Як користуватися Midjourney - Великий гайд

GEEKS.NEWS » Статті » Як користуватися Midjourney - Великий гайд
Як користуватися Midjourney - Великий гайд
Статті / Гайди
11:41, 22 січень 2023
24 578
0

Сервіси на основі штучного інтелекту, що дають можливість генерувати зображення з текстового опису вже кілька місяців не покидають новинних заголовків. Якщо вам цікава ця тема, але ви не знаєте, як і собі доторкнутися до світу штучного інтелекту, та ще й безкоштовно, то ця стаття саме для вас. У ній ви дізнаєтеся, як згенерувати зображення за допомогою одного з найвідоміших сервісів цього типу: Midjourney.


Що таке Midjourney?

Midjourney — це назва як незалежної дослідницької лабораторії, так і програмного забезпечення, створеного нею ж. Це програмне забезпечення дає можливість генерувати зображення за допомогою текстового опису й певного набору тегів. Для досягнення такого результату застосовуються технології машинного навчання.

Нейронна мережа розпочала свою роботу в лютому 2022 року й за цей короткий час уже встигла пройти модернізацію. Поточна версія Midjourney — v4. Порівняно з попередницею — v3, четвірка може похвалитися набагато кращою деталізацією об’єктів, кращим розумінням запитів користувачів і меншою кількістю помилок.


Як користуватися Midjourney?

Використання Midjourney — процес досить простий, і в той же момент цікавий. Простота користування цим ШІ полягає в тому, що все, що вам необхідно — це акаунт в Discord. Саме так — весь процес проходитиме всередині цього сервісу. Насамперед переходимо на сайт проекту, де натискаємо кнопку Join the beta.

Як користуватися Midjourney?Посилання перенаправить вас у запрошення на сервер Midjourney у Discord. Приймаємо запрошення і надаємо запитувані дозволи.

Вас перекине на Discord-сервер. Тут і настає найцікавіше. Для початку можете перейти в канал Welcome і почитати правила сервера. Для того, щоби почати генерувати зображення, перейдіть у один із каналів, назва яких починається на newbies: newbies-134, newbies-16, newbies-20 тощо.

Як користуватися Midjourney? Всередині цього каналу необхідно почати вводити в текстовому рядку команду /imagine. Далі натисніть пробіл, після чого з’явиться рамка prompt, у якій і треба вводити свій запит. Готове повідомлення необхідно надіслати і просто почекати на результат.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Наприклад, ось що можна отримати, якщо ввести команду /imagine prompt: magister yoda from star wars with ukrainian flag:

Як користуватися Midjourney?Як бачимо, результат непоганий, та не ідеальний. 

До речі, при запиті можна використовувати не тільки слова, а й зображення. Для цього необхідно вставити URL зображення в поле “prompt”. Після цього можна дописати ще й словесний запит. Детальніше про це буде написано у розділі, присвяченому параметрам команди “/imagine”.

Знизу під згенерованими зображеннями можна побачити кілька клавіш. Клавіші U1-U4 відповідають за генерацію відповідного зображення з більшою роздільною здатністю (число біля кожної клавіші означає порядковий номер згенерованого зображення, якщо читати зліва направо, зверху вниз). Тиснявки V1-V4 дозволяють згенерувати додаткові варіанти обраного зображення. Останньою є клавіша, що дозволяє згенерувати зображення за введеним запитом наново.

Як користуватися Midjourney?Після того, як бажане зображення буде згенеровано, його можна завантажити собі на пристрій, зберігши, як звичайне зображення.

Відео-версія інструкції:

Чи дійсно використання Midjourney безкоштовне?

Кожен новий користувач на Discord сервері проекту отримує 25 безкоштовних генерацій зображень (включно із апскейлами, чи створенням варіантів). Після вичерпання цього ліміту користувач більше не зможе безкоштовно генерувати зображення. Для продовження використання Midjourney необхідно оформити платну підписку. Найдешевший її варіант зараз коштує 8 доларів на місяць, якщо оформлювати її на рік наперед і 10 доларів, якщо хочете платити щомісячно. При цьому ліміт зображень все одно буде на рівні 200 зображень на місяць. Для можливості безлімітного створення зображень необхідна підписка за 24/30 доларів на місяць. (А можна просто зареєструвати новий акаунт у Discord 🙂)

Чи дійсно використання Midjourney безкоштовне? 

Ключові слова для роботи з Midjourney

Крім словесного опису більш досвідчені користувачі при створенні запитів користуються ще й певними ключовими словами, що допомагають отримати точніший результат. Загалом, використовувати ці теги необов’язково, втім вони можуть виявитися дуже корисними. Оскільки їх дуже багато, робити їхній перелік немає сенсу. Зате можна скористатися наочним посібником, який демонструє вплив кожного із тегів на результат. Використання цих ключових слів також дуже просте: просто додайте необхідні теги у запит через кому.

Geeksnews GIF - Find & Share on GIPHY


Параметри команди /imagine

Окрім певних тегів, що дозволяють стилізувати зображення саме так, як потрібно користувачу, у команди /imagine є ще кілька суто технічних параметрів. Їх необхідно дописувати до запиту через пробіл. Приклад: “/imagine prompt: http://myimageonline.jpg A forest spirit at night --iw 0.2 --no trees --hd”.

Нижче наведені основні параметри, втім у цьому довіднику можна знайти ще.

--beta Використання експериментального алгоритму. Працює повільніше, зображень на виході два замість чотирьох, а також довший час генерації зображення. 

--v1 Використання першої версії алгоритму. Зображення виходять більш абстрактними. Підходять для створення макро або текстур.

--v2 Використання алгоритму 2 версії, що використовувався до 25 липня 2022 року.

--v3 Використання алгоритму 3 версії.

--hd Використання старого алгоритму. Може робити помилки у композиції, тож краще підходить для абстрактних зображень. Зате вища роздільна здатність результату.

--aspect або --ar Співвідношення сторін згенерованого зображення. Наприклад, якщо потрібно зображення зі співвідношенням сторін 16:9, параметри виглядатиме так: --ar 16:9. В поточній версії 4 працюють тільки співвідношення 3:2 і 2:3. Якщо необхідно, скажімо, 16:9, необхідно використовувати попередню версію алгоритму.

--w <число> і --h <число>. Роздільна здатність генерованого зображення. Вказувати в межах між 256 і 2034. Бажано, щоби числа були кратні 64 або 128. Приклад: “--w 1920 --h 1080”.

--no Параметр дає можливість вказати, чого у зображенні бути не має. Приклад: “--no plants”. У такому випадку ШІ спробує зробити так, щоби на згенерованому зображенні не було рослин.

--seed Генерує випадкове число, що відповідає згенерованому зображенню і може згодитися при спробі ще раз згенерувати таке ж зображення.

--sameseed Дає можливість використовувати те ж “зерно” для кожного з 4 згенерованих зображень. Таким чином усі 4 згенеровані зображення матимуть мінімальні відмінності.

--video Зберігає прогрес генерації зображення як відео. Відео буде надіслано ботом у приватні повідомлення.

--iw Як було написано раніше, Midjourney дає можливість під час генерації зображень прикладати власні. Це можна зробити просто вставивши URL зображення поряд з іншими ключовими словами. Параметр –iw відповідає за те, наскільки важливим при генерації буде прикладене зображення у порівнянні із текстовим описом. За замовчуванням значення –iw є 0.25. Тобто, чим вище значення цього параметру, тим більше ШІ спиратиметься саме на прикладене зображення, а не на текстовий опис. У версії 4 не підтримується. Використовувати разом із параметром --v3 або нижче.


Особистий кабінет Midjourney

Якщо ви згенерували кілька зображень, але пройшов якийсь час і вони загубилися у потоці чужих запитів, у нагоді може стати особистий кабінет Midjourney, де можна знайти усі згенеровані зображення і перевірити стан своєї підписки.

Для цього необхідно повернутися на сайт Midjourney.com, з якого ми отримували запрошення на Discord сервер і натиснути «Sign in». Після цього можна отримати доступ як до бібліотеки згенерованих зображень, так і до текстового опису, за допомогою якого їх було згенеровано.

Особистий кабінет Midjourney 

Генеруємо зображення в Midjourney “правильно”

Ознайомившись із різноманітними параметрами і тегами в Midjourney, давайте тепер сформуємо новий запит на Магістра Йоду із українським прапором. Із посібника, що містить стилізовані теги оберемо кілька, що більше до душі: Sharpen, Post-Production, Tone Mapping, FXAA. Додамо у запит зображення Ґроґу (так, це не сам Йода, втім, останнім часом цей персонаж популярніший). Також пропишемо параметр --no emblem. Він вимагатиме відсутності емблем, гербів і т.д., оскільки в першій спробі були проблеми саме з наявністю на прапорі різноманітних гербів, що ніяким чином не стосуються України.

Підсумкова команда виглядає наступним чином: /imagine prompt: https://static.wikia.nocookie.net/starwars/images/4/43/TheChild-Fathead.png/revision/latest/scale-to-width-down/1200?cb=20201031231040 magister yoda from star wars with ukrainian flag, Sharpen, Post-Production, Tone Mapping, FXAA --no emblem

Генеруємо зображення в Midjourney “правильно”Як бачимо, далеко не всі згенеровані зображення відповідають запиту, та четверте вийшло досить вдалим. Давайте створимо його повноцінну копію. Для цього необхідно натиснути клавішу “U4”. Як результат, отримуємо таке зображення:

Генеруємо зображення в Midjourney “правильно”До речі, зауважили, що при першій генерації прапор був на фоні, а зараз - на одязі? Це пов’язано з тим, що щоразу штучний інтелект може розуміти певні деталі опису по-різному. Саме тому при створенні запитів варто вказувати усі нюанси зображення якомога більш деталізовано.


Штучний інтелект: добро чи зло?

Як можемо бачити, використання Midjourney не така вже й складна справа. За бажання, доторктунтися до світу штучного інтелекту може кожен, при чому безкоштовно. Зважаючи на дивовижну простоту використання подібних сервісів виникають певні побоювання на рахунок здатності ШІ замінити людину, а також лімітів його розвитку (всі ж дивилися Термінатора, чи не так?). Якщо дати відповідь на друге запитання поки складно, то хвилюватися на рахунок того, що сервіси на зразок Midjourney замінять творчість людини, як на мене, поки не варто. Так, швидкість їхньої роботи і деталізація просто вражає, та разом із цим абсолютно очевидне нерозуміння “залізякою” контексту багатьох деталей зображення (емблеми, пальці, елементи одягу, текст тощо), а також нездатність створити щось повністю з нуля. Тож, швидше за все, послуги людей творчих професій ще довго залишатимуться актуальними, а штучний інтелект, натомість, може стати хорошим помічником для них, що допоможе зменшити об'єм рутинної роботи і підвищити продуктивність.

Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
431
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
391
0