Незвичайні сматрфони з минулого, які можуть здивувати кожного

GEEKS.NEWS » Статті » Незвичайні сматрфони з минулого, які можуть здивувати кожного
Незвичайні сматрфони з минулого, які можуть здивувати кожного
Статті
01:22, 04 жовтень 2022
514
0

Незвичайні сматрфони, які можуть здивувати кожного

Сьогодні ми розглянемо різноманітні незвичайні смартфони, що час від часу з'являються на ринку та викликають значне захоплення або здивування широкого загалу.

Мобільні пристрої щороку стрімко розвиваються, удосконалюючись як у плані кількісних характеристик, таких як продуктивність процесора, обсяг пам'яті, роздільна здатність дисплею, так і в якісних – отримують все більше різноманітних можливостей.

Можна попробувати поставити собі за мету скласти якийсь узагальнений «портрет» типового на даний момент смартфона, в рамки якого «вписується» по характеристиках переважна більшість моделей. Але завжди є винятки.

Очевидно, що серед «сірої маси» є невелика кількість тих смартфонів, які виділяються як і своїм виглядом, так і особливим функціоналом. Як правило, «білих ворон» можна класифікувати за наступними характеристиками:

  • За габаритами та вагою корпусу;
  • За пило- та вологозахищеністю, ударостійкістю;
  • За камерами із захмарними характеристиками;
  • За ексклюзивністю дизайну: до прикладу з використанням рідкісних та нетипових матеріалів;
  • За дивними формами корпусу;
  • За нетиповими для мобільних девайсів можливостями.

Надто малі та надто худі смартфони

Одним із найменших на сьогоднішній день можна вважати смартфон Jelly, який був розроблений стартапом Unihertz.

Надто малі та надто худі смартфони

Ця крихітка має дисплей з діагоналлю лише в 2.45 дюйми та роздільною здатністю 432х240 пікселів. «Залізна начинка» смартфона не вражає, але важко було б щось очікувати від такого ліліпута у своїй категорії. Зокрема Jelly має такі техніко-технологічні характеристики:

  • Тактова частота процесора 1.1 ГГц;
  • 1 Гб оперативної та 8 Гб вбудованої пам'яті;
  • 8-мегапіксельна основна та 2-мегапіксельна селфі-камера;
  • Android 7.0 Nougat.

Цей ліліпут вийшов доволі товстим: корпус має товщину 13.3 мм. Тож у рейтингу «жертв дієти» зайняти гідне місце у нього не вийде – адже там триває боротьба за соті частки міліметра. Одним з найтонших смартфонів у світі вважається Coolpad Ivvi K1 Mini з корпусом товщиною лише 4.7 мм.

Надто малі та надто худі смартфони

Його творцям таки вдалося перевершити колишнього рекордсмена 4.75 мм Vivo X5 Max. Однак камера нового чемпіона виступає за межі корпусу, в результаті чого по центру він має товщину цілих 7 мм. У той час, як модель компанії Vivo має стабільну товщину по всій поверхні. Загалом, доволі сумнівна та неоднозначна перемога.

Броньовані та нетонучі смартфони

Ця категорія девайсів відома нам як смартфони для людей, які ведуть активний спосіб життя: туристів, військових, співробітників правоохоронних органів, будівельників… Тих, у кого нормальний гаджет скоріше за все «загине» через кілька тижнів покупки та початку використання.

Брутальний незграбний дизайн, трохи занижені характеристики, неабияк завищена ціна – все це деталі, які часто притаманні саме цим смартфонам. До яскравих прикладів, які демонструють особливості представників цієї категорії смартфонів, можна віднести один із найбільш захищених смартфонів 2017 року - Caterpillar Cat S60.

Броньовані та нетонучі смартфони

  • 4.7-дюймовий дисплей з HD роздільною здатністю;
  • 8-ядерний чіпсет Snapdragon 617, який працює на частоті 1.5 ГГц.
  • 3 Гб оперативної та 32 Гб вбудованої пам'яті;
  • 13-мегапіксельна основна та 5-мегапіксельна селфі-камера.

Для таких гаджетів невід’ємним атрибутом є повний захист від пилу та вологи за класом IP68.

Перша цифра в даній класифікації означає стійкість корпусу до проникнення сторонніх предметів: 1 клас відповідає розміру стороннього предмета до 50 мм, 6-й – повна пилонепроникність.

Друга цифра – це водонепроникність. Аналогічно до попереднього ранжування, цифри мають подібні значення рівнів захисту: 1 – від стійкості до конденсації до 8 – можливості тривалого занурення під водою.

На жаль, ціна Caterpillar Cat S60 середньостатистичного покупця не порадує: $500 – це далеко не та сума, яку може дозволити собі викласти за такий телефон кожен. Втім, є варіанти і дорожчі.

Захищений смартфон Runbo H1 коштуватиме приблизно $800, але своїх грошей, безумовно, коштує. І справа не в характеристиках, які, до речі, середні навіть для «броньовиків», але в у вбудованій рації, антена якої зухвало, як для сучасного дизайну смартфона, здіймається над корпусом, навіваючи спогади про дизайн так званих «трубок» часів початку-середини 90-х років ХХ століття.

Броньовані та нетонучі смартфони

Арсенал фотоманіяка з минулого

На даний момент камерофони вже являють собою самостійний клас смартфонів, що цілком сформувався, має свій сегмент ринку, а тому називати їх незвичними і рідкісними якось навіть незручно.

Але навіть серед них довгий час була модель з справді чудернацькою камерою, яка кілька років залишалася безумовним рекордсменом по розширенню сенсора. Nokia Lumia 1020, що з'явився у продажі наприкінці 2013 року.

Арсенал фотоманіяка з минулого

  • 4.5-дюймовий AMOLED дисплей з роздільною здатністю 1280х768 пікселів;
  • Двоядерний чіпсет Quallcom MSM8960 із тактовою частотою 1.5 ГГц;
  • Оперативна пам'ять – 2 Гб, вбудована – 32 Гб;
  • 41-мегапіксельна основна камера з оптичною стабілізацією.

На тлі характеристик звичайних сучасних смартфонів параметри цього гаджета виглядають, м’яко кажучи, убого, особливо для ціни $700 на старті продажів. Що ж до камери… Секрет її неминучого лідерства дуже був простий: якщо вона довгий час не мала аналогів – це лише означає, що вони були нікому не потрібні.

Більше того – навіть девайси з куди більш скромною роздільною здатністю модуля (21-23 МП) змінювалися прогресивнішими моделями з двомодульними камерами значно меншої роздільної здатності, але забезпечуючи істотно більш високу якість знімків.

А ще, багато користувачів пам'ятає чудернацький Samsung S4 Zoom, який завжди викликав питання та здивовані погляди, адже камера явно була пріоритетною функцією цього телефона, у той час, як дзвінки були приємним доповненням.

Арсенал фотоманіяка з минулого

Смартфони, які коштують як іномарка

Смартфони вже давно перетворилися на індикатор соціального статусу та добробуту, але в деяких випадках ця «функція» переходить межі розумного. Напевно, багато хто чув про компанію Vertu, що випускає елітні мобільні пристрої.

Наприклад, їх модель Signature Touch Pure Jet Red Gold, представлена багатим та заможним на початку 2015 року, коштувала $21900.

Смартфони, які коштують як іномарка

Корпус із титану зі спеціальним вакуумним напиленням, чорна шкіра, яка особливим чином оброблена, та ще й те, що її походження не звідки-небудь, а із серця Європи – альпійського регіону!

На оздоблення різноманітних дрібних деталей використовувалось червоне золото. Втім, характеристики смартфона для свого часу нехай і не видатні, але гідні:

  • 4.7-дюймовий FullHD дисплей;
  • Чіпсет Snapdragon 801, тактова частота 2.3 ГГц;
  • 2 Гб оперативної та 64 Гб вбудованої пам'яті;
  • 13-мегапіксельна камера.

Враховуючи те, що параметри елітних телефонів Vertu протягом тривалого часу були в кращому разі посередніми, цю модель можна вважати хоч і  невеликим, але кроком уперед.

Попри всі середні технічні характеристики, хоч із натяжкою, але його ще можна якось поєднати зі здоровим глуздом, хай і до так званої категорії споживачів  – «грошових мішків», які купляють дорогий телефон заради статусу. А ось ювелірний виріб (по-іншому не скажеш) iPhone 6 Falcon Supernova - це вже справжній знущання над здоровим глуздом.

Смартфони, які коштують як іномарка

Корпус з цілісного злитка золота і величезний діамант на задній панелі миттєво пробуджують у більшості нерозуміння, а у крайніх випадках – добротне відчуття класової ненависті.

Хто взагалі у здоровому глузді здатний віддати за якийсь iPhone $100 000 000? І, щоб догодити менш платоспроможному сегменту, дизайнери пропонують ще й «бюджетну» версію за $48 000 000, в якій діамант трохи менший. 

Смартфони, які коштують як іномарка

Однак, якщо ці «втілення Мамони» кимось виробляються, значить, їх хтось купує.

Мобільна кунсткамера

На останок, слід сказати кілька слів про смартфони, які мають по-справжньому незвичайний і навіть безглуздий функціонал. Ось, наприклад, Monohm Runcible – високотехнологічна заміна кишенькового годинника із круглим корпусом. Більше того – матеріалом для версії Faraday послужило справжнісіньке дерево!

Мобільна кунсткамера

Але найдивовижніше те, що це диво мало всі невід'ємні атрибути сучасного мобільного пристрою того часу: 8-мегапіксельну камеру, 2.5-дюймовий дисплей, модулі бездротових інтерфейсів тощо. Обсяг випуску був досить обмежений, а ціна на рівні середнього флагмана "нормальної" форми: $599.

Мобільна кунсткамера

Якщо Monohm Runcible гарний, оригінальний, по-своєму забавний, але не дуже практичний, то Vaporcade Jupiter Io4, навпаки, має незвичайну для смартфона функціональність.

Його можна використовувати для куріння! Так-так, саме для куріння! У корпусі вмонтована ємність з нікотиновим розчином і зручний мундштук. Своєрідний гібрид телефону та електронної сигарети.

Мобільна кунсткамера

А найцікавіше те, що характеристики гаджета для ціни в $399 були не такі вже й погані:

  • FullHD дисплей;
  • 8-ядерний чипсет MediaTek;
  • 2 Гб оперативної та 16 Гб вбудованої пам'яті;
  • 13-мегапіксельна основна та 5-мегапіксельна селфі-камера.

Так, за ці гроші можна було знайти модель і кращу, але навряд чи хоч один із провідних брендів запропонує девайс, який можна використовувати як знамениту трубку Шерлока Холмса.

Модель LG G Flex 2 не являла собою нічого екстраординарного. Звичайний смартфон флагманського класу з типовими на 2015 рік характеристиками. А в наш огляд вона потрапила завдяки своєму корпусу, що має значний вигин.

Мобільна кунсткамера

Звичайно, гнути його, немов аркуш паперу, не можна, але виглядало творіння похмурого південнокорейського генія досить незвично. Причому це вже була друга подібна модель, а отже користувачі оцінили незвичну новинку.

Звісно, нікого зараз не здивуєш дисплеєм, який згинається немов книжка. А ось французькі дизайнери вирішили, що всі ці сумні паралелепіпедні форми – це вже вчорашній день світу смартфонів, і настав час потішити користувача чимось по-справжньому дивовижним (дивним).

І це у них вийшло: створений на замовлення компанії Thomson концепт Alo виглядає як творіння інопланетної раси. Корпус у формі гігантського кігтя з напівпрозорого скла не передбачає жодних «дурощів» типу кнопок, сенсорного екрану та інших звичних елементів керування.

Мобільна кунсткамера

Людина спілкується із пристроєм виключно за допомогою голосу. Крім того, цей гаджет, за задумом творців, повинен мати величезний адаптивний потенціал: у процесі роботи йде підстроювання під тембр голосу користувача, форму його долоні та багато іншого, аж до самовідновлення при невеликих пошкодженнях.

Мобільна кунсткамера

Прототипу диво-гаджета в природі поки що не існує, але розробники впевнені, що все-таки зможуть його створити і тим самим здійснити революцію в мобільному світі, скинувши сьогоднішніх лідерів з п'єдесталу.

Побажаємо їм успіхів у цьому безнадійному занятті та перейдемо до наступного «експонату».

На цей раз він виглядає цілком звично та традиційно. Творіння датської компанії Lumigon, що спеціалізується на використанні в оформленні пристроїв рідкісних і дорогих матеріалів - звичайнісінький, і навіть не надто «наворочений» смартфон Т3.

Мобільна кунсткамера

На час свого виходу на ринок він потрапив хіба що в середній сегмент:

  • Чіпсет MediaTek Helio X10;
  • 4.8-дюймовий дисплей з HD роздільною здатністю;
  • 3 Гб оперативної та 128 Гб вбудованої пам'яті;
  • 13-мегапіксельна основна камера.

Поряд із основним сенсором, передбачений і додатковий, що дозволяє знімати у повній темряві. Щоправда, його розширення залишає бажати кращого – лише 4 МП. Та й ціна на рівні $1000 не додає моделі привабливості. Хоча шанувальники нічного способу життя та любителі пограти у шпигунів новинку напевно захотіли оцінити.

І нарешті щось (інакше не скажеш) під назвою No Phone.

Мобільна кунсткамера

Він міг би стати найдешевшим у світі смартфоном ($10), якби… був таким! Шматок пластику відповідної форми, що не несе абсолютно ніяких функцій. Щось із розряду плацебо для смартфонозалежних особистостей, що допомагає позбутися шкідливої звички постійно хапатися за гаджет.

А заразом – нагадування про те, що смартфон, перш за все, призначений для комунікації, і вже потім – для різноманітних розваг. Втім, судячи із тенденцій розширення ринку смартфонів у напрямках створення всіляких гротескних девайсів, для багатьох користувачів стало набагато актуальніше гасло: якщо креативність і практичність несумісні - тим гірше для останньої.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
424
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
384
0