Добірка найкращих міст в ігровій індустрії

GEEKS.NEWS » Статті » Добірка найкращих міст в ігровій індустрії
Добірка найкращих міст в ігровій індустрії
Статті
00:41, 11 січень 2023
88
0

Масштабні рольові ігри просто фантастичні. Вони дозволяють гравцям бродити незліченними квадратними кілометрами ігрових локацій та шукати для себе різного роду розваги. Проте у всіх цих ігор є дещо спільне. Шукаючи собі чергових пригод чи нових завдань, зазвичай ви вирушаєте не в закрайсвіття, не в дрімучі ліси чи безлюдні пустелі, а в міста - центри всього ігрового життя. Тут зазвичай концентрується найбільша кількість персонажів, квестів та магазинів з необхідним крамом. Тут гравці проводять найбільше часу, а вдосталь перепочивши вирушають досліджувати решту карти.

Міста - візитівка кожної гри, у якій вони є. Вони приховують у собі історію, дизайн код та усілякі особливості, які повинні пояснити геймеру, чим цей віртуальний світ відрізняється від іншого. Саме тому, проектуючи ігрові міста, розробники змушені вкладати у них всю свою душу, дизайнерські вміння та накопичений досвід.

Сьогодні ми поговоримо про найкращі ігрові міста, які зустрічаються на віртуальних просторах. Звісно, у добірку потраплять далеко не всі, тому ви завжди можете написати в коментарях, яке місто та чому заслуговує на увагу інших гравців. Міста ми поділимо на декілька категорій, щоб обирати було легше.

Добірка найкращих ігрових адаптацій реальних міст

Единбург (Forza Horizon 4)

От вже ці автосимулятори та автомобільні аркади. Завжди заманюють деталізацією автомобілів, ефектними та видовищними гонками, а потім через декілька годин (або і взагалі хвилин) ігрового часу залишають напризволяще дослідувати світ та самотужки шукати собі заняття. Саме так можна сказати про Forza Horizon 4. Рятує ситуацію сама локація - Единбург. 

Стримана, засніжена столиця Шотландії, яка дивує своєю вишуканою простотою та архітектурним смаком. І все це повністю контрастує з яскравими, розфарбованими та гучними спортивними авто, на яких і зав'язана гра. Коли ви підкорите гоночний олімп та втомитесь від пошуку достойних суперників, ви завжди можете увімкнути спокійну музику та прокататися по місту, розглядаючи його красу та деталізацію. 

Гонконг (Shadowrun: Hong Kong)

Східне місто Гонконг. Велика густота населення, технологічні прориви, індустріалізація та культура пов'язана з такими явищами, як дракони, магія, сили стихій та багато іншого. Все це вживається разом серед гігантських хмарочосів під якими можуть знаходитись стихійні ринки крамничок та безліч неонових вивісок.

Одна з цікавих реалізацій цього міста є у грі Shadowrun: Hong Kong. І ізометрична графіка цьому не мішає. Акцент зроблено на долі нині зруйнованого міста-муру Коулун, яке стало місцем кошмарів завдяки невдалому магічному експерименту, але ви можете досліджувати багато іншого, від бездушних корпоративних штаб-квартир до ринків, які метушаться навіть у пізню годину — що завжди так і є, оскільки шадовраннери діють у темряві.

У грі присутні як високі технології, так і магія і все це чудово гармоніює з неоновими вогнями Гонконгу, адже це світіння символізує як і щось технологічне та проривне з майбутнього, так і древню забуту магію.

Нью-Йорк (Unavowed)

Велике яблуко де тільки не з'являлось за роки ігрової індустрії. Дія безлічі ігор відбувається саме тут. Тому доводиться вишукувати проєкти, у яких місто подане цікавим способом. І тут на допомогу приходить урбаністичне фентезі Unavowed з дуже схвальними відгуками аудиторії. 

Це версія міста, створена для того, щоб ви відчули себе місцевим жителем. Розробники замінили грізний масштаб реального Нью-Йорна на невеликий набір місць, оживлених яскравою прозою Дейва Гілберта та винятковим піксельним мистецтвом Бена Чендлера.

Це місто просякнуте різноманітною магією. Золоті сяючі дракона Чайнатауна та магія духів природи, яка живе в Центральному парку. Привиди, які ховаються в провулках. Все це зачаровує.

Париж (Assassin's Creed Unity)

В свій час я з цікавістю читав твори Дена Брауна і любив їх як за звичний від книги до книги сюжет, так і за опис красот європейських міст, який балансував на межі цікавості і занудства. Лише в іграх серії Assassin's Creed я досліджував осколки історії та архітектури з більшою цікавістю. В Unity я зіграв не одразу через слабкий ПК та численні новини про забагованість гри. Проте, коли я все таки добрався до гри, перше, що кинулось в очі - красота Парижа. Місто здавалось по справжньому живим. Монументальним, але привітним та теплим, незважаючи на те, що Арно в ньому був всього лише мурашкою. 

Unity я так і не пройшов через власну зайнятість та потребу перевстановлювати систему. Але місто я запам'ятав надовго і досі вважаю цю частину однією з найкрасивіших. Тому і вам раджу спробувати пройти сюжетну складову гри, особливо якщо вона дістанеться вам задарма або за суттєвою знижкою.

На завершення вважаю визнати, що більшість ігор Ubisoft, дія яких відбувається в адаптаціях реальних міст - варті уваги з архітектурної точки зору. Студія справді пропрацьовує великі локації і надає їм особливого стилю. І хоч сюжет та ігролад цих ігор я не можу назвати хорошими - відвідати їх заради красивих локацій має зміст.

Добірка найкращих сучасних вигаданих ігрових міст

Готем (Batman: Arkham Knight)

Готем, Готем, Готем. Лише від згадки цього слова досвідчений гік може засумувати та переповнити душу сум'ятливими емоціями. Місто корупції, місто гріха, місто вічної ночі - наймасштабніше втілення нуарного стилю в ігровій індустрії (вибач Макс Пейн). 

Я завжди думав, що в Archam City його довели до ідеалу. Мені дуже подобалось під брутальну адаптацію мелодії "Щедрика" (або Carol Of The Bells, кому як більше подобається) товкти пики негідникам в Archam Origins. Але те, що Rocksteady Studios зробило у Archam Knight було справді найкращим. Вони не лише створили максимально клішований, в хорошому сенсі слова, Готем але й за правилами урбаністики поділили його на старе місто, бізнес-район, особняки та промислову зону. Це була чи не єдина гра, яку я завершив не лише сюжетно, але й пройшов усі додаткові квести та доповнення на 100%. Чого раджу і вам.

І не дай Боже, хтось намагатиметься згадати ситуацію з поганим стартом гри та її багами. Так, не все ідеально, але якщо вас не переконав я, нехай останнім вердиктом стануть шалено позитивні оцінки гри в Steam.

Ревахол (Disco Elysium) 

Це місто має свій особливий стиль. Воно переплітає у собі звичну архітектру довоєнних часів, і водночас додає їй певного занепаду, ніби нагадуючи про депресивні настрої минулого століття, численні лиха та революції. 

Проте гравцю буде цікаво грати у цій локації, адже і саме місто і його жителі запам'ятовуються дуже добре і всі славляться яскравими історіями та характерами.

Лос-Сантос (GTA 5)

Якщо відкинути пародійний сюжет гри, який висміює поп-культуру та сучасне суспільство, залишиться не менш цікаве місто Лос-Сантос. на перший погляд, звичайне місто, яке все одно вражає своїми масштабами, можливістю взаємодії та деталізацією оточення.

Проте, придивившись пильніше, можна зрозуміти усю унікальність даного гіперболізованого та сатиричного міста. Тут і максимально небезпечні гетто, і успішні бізнес-квартали, в яких зростає безліч "американських психопатів" і навіть провінція, яка теж наскрізь пронизана різноманітними сатиричними кліше. Саме тому ми і повертаємось у це місто знову і знову, та намагаємось знайти в ньому чергову точку, яка приверне нашу увагу.

Добірка найкращих науково-фантастичних ігрових міст

Сіті 17 (Half-Life 2)

Сіті 17 залишається однією з найбільших антиутопій комп’ютерних ігор, здебільшого тому, що виглядає як реальне місце, а не як ожилий науково-фантастичний концепт-арт.

Воно часто нагадує звичайне місто, в центрі якого раптово з'явилась вежа Мордору та армії окупаційних військ. Ви все ще можете зауважити красу хороших добрих днів, і при цьому в повітрі відчуваєте гнітючу та безвихідну атмосферу репресій. У ролі мовчазного Гордона Фрімена ви зможете досліджувати його моторошно порожні площі, зруйновані інтер’єри, брудні водні канави та навіть вийти за межі міста, у відомий моторошний Рейвенхольм.

Цитадель (Mass Effect Legendary Edition)

Ось і підійшла черга однієї з моїх улюблених серій і мені зовсім не соромно розповісти вам про Цитадель. Під час першого знайомства, гравцю одразу стає зрозуміло, що це центр життя Чумацького шляху. Місто в космосі, де усі цивілізовані раси живуть під одним дахом та тісно взаємодіють. Тут вирішується політика та розвивається бізнес. Тут є всі моменти реального життя - розвиток, краса, естетика, радість, корупція, змови та підступи. 

Досліджувати Цитадель завжди було цікаво. А оминути крамничку, в якій можна отримати знижку в обмін на рекламу - просто неможливо. І саме з цим місцем пов'язаний основний сюжет гри, але про це ви дізнаєтесь лише в кінці трилогії.

Мегатон (Fallout 3)

Мегатон – це ще та постапокаліптична діра, але більшість поселень у пустелі Fallout 3 такі ж. Це перше поселення, з яким ви зіткнетеся після того, як залишите своє колись незаймане сховище, і гротескність різко контрастуватиме з вашим життям до того, як покинули своє підземне святилище. Але це занедбане місто не позбавлене чарівності, а також великого морального вибору, який є одним із визначальних моментів у вашому персонажі.

Бачите, у центрі міста є ядерна зброя, і деякі багаті дурники, що сховалися в шикарній вежі, хочуть, щоб ти її активував, щоб Мегатон не псував їм огляд. Fallout не дає більше, ніж можливість бомбардування міста з найдрібніших причин. Спортивні вболівальники, можливо, віддадуть перевагу Diamond City, а азартні гравці, мабуть, отримають більше задоволення в New Vegas, але ніщо так не визначає сучасну епоху Fallout, як Megaton.

Мідгар (Final Fantasy 7 Remake) 

Небагато серій можуть похвалитися таким вражаючим набором міст, як Final Fantasy, але Midgar у FF7 настільки чудове, що його будували двічі. Місто, яким керує енергетична компанія Shinra, — одне з найзнаменитіших місць класичної гри для PS1 — ще більше полюбилося в FF7 Remake, де Клауд і його друзі проводять усю гру.

З жвавих нетрів ви можете подивитись на місто вгорі, підвішене на платформі, і спочатку поглянути на Шінру та багатих мешканців, які там живуть. Це більше схоже на кілька міст, сповнених різких контрастів і абсолютно різних настроїв. Це символ капіталізму та експлуатації, але його пам’ятки варті того, щоб його відвідати.

Найт Сіті (Cyberpunk 2077)

Дивовижне технологічне місто майбутнього, збудоване посеред спекотної пустелі, яке вночі перетворюється на парад неонових вогнів. Велика кількість вирізаного контенту та забагованість на початковій стадії зробили його менш привабливим, але наявного антуражу все одно достатньо, щоб я міг сміливо рекомендувати вам прогулятися цим містом.

Збіднілі нетрі, з яких усі мріють вирватися, райони, населені бандами, жителі, які змушені рухатися або їх очікує бідність та безжалісна смерть та фаталістичні вежі корпорацій, які контролюють залишки того, що колись називалось щасливим людством.

А якщо вам буде недостатньо атмосфери, або ви погано розумієте суть цього міста - перегляньте аніме Edgerunners, яке розставить все на свої місця.

Захват (BioShock)

Захват — це проявлена об’єктивістська філософія — місто під водою, яке не залежить від урядів чи релігій, де можуть процвітати так звані найкращі з найкращих. У всякому разі, це була подача. Коли ви прибудете, вас зустріне зруйнований кошмар, який патрулюють моторошні вбивці та жахливі монстри: культові Великі Татусі. Така собі погана кінцівка для історії, на кшталт "Атлант Розправив Плечі". 

Це грандіозне місце, прикрашене вбраннями в стилі ар-деко, і ця занепала краса робить цей жах ще більш відчутним. Розповідь про навколишнє середовище далеко не витончена, але вона залишається надзвичайно ефективною, і небагато інших ігор можуть похвалитися таким впевненим поєднанням обстановки та теми.

Добірка найкращих фентезійних ігрових міст

Окмонт (The Sinking City)

Гра від українських розробників, яку важко купити, щоб не нашкодити студії через конфлікт з видавцем. Однією з найсильніших сторін гри стало затоплене моторошне місто Окмонт, населене незвичними фріками та в цілому дивними людьми. Покинуті будівлі, моторошні вбивства та монстри, які захопили цілі квартали. Все це лякає та при цьому зачаровує своєю пропрацьованістю.

Попри те, що гра не претендувала на звання "AAA", розробники зуміли приділити місту достатньо уваги, щоб воно змушувало гравця не використовувати швидке переміщення надто часто. Поділ на соціальні та функціональні райони, безліч загадок та закутків, які можна відвідати і моторошна лавкрафтівська атмосфера. Проте я досі не знаю, як можна купити гру так, щоб кошти пішли виключно студії і не дістались видавцю.

Данволл (Dishonored) 

Данволл із Dishonored часто називають стімпанком (або іноді китовим панком, оскільки китовий жир є рушійною силою міської промисловості), але цей опис не відповідає химерному місту, натхненному вікторіанською епохою, з його ретельно продуманим і могутнім стилем. Це місто в лещатах авторитарного режиму та темної міфології, яке перебуває в облозі хвороб і хижих щурів. Воно гниє зсередини, і передвісники дуже апокаліптичні. Воно може бути вражаючим і огидним водночас, так само, як і знайомим, і неприємно чужим. І ці поєднання зручно розташовані поруч, створюючи єдине місце.

Як Корво, ви отримуєте неперевершений доступ до нього, телепортуючись з даху на балкон, а звідти на вулицю. Навіть жахливі щури можуть допомогти вам у подальшому дослідженні його лабіринтів вулиць і будівель, коли ви вселитесь в них та прокрадетеся їхніми крихітними тунелями. З вашими здібностями та обстановкою, що працюють у тандемі, дослідження Данволла стане унікальним досвідом. Dishonored 2 підвищив ставку в більшості аспектів, що призвело до найкращої гри, яку коли-небудь створював Arkane, але сам Данволл ще не скинутий з престолу.

Новіград (The Witcher 3: Wild Hunt)

Після походу через болота та боротьби з утоплениками та всілякою нечистю добратися до Новіграду у The Witcher 3 стало великим полегшенням. Але Новіград — це всього лише інший вид дикої природи яка просто чекає, поки відьмак почне полювати на істот, які ховаються в темряві.

Саме квести роблять це місце обов’язковим для відвідування. Тут не бракує інтриг, бійок і навіть справжнього великого таємничого вбивства, чим ви будете нескінченно зайняті під час вашого візиту. Тут відбувається стільки всього, все це захоплює, що завжди стає соромно, коли виїжджаєш із воріт і повертаєшся назад у болото. На щастя, ви можете повернутися, коли захочете, випити, послухати співців і, можливо, зустрітися зі своїм другом Кульбабою.

Збірний образ усієї серії The Elder Scrolls

У кожній частині Древніх Сувоїв, окрім великих просторів, на яких можна битися з драконами та розбійниками, існує і безліч міст, з яких важко виділити щось одне. Усі вони називаються містами, хоча за розміром задовольняють напевно мінімальний поріг цього поняття. Але кожне з них можна сміливо вважати окремим "віддаленим" кварталом одного єдиного поселення. 

Принаймні я намагаюсь вигадати причини, щоб затягнути вас у гру та спонукати поглянути на красоту тамтешніх поселень, кожне з яких по своєму унікальне. І нехай їх розмір не засмучує вас, адже їх на картах щонайменше тої трилогії, яка проходиться від першої особи, доволі багато. А якщо й надоїсть, завжди є TES Online.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
359
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
317
0