Які країни блокували Вікіпедію. Коли та чому?

GEEKS.NEWS » Техніка і Наука » Які країни блокували Вікіпедію. Коли та чому?
Які країни блокували Вікіпедію. Коли та чому?
Техніка і Наука
04:30, 02 квітень 2022
356
0

Як війна росії проти України зачепила Вікіпедію

Коли у 2022 році росія розв'язала війну проти України, відкрилось одразу декілька фронтів. Зважаючи на глобальну цифровізацію та швидкий темп поширення інформації - в мережі Інтернет також сформувався так званий інформаційний фронт. Це не могло не зачепити Вікіпедію, адже саме на цьому ресурсі опубліковано незчисленну кількість історичних статей, написано десятки тисяч матеріалів, на які росія та Україна дивляться по різному. До прикладу, рф обурилась на Вікіпедію, адже в великій кількості матеріалів конфлікт називають війною, а не спеціальною операцією, як цього жадав путінський режим. Через це російський Роскомпозор направив творцям ресурсу скарги з вимогою видалити статті та погрози заблокувати Вікіпедію на території рф.
Тут то нам і стало цікаві прецеденти блокування Вікіпедії в інших країнах, причини введення цензури, масштаби і наслідки. Про що ми вирішили розповісти і вам.  Отже давайте пройдемось по цьому, як виявилось, чималому списку.

Як вікіпедію могли заблокувати в Австралії

Це відбулось у 2018 році, коли головний суддя окружного суду штату Вікторія Пітер Кідд видав заборону оприлюднювати всі докази та вирок у судовому засіданні австралійського кардинала Джорджа Пелла. (За короткою інформацією кардинала підозрювали у педофілії, тюрмі він встиг провести близько 400 днів, але в 2019 році з нього було знято усі обвинувачення). Згідно з вимогою суду матеріали потрібно було прибрати і з Вікіпедії, яку цитували, проте ніяких звинувачень в сторону ресурсу так і не надійшло.

Як вікіпедію могли заблокувати в Австралії

Чому Вікіпедія заблокована в Китаї

У відносинах Вікіпедії та Китаю починаючи з 2001 року відбувалась справжнісінька Санта-Барбара. Щоб дати повну картину, ми вкажемо хронологію подій. 

  • Стартувала китайська версія Вікіпедії у 2001 році.
  • На початку 2004 року про неї схвально пишуть китайські ЗМІ.
  • 3 липня 2004 року Вікіпедію блокують, у зв'язку з 15-ю річницею протестів на площі Тяньаньмень 1989р. Аудиторії китайської Вікіпедії запропонували вдатися до самоцензури. Пропозицію було відхилено, але як мінімум деякі політичні статті все ж були "розбавлені та почищені".
  • 22 липня Вікіпедію без пояснення причин розблоковують.
  • У вересні цього ж року Вікіпедія знову була заблокована, але лише на 4 дні. Причини невідомі.
  • Жовтень 2005 року - Вікіпедію знову блокують. Тоді користувачі Вікіпедії Ші Чжао та Цуй Вей написали листа-звернення до влади Китаю та технічних спеціалістів з проханням розблокувати Вікіпедію з метою підвищення рівня свободи слова. У частині листа зазначалось: «Блокуючи Вікіпедію, ми втрачаємо шанс показати світові голос Китаю, дозволяючи злим культам, силам незалежності Тайваню та іншим… представляти спотворений образ Китаю».
  • В жовтні 2006 року за даними The New York Times було розблоковано англійську версію Вікіпедії. Китайська залишалась заблокованою. Деякі політичні статті були недоступні і в англомовній версії. Попри блокування, китайська версія працювала у деяких провайдерів.
  • 10 листопада 2006 року. Інформація про повне розблокування китайської версії Вікіпедії. Відзначається стрімкий ріст аудиторії (300-400 акаунтів на день під час блокування і більше 1300\день після зняття блокування). Також станом на 13 листопада було опубліковано на 75% більше матеріалів, ніж за попередній тиждень. У той же тиждень було досягнуто відмітки у 100 000 зареєстрованих китайських користувачів.
  • 16 листопада 2006 року. Reuters повідомило про блокування деяких політичних матеріалів.
  • 17 листопада - англійська та китайська версії Вікіпедії знову блокують.
  • 15 липня 2007 року - відновлення доступу до неполітичних матеріалів англомовної Вікіпедії.
  • 6 вересня 2007 року - повторне блокування Вікіпедії.
  • 2 квітня 2008 року - зняття блокування з китайської та англійської версій Вікіпедії у зв'язку з проведенням Олімпійських ігор та прохання Міжнародного Олімпійського Комітету про свободу слова для преси з ціллю висвітлення подій на Олімпійських іграх. (Надалі блокування відновили.)
  • У вересні 2008 року Джиммі Вейлз зустрівся з Цай Мінчжао, заступником директора Інформаційного бюро Державної ради Китаю. Хоча ніяких угод не було укладено, Вейлз вважав, що було відкрито канал зв'язку між спільнотою Вікіпедії та урядом КНР.
  • Згідно зі звітом, опублікованим в American Economic Review у 2011 році, блокування китайської Вікіпедії не лише зменшило розмір групи її користувачів, але й зменшило внесок незаблокованих користувачів у середньому на 42,8%.
  • 2012 рік відзначився відкритим доступом до англомовної та китайської версії Вікіпедії. Крім політичних матеріалів. Проте повідомлялось, що у випадку, якщо користувач з китайської IP-адреси намагався отримати доступ до політичної статті - для його IP-адреси блокувалась можливість відвідування Вікіпедії на термін від декількох хвилин до години.
  • 31 травня 2013 року уся Вікіпедія, яка використовувала протокол HTTPS була заблокована. При цьому продовжувала працювати версія з протоколом HTTP, який через недоліки безпеки дозволяв владі Китаю проводити фільтрування матеріалів за ключовими словами і вибірково блокувати небажані сторінки. GreatFire закликала Вікіпедію та корисувачів обходити блокування за допомогою інших IP з підтримкою HTTPS. Аісля того як Джиммі Вейлз заявив, що Вікіпедія не терпітиме «5 секунд» цензури, Шень І, інтернет-дослідник з Університету Фудань у Шанхаї, сказав, що, хоча «Вікіпедія жорстко налаштована проти китайського уряду, вона не обов'язково може бути такою грандіозною, коли зіткнулася з вимогами уряду США чи європейських систем правосуддя змінити чи видалити статті чи розкрити інформацію».
  • 19 травня 2015 року, очікувано була заблокована як зашифрована (HTTPS), так і незашифрована (HTTP) версії Вікіпедії. З червня 2015 року всі Вікіпедії перенаправляють HTTP-запити на відповідні HTTPS-адреси, роблячи шифрування обов'язковим для всіх користувачів і роблячи сайт недоступним у Китаї. У результаті китайські цензори не можуть бачити, які конкретні сторінки переглядає людина, і, отже, не можуть заблокувати певну кількість сторінок (наприклад, Ай Вейвей, Лю Сяобо або площа Тяньаньмень), як це було в минулі роки.
  • 2 грудня 2015 року Уельс сказав, що вилетить до Китаю, щоб лобіювати китайський уряд, щоб розблокувати сайт протягом двох тижнів на саміті Leadership Energy Summit Asia 2015 у Куала-Лумпурі 2 грудня 2015 року.
  • 4 грудня - будо заблоковано Вікіпедію на усіх доступних мовах. 
  • 6 грудня - Вікіпедію знову розблокували для відвідування на всіх мовах крім китайської. 
  • 17 грудня Вельс зустрівся з Лу Веєм, директором Управління кіберпростору Китаю, під час Всесвітньої інтернет-конференції, що проходила в Учжені, провінція Чжецзян. Вельс сказав, що вони зустрілися вперше, і не було єдиної думки з конкретних питань, але мета зустрічі полягала в тому, щоб вони зустрілися і пізнали один одного. Вельс розповів Лу Вею, як Вікіпедія та Вікімедіа працюють у світі, і висловив надію на регулярні зустрічі Лу Вея та Адміністрації кіберпростору Китаю в майбутньому. Коли репортер запитав, чи накаже він Вікіпедії приховати деяку інформацію для підтримки стабільної роботи в Китаї, він відповів: «Ніколи». Проте, власні слова Вельса зазнали цензури; він сказав, що покращення в машинному перекладі можуть позбавити владу можливості контролювати потоки інформації у майбутньому під час панельної дискусії. Проте в офіційному перекладі його заява полягала в тому, що такі покращення допоможуть урядам краще аналізувати онлайн-комунікації.
  • 23 серпня 2019 року - чергове блокування усіх версій Вікіпедії.
  • 23 вересня 2020 р. заявка Вікімедіа на отримання статусу офіційного спостерігача при Всесвітній організації інтелектуальної власності була відхилена урядом Китаю, оскільки представник Китаю заявив, що вони «виявили велику кількість контенту та дезінформації, що порушують [Єдиний] Принцип Китаю» на веб-сторінках, з Вікімедіа, а тайванське відділення Вікімедіа «здійснює політичну діяльність… яка може підірвати суверенітет та територіальну цілісність держави».
  • 24 жовтня 2020 року місцева поліція оштрафувала громадянина Китаю з Чжоушань, провінція Чжецзян, за «незаконне відвідування Вікіпедії».
  • 5 жовтня 2021 року уряд Китаю знову відхилив заявку Фонду Вікімедіа на отримання статусу спостерігача у Всесвітній організації інтелектуальної власності з тієї ж причини у 2020 році.

Чому Вікіпедія заблокована в Китаї

Ми старались не висловлювати своїх емоцій, щоб дати вам можливість відчути власні та сформувати думку про це "перетягування каната", яке більше 20 років ведеться між владою Китаю та Вікіпедією. 

Як спроба заблокувати Вікіпедію у Франції викликала ефект Стрейзанд

Намагання влади Франції вплинути на Вікіпедію були доволі комічними та веселими. Та і сама історія дуже дивна але цікава. Отже читайте:

Була собі одна студія Télévision Loire 7, яка у 2004 році зняла документальний фільм про радіостанцію Pierre-sur-Haute. На основі цього фільму на Вікіпедії була написана відповідна стаття. 

Як спроба заблокувати Вікіпедію у Франції викликала ефект Стрейзанд

DCRI (Direction générale de la Sécurité intérieure / Генеральна дирекція внутрішньої безпеки) проаналізувала даний матеріал і вирішила, що йому не місце у відкритому доступі, бо він, як виявилось згодом, висвітлює об'єкт, який пов'язаний з ланцюжком запуску ядерної зброї. Агенство спробувало надавити на Ремі Матіса - волонтера-адміністратора французької Вікіпедії. Фонд Вікімедія намагався дізнатися, що саме викликало інтерес у DCRI, але пояснення не отримало. 

Як заявили у Wikimédia France, 4 квітня 2013 року в офіс DCRI викликають одного з волонтерів французької Вікіпедії, який мав доступ до видалення матеріалів, та заставляють його видалити статтю погрожуючи кримінальною справою. До слова, даний волонтер взагалі не мав відношення ні до створення, ні до редагування статті. Чоловіка вибрали лише тому, що його було найлегше знайти, серед усіх модераторів.

Пізніше стаття знову відновлюється іншим модератором, який проживав на території Швейцарії. 

Через масове розголошення даного інциденту дана стаття викликала ефект Стрейзанд та стала найпопулярнішою сторінкою французької Вікіпедії. Лише за вихідні 6-7 квітня її було переглянуто більше 120 000 разів та перекладено на ще декілька мов. 

МВС Франції відповіло Agence France-Presse, що не бажає коментувати даний інцидент. Телевізійна компанія, яка зняла документальний фільм також очікувала запит на видалення документалки. 

Також владному апарату Франції "дісталось на горіхи" від журналістської асоціації "Репортери без кордонів", яка назвала даний курйоз поганим прецедентом, адже по суті вимагалось видалення матеріалу, який у іншому форматі був показаний у відкритому доступі тисячам французів та створювався при повному сприянню французької армії.

Як цензура німецької Вікіпедії пов'язана із «Штазі»

Лише в одному випадку ресурсу Wikipedia.de (інтернет-домен, керований Wikimedia Deutschland) було заборонено вказувати на фактичний матеріал Вікіпедії. Постанова суду була тимчасовою судовою забороною у справі, порушеній політиком Лутцем Хейльманном у зв'язку із твердженнями про його минулу участь у розвідувальній службі колишньої Німецької Демократичної Республіки «Штазі».

Як цензура німецької Вікіпедії пов'язана із «Штазі»

Як Іран створив аналог Вікіпедії

Загалом Іранські відносини з Вікіпедією були доволі прогнозовані. Як повідомили у Центрі досліджень глобальних комунікацій Пенсільванського університету, з переглянутих 800 000 матеріалів іранською мовою, заблоковано як мінімум 963 із них. За словами авторів, «цензори неодноразово націлювалися на сторінки Вікіпедії про суперників уряду, релігійні переконання меншин та критику держави, чиновників та поліції. Трохи менше половини заблокованих вікі-сторінок — це біографії, у тому числі сторінки про осіб, яких влада, ймовірно, затримала або вбила».

У 2015 році Вікіпедія перейшла на протокол HTTPS і Іран втратив можливість блокувати конкретні матеріали. У влади з'явився вибір - повністю блокувати Вікіпедію, або дозволити їй працювати в країні. Було вибрано другий варіант. 

У 2013 році міністр інформаційних та комунікаційних технологій Ірану заявив, що буде розроблено іранську копію Wikipedia. Tasnimnews, ресурс близький до збройних сил Ірану, звинуватив Вікіпедію у спробах шпигунства та фінансуванні сіоністами.

У 2016 році Wikimedia Commons заблокували, але згодом зняли блокування. Також заявлялось про перебої доступу до Вікіпедії в Ірані у період пандемії COVID-19.

Як Іран створив аналог Вікіпедії

Як переворот у М'янмі закрив доступ до Вікіпедії

21 лютого 2021 року, після військового перевороту, М'янма заблокувала Вікіпедію всіма мовами в рамках цензури хунти. Все коротко та просто. Тут і виникає питання про те, чи потрібно владі, яка впевнена в своїй правоті блокувати доступ до ресурсів, які намагаються забезпечити свободу слова. 

Також згодом в країні було заблоковано доступ до Facebook, Twitter, Instagram та частини серверів WhatsApp.

Як переворот у М'янмі закрив доступ до Вікіпедії

Чому через зображення Мухаммеда Вікіпедію двічі блокували в Пакистані

31 березня 2006 р. протягом семи годин весь домен Wikipedia.org був заблокований у Пакистані, оскільки одна стаття містила інформацію, що стосується неоднозначних карикатур на Мухаммеда.

Англійську версію Вікіпедії було заблоковано в Пакистані на кілька днів у травні 2010 року під час розбіжностей навколо Дня «Всі малюють Мухаммеда».

Картинку не додамо через побоювання додати щось, у чому ми не розібрались...

У росії планують заблокувати Вікіпедію

Ось ми і підійшли до того розділу, який багато з вас вважатиме кульмінацією статті. Важливо зробити ремарку, що у автора матеріалу проукраїнська позиція. Він визнає лише ту інформацію про російсько-Українську війну, яку надає українська сторона. А також автор має заздалегідь негативне ставлення до всіх, хто підтримує путінський режим в рф. 

На фоні прочитаного вище, ми бачимо чітку різницю між поводженням з Вікіпедією в цивілізованих та ліберальних країнах та державах, у яких влада старається жорстко контролювати інформаційний простір. І ось прийшов час зануритися у саме болото, а саме в інформаційну політику країни-агресора. 

Інформаційна політика країни агресора полягає у погрозах "неіснуючими мускулами" і з боку виглядає дуже дивно. По суті на кожну вимогу до Вікіпедії відбувалась пряма погроза блокування самого сервісу без нормального діалогу. І очолив цей парад погроз сам Роскомпозор, який раніше називався "Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій та масових комунікацій" - просто вимовляти стільки слів для росіян складно. 

Погрози в сторону Вікіпедії почались ще у 2010 році, коли російські чиновники вирішили, що мають право вимагати від сервісу публікувати інформацію лише у тому виді, у якому її визнають контролюючі органи рф. 

5 квітня 2013 року було підтверджено, що Вікіпедія знаходиться у "Чорному списку" ресурсів (знову погрози якимись там списками). У цей же день гестапо Роскопозор наказав Вікіпедії видалити всі матеріали про куріння Канабісу. Саме так влада рф вирішила боротися з наркотичною кризою у своїй країні замість реальних дій. Цензура в Інтернеті стала більш поширеною після того, як приблизно в листопаді 2013 р. було прийнято новий закон, що дозволяє уряду блокувати контент, який вважається незаконним або шкідливим для дітей (прикриваємось дітьми).

У 2015 році знову почались баталії за статті про куріння та вирощування Канабісу внаслідок яких російському сегменту Вікіпедії прийшлось видаляти та змінювати частину матеріалів. 24-25 серпня відбулась спроба заблокувати Вікіпедію, і приблизно 10-20% росіян втратили можливість користуватись сайтом. Проте блокування зняли, згідно з тим, що матеріал був "достатньо змінений".

У лютому та березні 2022 року, в перший тиждень після вторгнення Росії на Україну та початку російсько-української війни, редактори російської Вікіпедії попередили своїх читачів та колег-редакторів про кілька неодноразових спроб уряду росії, очолюваного хутіним, запровадити політичну цензуру, Інтернет-пропаганда дезінформаційні атаки і підривне редагування статті, в якій перераховані втрати російських військових, а також українських цивільних осіб і дітей внаслідок воєнного конфлікту. 1 березня 2022 року Роскомпозор пригрозив заблокувати доступ до російської Вікіпедії в восії через російськомовну статтю «Вторгнення росії в Україну в 2022 році». Роскомпозор заявив, що стаття містить «незаконно поширену інформацію», зокрема «повідомлення про численні жертви серед військовослужбовців». рф, а також громадянське населення України, включаючи дітей».

Крім загроз самій Вікіпедії, 11 березня 2022 року білоруська політична поліція ГУБОЗиК заарештувала і затримала редактора російської Вікіпедії з Мінська Марка Бернштейна, який редагував статтю Вікіпедії про російське вторгнення в Україну, звинувативши його в «розповсюдженні закону про фейкові новини».

31 березня 2022 року російське агентство з цензури ЗМІ Роскомпозор пригрозило оштрафувати Вікіпедію на суму до 4 мільйонів рублів (близько 49000 доларів), якщо вона не видалить інформацію про вторгнення Росії в Україну в 2022 році, яка «дезінформує» росіян.

Останні 4 абзаци показують, як рф намагається використовувати ресурси, що забезпечують свободу слова у своїх пропагандистських цілях, але їм це не вдається. Тоді, вони просто вдаються до терору і вимагають блокування роботи ресурсів, які можуть показати росіянам правду про ті звірства та злочини, які рф здійснює на території України, а також про колосальні втрати рф на полі бою. 

У росії планують заблокувати Вікіпедію

Чому Саудівська Аравія блокувала Вікіпедію та Google Translate

11 липня 2006 року Саудівська Аравія заблокувала доступ до Вікіпедії та Перекладача Google. Причиною стали матеріали, які згідно із заявами були "сексуально та політично чутливими". Доступ до перекладача заблокувати лише через те, що з його допомогою користувачі обходити фільтри на заблокованих сайтах відкриваючи "перекладені" версії сторінок. 

У певний час повідомлялося, що доступ до Вікіпедії відновлений. Проте також поширювалася інформація про те, що деякі матеріали піддавались цензурі (зокрема стаття про теорію еволюції) до переводу ресурсу на HTTPS. На даний момент доказів цьому немає. Також у країні вівся збір інформації про користувачів Вікіпедії.

Чому Саудівська Аравія блокувала Вікіпедію та Google Translate

Блокування Вікіпедії в Сирії та Тунісі

Веб-сайт Вікіпедії був недоступний в Тунісі з 23 по 27 листопада 2006 року.

Доступ до арабської Вікіпедії був заблокований у Сирії з 30 квітня 2008 р. по 13 лютого 2009 р., хоча видання іншими мовами залишалися доступними. 

Чомусь не дивно, що схожі події відбуваються в країні, яка "товаришує" з рф. 

Блокування Вікіпедії в Сирії та Тунісі

Як Туреччина блокувала Вікіпедію та до чого тут статеві органи 

29 квітня 2017 року Вікіпедія стала недоступною на всій території Туреччини. Блокування відбулося через вимогу Туреччини видалити усі статті від авторів, які підтримують терор і пов'язують Туреччину з терористичними групами. Як заявили органи влади - вони не отримали задовільної відповіді на свій запит.

Також Туреччина намагалась блокувати і конкретні матеріали:

  • «Kadın üreme organları» (вульва)
  • «insan penisi» (чоловічий пеніс)
  • «2015 Türkiye genel seçim anketleri» (опитування на загальних виборах у Туреччині 2015 р.)
  • «vajina» (піхва)
  • «testis torbası» (мошонка)

У грудні 2019 року Конституційний суд Туреччини ухвалив, що блокування на два з половиною роки неконституційне. 15 січня 2020 року Фонд Вікімедіа повідомив, що доступ до сайту відновлюється.

Як Туреччина блокувала Вікіпедію та до чого тут статеві органи 

Як Велика Британія могла втратити можливість редагувати Вікіпедію

У грудні 2008 року Internet Watch Foundation, що базується у Великій Британії неурядова організація, додала статтю з Вікіпедії Virgin Killer (постер альбому групи Skorpions) у свій чорний список в Інтернеті через зображення обкладинки альбому та незаконність дитячої порнографії в цій країні. 

Зображення було оцінено IWF як найнижчий рівень юридичної небезпеки: «еротичне позування без сексуальної активності». В результаті люди, які користувалися багатьма великими британськими інтернет-провайдерами, були ізольовані від перегляду всієї статті системою Cleanfeed, а велика частина Великобританії була заблокована від редагування Вікіпедії через засоби, що використовуються IWF, щоб заблокувати зображення. Після обговорення, подань Фонду Вікімедіа та скарг громадськості через три дні IWF скасувала своє рішення і підтвердила, що в майбутньому вони не блокуватимуть копії того самого зображення, розміщеного за кордоном.

Звісно, що ви бажаєте дізнатися, через яке зображення було стільки шуму:

Як Велика Британія могла втратити можливість редагувати Вікіпедію

Короткочасні блокування Вікіпедії в Узбекистані

Вся Вікіпедія двічі ненадовго блокувалася в Узбекистані, у 2007 та 2008 роках. Блокування узбецької Вікіпедії привернуло увагу міжнародної преси наприкінці лютого 2012. Інтернет-користувачі в Узбекистані, які намагаються отримати доступ до сторінок узбецькою мовою, були перенаправлені на MSN (Microsoft Network). Користувачі в Узбекистані могли легко відкривати статті Вікіпедії іншими мовами. Блокувалися лише статті узбецькою мовою.

Короткочасні блокування Вікіпедії в Узбекистані

Найбільший провайдер Венесуели заблокував Вікіпедію.

Увечері 12 січня 2019 року інтернет-обсерваторія NetBlocks зібрала технічні докази блокування всіх випусків Вікіпедії у Венесуелі. Обмеження були запроваджені CANTV, найбільшим телекомунікаційним провайдером країни. NetBlocks виявив серйозний збій у мережі, що торкнувся телекомунікаційної інфраструктури, який співпав з іншими обмеженнями, що впливають на здатність венесуельців спілкуватися та отримувати доступ до інформації протягом попередніх 24 годин. Зібрані дані також показали, що низка місцевих веб-сайтів були нещодавно обмежені, що вказує на те, що недавня політична нестабільність могла бути основною причиною жорсткості режиму інтернет-контролю.

Найбільший провайдер Венесуели заблокував Вікіпедію.Усю інформацію ми черпали з відповідного матеріалу про цензуру на Вікіпедії. Частина матеріалу була вставлена у перекладеному українською варіанті, частина особисто трактувалась нами згідно з нашим баченням. 

Якщо вам відомі інші випадки цензурування та блокування Вікіпедії - розповідайте про них в коментарях. Надіємось, стаття була для вас цікава. 


Ctrl
Enter
Побачили помилку?
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментарі (0)
Топ з цієї категорії
Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима Показано тизер-трейлер аніме-адаптації пригод Скотта Пілігрима
Netflix показали перший трейлер аніме-адаптації “Скотта Пілігрима” від японської студії Science SARU. Серіал...
16.08.23
436
0
У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim У мережі з'явилися фото і відео PlayStation 5 Slim
Ендрю Мармо, колишній працівник інді-видавництва Wired Productions, а також ігрового новинного порталу VCG,...
12.08.23
395
0