлив до 340W)). З цього стає очевидно, що блок підійде максимум для недорогого офісного комп’ютера, хоча 500W мало б вистачати для мінімальної ігрової збірки.
Отже потрібно завжди дивитись саме на лінію 12V.  

Як розрахувати потужність комп'ютера

Коли ви навчились визначати потужність блока живлення, варто зрозуміти і те, який блок потрібен у вашому випадку, щоб точно вистачало потужності.

Для цього вже давно не потрібно обнишпорювати весь інтернет в пошуках споживання кожного компонента. Виробники уже потурбувались про клієнтів і створили зручні калькулятори потужності. В приклад можна привести калькулятори:

Ми розглянемо розрахунок потужності на прикладі калькулятора від BeQuiet.

Для початку виберемо процесор.

Для цього потрібно вибрати виробника Intel або AMD, сокет та модель. Виробника та модель можна переглянути на сторінці магазину, або в диспетчері завдань на вкладці Продуктивність, якщо ПК у вас уже є. Сокет можна знайти на сторінці товару в магазині, або просто погуглити в інтернеті. На фото нижче буде список сокетів для останніх поколінь Intel та AMD. 

Як розрахувати потужність комп'ютера

Пункт Overclocking, вибираємо лише в тому разі, коли ви збираєтесь в майбутньому розганяти процесор. Він приплюсує до фінального результату декілька % для більшого споживання процесором електроенергії у випадку розгону. 

Наступною потрібно вибрати графічну карту або відеокарту.
Для цього потрібно вказати виробника AMD або Nvidia (в майбутньому може з’явитись пункт Intel), а також модель відеокарти.
Якщо у вас відеокарта Nvidia RTX 3ХХХ або AMD 6ХХХ моделей, пункт Overclocking можна не ставити, адже реальне споживання даних карт часто є меншим ніж заявлене, а тимчасові зростання споживання хороший блок витримає.
Якщо ви маєте намір розганяти карти старіших поколінь - пункт Overclocking варто ставити.
Також можна орієнтуватися по назві відеокарти, яку вказує вендор. Наприклад, якщо у назві присутня приставка OC, то у пункті Overclocking варто вибрати позицію OC Version.

Заплутати може і те, що виробники відеокарт та магазини у пункті “Мінімальна потужність блока живлення” часто вказують 650W, 750W і навіть 850W. Може здатися, що одна лише відеокарта споживає стільки енергії, скільки може видати доволі потужний блок. Але це не так. Виробники вказують мінімальну потужність блока враховуючи не тільки відеокарту, а і всю середньостатистичну систему (процесор, пам’ять, диски, охолодження). Якщо ви бачите, що для NVIDIA 3060 у пункті Мінімальна потужність блока живлення вказано 650W, це означає, що при зборі ПК з відеокартою NVIDIA 3060 рекомендується використовувати блок потужністю не менше 650W. 

Наступними для вибору йдуть диски та пам’ять.
У пункті S-ATA потрібно вибрати кількість жорстких дисків та SATA SSD, які ви плануєте використовувати.
Пункт P-ATA потрібно залишати незаповненим.
В пункті RAM - вибираємо кількість планок оперативної пам’яті. Найкраще вибирати за тим, скільки місць для установки планок ОЗУ є на платі. Переважно це 4 місця, рідше 2 або 8.
Пункт M2 SSD можна заповнювати або за кількістю дисків формату M2, які ви плануєте встановлювати, або за кількістю відповідних роз’ємів на платі. 

Останніми заповнюємо пункти охолодження.
Тут потрібно вказати кількість кулерів (вентиляторів), які будуть в системі, а також за наявності водяне охолодження. Стандартне водяне охолодження складається з одної помпи та одного, двох або трьох кулерів на радіаторі.

Пункт USB 3.2 Gen. 2 додає до фінального розрахунку 100W. Його варто чіпати лише в тому випадку, якщо ви збираєтесь через відповідний роз’єм заряджати потужну техніку (наприклад живити монітор, або заряджати ноутбук з підтримкою функції Power Delivery). Для цього на платі повинен бути відповідний роз’єм.
Навіть, якщо ви не виберете даний пункт, ви все одно зможете заряджати телефон, планшет та інші пристрої з невеликим споживанням через звичайні USB роз’єми.

На фото нижче приклад заповненого калькулятора.

Як розрахувати потужність комп'ютера

Провівши розрахунок ми отримаємо розрахункове споживання нашого ПК. У нашому випадку це 701W. При цьому нижче буде запропоновано моделі блоків, які підійдуть для даної конфігурації. Проте блок 750W буде позначатися червоним.  Розбираємось чому так.

Вся справа в тому, що процес перетворення електроенергії супроводжується виділенням тепла. Відповідно блок починає нагріватися. При пікових навантаженнях температура його компонентів може досягати 100 градусів. Для охолодження у більшості випадків використовують кулер, який збільшує кількість обертів пропорційно до збільшення навантаження. Якщо кулер постійно працюватиме на максимальних обертах - його ресурс суттєво зменшиться і блок швидше вийде з ладу.
Тому завжди рекомендується брати блок живлення з запасом у 15-20% від розрахункового споживання ПК. Це дозволить не напружувати блок на його максимум, а також забезпечити роботу кулера на менших обертах, що суттєво зменшить шум.
У нашому випадку модель на 850W залишить для нас 18% “запасу”. Також варто розуміти і те, що калькулятори рахують споживання не по середніх, а по максимальних показниках. 

Як розрахувати потужність комп'ютера

Тобто фінальний розрахунок буде наступним: потрібно занести дані в калькулятор, отримати розрахункове споживання ПК і до нього додати 15-20%. Отримана потужність і буде потужністю по лінії 12V потрібного блока.
У нашому прикладі це буде 840W, які ми заокруглюємо до 850 що відповідає стандартному номіналу блоків.
Як розрахувати потужність комп'ютера

Важливо: якщо ви плануєте в майбутньому апгрейдити ПК, то варто це врахувати і накинути зверху 100-200W потужності за наявності фінансової можливості. В протилежному випадку, згодом доведеться купляти і потужніший блок. 

Що таке сертифікат блока живлення 80 plus

У процесі перетворення блоком живлення електроенергії виділяється тепло. Відношення корисної енергії до загального споживання формує собою коефіцієнт корисної дії блока, його ККД. Якщо переглянути графіки відношення ККД блока до його навантаженості, стає зрозуміло, що найвищий ККД досягається тоді, коли блок навантажений приблизно на 50%. Найменший ККД спостерігається тоді, коли блок або не навантажений, або коли він навантажений на максимум.

Що таке сертифікат блока живлення 80 plusДля оцінки ККД блоків придумали сертифікацію 80 Plus. Чим більший сертифікат - тим менше енергії втрачається і тим більший показник корисної дії блока.
Що таке сертифікат блока живлення 80 plus

Оптимальною покупкою вважаються блоки із сертифікатом Bronze, Silver, Gold.
Блоки з сертифікатом Platinum та Titanium зазвичай вважаються надто дорогими, щоб виправдати необхідність їх покупки. Використання таких блоків хоч і дозволить менше витрачати на електроенергію за рахунок того, що менша кількість енергії буде виділятись в тепло, але така економія окуповуватиметься роками, адже блок майже ніколи не працює на свою повну потужність.
Також важливо пам’ятати, що сертифікат 80 Plus не означає, що блок якісний. Він лише засвідчує те, що блок відповідає вимогам по ККД. При цьому даний блок може бути виконаний з неякісних комплектуючих і згоріти через тиждень так само, як згорить блок без сертифікату. Але зворотне твердження має право на життя: у хорошого блока обов’язково буде сертифікат.

Як вибрати розмір та форм-фактор блока живлення

Якщо ви уже шукали собі блок живлення в інтернеті, то помітили, що і розміри у них різні. Всього існує 4 стандарти розміру блоків живлення.

Як вибрати розмір та форм-фактор блока живлення

  • Блоки TFX формату зазвичай продаються з номіналом до 350W. Висока ціна, низька потужність та невеликий кулер, який створюватиме багато шуму роблять покупку такого блока недоцільною для звичайних комп’ютерів.
  • SFX та SFX-L найчастіше використовують для збірки малогабаритних ПК. При цьому часто доводиться жертвувати продуктивністю комп’ютера, для забезпечення нормального охолодження. Ціна таких блоків також висока, а в більшості стандартних корпусів немає штатного перехідника для їх кріплення. 
  • ATX - найбільш поширений форм-фактор блоків живлення, який використовується у більшості ПК стандартних розмірів. Ціна блоків є найбільш оптимальною по відношенню гривня/ват. Проте з покупкою також існує декілька нюансів.
    Попри те, що висота та ширина блока фіксовані, його довжина може починатися від 140мм та досягати майже 220мм. Саме тому при покупці блока потрібно обов’язково перевірити чи влізе він у ваш корпус. Для цього на сторінці в магазині, або на сайті виробника в характеристиках корпуса вказують максимальну довжину блока живлення, яка може поміститися в ПК.

Як вибрати «безшумний» блок живлення

Найбільше шуму у блоці живлення виділяє кулер. Саме тому покупцям хочеться придбати блок, у якому кулер буде найменш шумним.
Звісно, існують і варіанти, які взагалі не оснащуються кулером, а охолоджуються за рахунок колосального запасу по характеристиках комплектуючих та пасивних радіаторів, але подібні блоки коштують удвічі, а то і втричі дорожче за стандартні моделі. 

Важливу роль у будові кулера відіграє підшипник, на якому крутиться вентилятор. Нижче наведено таблицю в якій зазначено різні типи підшипників, рівень шуму та ресурс напрацювання. 

Як вибрати «безшумний» блок живлення

Та не одними підшипниками насущними. Неякісні деталі, які провокують суттєвий нагрів також змушують блок інтенсивніше себе охолоджувати та провокувати шум. Саме тому для блоків живлення проводиться іще одна сертифікація LAMBDA від компанії Cybenetics. За цілою низкою факторів вони тестують блоки, присвоюючи їм сертифікат шумності від Standart до A++.

Нижче наведено таблицю, яка показує відповідність шуму до кожного сертифіката. 

Як вибрати «безшумний» блок живленняНа жаль далеко не всі блоки проходять дану сертифікацію, тому ситуація може скластися так, що хороший та тихий блок не матиме даного сертифікату. Тому його відсутність не означає, що блок поганий. 

Третім способом, як знайти хороший блок є тести, які можна знайти в інтернеті. Важливо те, щоб джерело, яке проводило тест було правдивим. Також блогери часто використовують формулювання “безшумний”, яке не завжди дійсно означає, що звуку немає. Мається на увазі, що шум не суттєвий, або не дратує слухача і знаходиться в межах норми, або ж гроші в кишені блогера створюють інвертовані звукові хвилі, які глушать шум.

Що таке модульність блока

Також блоки відрізняються між собою за кабелями живлення.
Давні блоки та дешевий сегмент представлені переважно не модульними блоками, у яких кабелі виходять напряму з корпуса блока живлення та є незнімними. У випадку використання таких блоків потрібно заздалегідь продумувати, куди ховати непотрібні кабелі.
З часом людство прийшло до висновку, що ПК суттєво відрізняються по начинці. Найпростішим прикладом є ПК з відеокартою та без неї. Відповідно і кабеля додаткового живлення у другому варіанті не потрібно. Тому було б добре, якщо б була змога від’єднати непотрібні кабелі. Так з’явилися модульні та напівмодульні блоки живлення.
Напівмодульні блоки пропонують можливість зняти частину кабелів (додаткове живлення відеокарти та SATA або MOLEX). Основний набір кабелів залишається незнімним.
Модульні блоки пропонують можливість зняти усі кабелі. Це забезпечує використання виключно потрібних кабелів, а також можливість зручної укладки кабелів у корпусі. 

Які кабелі живлення потрібні в сучасному блоці живлення

Як зрозуміти, які кабелі повинні бути в сучасному блоці живлення, та скільки їх потрібно? Це питання турбує багатьох покупців, адже подібний прорахунок означатиме дозамовлення відсутніх кабелів, або і взагалі проблеми з поверненням блока в магазин. Тому ми перерахуємо більшість потрібних кабелів. Розповімо про їх маркування та якісні характеристики. 

Найбільший конектор у кабеля живлення материнської плати. Він потрібен всього один і часто буває у виконанні 20+4 PIN. На блоці позначається MB або ATX. Інколи позначки відрізняються.

Важливим є і вибір кабелів для живлення процесора (CPU Pover). На старих материнських платах воно було представлено 4-Pin роз’ємом і потребувало відповідного кабеля. Згодом з’явились варіанти з виконанням на 8-Pin а також 8+4-Pin та 8+8-Pin. Самі конектори кабеля стали робити у форматі 4+4-Pin для можливості від’єднання непотрібних роз’ємів. У деяких випадках (8+4-Pin) частина роз’єму є не обов’язковою для живлення (4-Pin), і система може працювати і без неї (працюватиме лише 8-Pin). Проте зросте навантаження на підключений кабель і відповідно його нагрів. З цих же причин рекомендують формат 8+8-Pin живити двома окремими кабелями по 4+4-Pin

Великі незручності приносить вибір кабелів для відеокарти (PCI-e). Якщо відеокарта не має додаткового живлення - вони не потрібні. Але найчастіше воно є, і буває дуже різного виконання. Існують конектори на 6-Pin, на 8-Pin та в деяких випадках на найновіших відеокартах зустрічається “екзотика” на 12-Pin. Тому вже давно більшість кабелів виробляється в форматі 8-Pin з можливістю від’єднати 2 піни, якщо в них не буде потреби. 

Також бувають різні комбінації 6+6-Pin, 8+6-Pin, 8+8, 8+8+8. Тому в максимальному варіанті для однієї відеокарти достатньо запасти 3 кабелі 8-Pin. Якщо ж вам попалась рідкісна відеокарта з живленням 12-Pin достатньо замовити спеціальний перехідник. (Важливо слідкувати за якістю перехідника. Часто саме вони стають причиною виходу відеокарти з ладу).

Виробники не рідно розміщують 2 конектори по 8-Pin на одному кабелі і навіть дозволяють таким способом живити 2 роз’єми на одній відеокарті. Проте ми рекомендуємо цього не робити і живити кожен роз’єм окремими кабелем. Це дозволить знизити навантаження на кабель та уникнути його нагрівання.  
Варіанти підключення показані на фото:
Які кабелі живлення потрібні в сучасному блоці живлення

Зазвичай переживати за кількість кабелів для живлення жорстких дисків (SATA) та живлення Кулерів чи іншої периферії (MOLEX) не доводиться. Найчастіше зустрічаються варіанти-гірлянди, коли на одному кабелі розміщується одразу декілька конекторів одного типу, або змішано SATA та MOLEX. Ними можна сміливо підключати декілька пристроїв і не переживати за їх живлення.

Які кабелі живлення потрібні в сучасному блоці живлення

Які види захисту існують в блокаж живлення

У сучасних блоках живлення існує доволі багато механізмів захисту. Більшість з них дійсно необхідна для нормального захисту блока від виходу з ладу. На фото назви та значення необхідних механізмів захисту.

Які види захисту існують в блокаж живлення

Проте, проблема вибору часто криється не в відсутності даних захистів, а в тому, що безліч магазинів сачкують і не вносять їх у характеристики блока, або вносять не всі. Також часто наявність захисту приписують блокам, у яких їх немає.
Тому не нехтуйте перевіркою захистів на сайті виробника. В протилежному випадку ви ризикуєте відсіяти хороший блок або купити поганий. 

Який виробник блоків живлення найкращий

Якщо поглянути в любий каталог, можна побачити велику кількість вендорів, які пропонують свої блоки живлення. Проте істинних (OEM) виробників насправді не так багато. Більшість вендорів просто замовляють “начинку” у OEM-виробника, а потім на своїх потужностях доукомплектовують її красивим корпусом, кулером та кабелями.
Найкращими вважаються блоки від OEM-виробників (Super Flower, Seasonic, CWT та FSP).
На фото нижче також показано список вендорів та їх спільне виробництво з OEM-виробниками. 

Який виробник блоків живлення найкращийТут також варто розуміти і те, що вендор може “замовляти якість” комплектуючих у OEM-виробника. Тому твердження, що начинка від Super Flower хороша в блоках живлення від Super Flower не означає, що вона буде такою ж хорошою в блоках інших вендорів.
Існує декілька ресурсів на яких ініціативні люди перевіряють блоки живлення та ведуть свій власний список якісних на неякісних блоків.
Одним з таких ресурсів є таблиця від ресурсу 4PDA.
У ній доволі зрозуміло описані характеристики блоків, OEМ-виробник та результати проведених тестів. Кожному блоку дана оцінка. Де більший бал - краще.
Також є сервіс для перевірки деяких OEM-виробників.
Ним також можна скористатися, для того, щоб отримати більше даних про блок живлення.

Алгоритм дій при виборі блока живлення

Отже після того, як ми розібралися з більшістю інформації варто виробити алгоритм дій при виборі блока живлення. 

  1. Визначаємо потрібну потужність блока живлення у ватах з врахуванням запасу 15-20%.
  2. Після цього знайдені варіанти відфільтрувати за обраним сертифікатом (оптимально 80Plus Bronze, Silver, Gold).
  3. Далі потрібно вибрати необхідний форм-фактор блока та його довжину( у випадку, якщо вибрали ATX).
  4. Після цього відфільтруйте позиції за рівнем шуму (оптимально A-, A, A+, A++).
  5. Вирішіть наскільки для вас важлива модульність блока та відсійте непотрібні.
  6. Вирішіть чи містять обрані варіанти усі потрібні для вас кабелі.
  7. Варіанти які залишились оцінюйте по ціні, доступності та звіряйте з таблицею на 4PDA та відгуками на сайтах, у яких ви впевнені. 

Це усе, що ми хотіли розповісти про блоки живлення, тому діліться даним матеріалом з друзями та пишіть у коментарях, що б хотіли доповнити до даного матеріалу. Бажаємо, щоб ваш БЖ жив довго та щасливо.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
408
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
369
0